داوری که باعث کنار رفتن
یک کارگردان شد
مسعود کیمیایی در سیوهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر، فیلم سینمایی «خون شد» را برای حضور در جشنواره آماده کرده بود، اما کمی قبل از شروع این رویداد هنری گفت که قصد ندارد در جشنواره حاضر شود و فیلمش در بخش کارگردانی مورد قضاوت قرار بگیرد. همان دوره شهاب حسینی در نشست خبری فیلم «شین»، اقدام کیمیایی را زیر سؤال برد و نقد تندی به این کار وارد کرد. حسینی در بخشی از صحبتهایش گفت: «من نمیتوانم ساکت بنشینم که استاد پیشکسوت سینما که سالهاست روند کاریاش پیش چشم تماشاگر مشخص است و هرساله تماشاگر برخورد ناراحتکنندهای با فیلمهای ایشان دارد، میآید و امسال هم فیلمی را میسازد که مطمئن است برخورد بدی با فیلمش اتفاق میافتد و بنابراین میآید و آن روغن ریخته را نذر امامزاده میکند و سنگ بنایی را میگذارد که نتیجهاش جز نفاق و تفرقه و نفرت پراکنی چیز دیگری نیست.» پسازاین ماجرا هنرمندان زیادی صحبتهای حسینی را زیر سؤال بردند. از این ماجرا تا امسال که فیلم «خائن کشی» به جشنواره فیلم فجر راه پیدا کرد، دو سال گذشت و هیچ مشکلی وجود نداشت تا اینکه با اعلام اسامی اعضای هیئتداوران چهلمین جشنواره فیلم فجر و عضویت شهاب حسینی در آن، مسعود کیمیایی، کارگردان فیلم «خائن کشی» با انتشار نامهای خود را از دایره داوری جشنواره فجر کنار کشید؛ پیامی که نشاندهنده آن بود که این کارگردان پیشکسوت، برای همیشه از این رویداد سینمایی خداحافظی کرده است. دراینارتباط او نوشت: «با احترام به هنرمندان و زحمتکشیدگان فیلم «خائن کشی»،...، این دوست در 81 سالگی برای قضاوت شدن در سینما خودم را کنار میبینم و به این خط و نوشته از قضاوت بیرون میآیم. دیگر هنرمندان فیلم «خائن کشی» بهجای خود میمانند. در این سن بسیار زحمتکشیده، برای قضاوت شدن درباره فیلمی به مفهوم آزادی، ایران، مقوله نفت، انگلیس و دکتر محمد مصدق تردید بسیار دارم. عدالت همیشه نگران قضاوت است.»
خداحافظی میرکریمی
پس از دریافت سیمرغ
رضا میرکریمی که از فیلمسازان پس از انقلاب به شمار میآید و از دهه ۷۰ آغاز به کار کرده و تعداد سیمرغهایی که گرفته از انگشتان یک دست بیشتر است، امسال پس از آیین پایانی جشنواره با انتشار پستی برای همیشه با بزرگترین رویداد سینمایی کشور خداحافظی کرد. او نوشت: «... سیمرغ آخر و جشنوارهای که دیگر نیست...»
میرکریمی حتی در آیین اختتامیه جشنواره هم حاضر نشده بود و تورج الوند بازیگر نقش اصلی فیلم «نگهبان شب» بهجای او روی صحنه رفت و سیمرغ بلورین این کارگردان را دریافت کرد؛ این تنها تندیسی بود که فیلم میرکریمی، به دست آورد. پیش از آغاز جشنواره هم میرکریمی با آن دچار مشکل شده بود که همان ماجرای لو رفتن نسخهای از فیلمش و دیده شدن آن توسط یک منتقد بود؛ رویدادی که هفته دوم دی رخ داد و اعتراضهای زیادی به همراه داشت.
به دنبال این اتفاق، صادق میرکریمی، مجری طرح فیلم سینمایی «نگهبان شب»، به این اتفاق اعتراض و از جشنواره فجر انتقاد کرد. پسازاین اعتراض از سوی عوامل فیلم «نگهبان شب»، دبیرخانه چهلمین جشنواره فیلم فجر اطلاعیهای صادر و تأکید کرد به این موضوع رسیدگی خواهد شد؛ وعدهای که عملی نشد.
مهدویان: جشنواره فیلم فجر
برای من تمام شده
محمدحسین مهدویان، یکی از کشفهای جشنواره فیلم فجر در یک دهه گذشته بوده است و آثار او بارها توانستهاند سیمرغها و جایزههایی را به خانه ببرند. بااینحال، فیلم سینمایی «مرد بازنده» او که امسال روی پرده سالن اصلی برج میلاد رفت، دستخالی با چهلمین جشنواره فیلم فجر خداحافظی کرد. او هم، دیگر کارگردانی بود که روز شنبه در اینستاگرامش اعلام کرد دیگر در جشنواره فجر شرکت نخواهد کرد. او در پستی اینستاگرامی نوشت: «جشنواره فیلم فجر برای من تمام شده. از دوران حضورم در جشنواره یادگارهای زیادی دارم، بیشتر از دو سیمرغی که گرفتهام. خاطرات بدش را از خودم دور میکنم تا جشنواره را با خوشیهایش به یاد بیاورم و همیشه برایم زیبا باقی بماند. تا همینجا و همینقدر برایم کافی است. حالا دیگر سودایی در سر ندارم. فقط شوق سینماست که خالصتر از قبل وسوسهام میکند.»
انصراف یک فیلم در واکنش به حذف آرای مردمی
جدا از خداحافظی مسعود کیمیایی، رضا میرکریمی و محمدحسین مهدویان با جشنواره فیلم فجر، امسال یک کارگردان دیگر هم با برگزارکننده این رویداد سینمایی، دچار مشکل شد که به انصراف او انجامید.
انتخاب بهترین فیلم از نگاه مردم، یکی از چالشبرانگیزترین سیمرغهای جشنواره فیلم فجر در دورههای گذشته بوده است که امسال با تصمیم مسئولان برگزاری، به ناگاه حذف شد. ماجرا از آنجا آغاز شد که عباس نادران، تهیهکننده فیلم «شادروان»، این آمار را فاقد اعتبار دانست و افراد دیگری چون علی سرتیپی، تهیهکننده فیلم «شهرک» هم نسبت به آن اعتراض کردند. پیرو همین اعتراضها، مسعود نقاشزاده، دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر با اعلام اینکه گزارشهای کمیته پیگیری نظرسنجی مردمی جشنواره نشان میدهد اطمینان کامل از صحت نتایج در بخشهای مختلف بهسادگی حاصل نمیشود، به همین دلیل بخش سیمرغ آرای مردمی را از چهلمین جشنواره فیلم فجر حذف میکند.
پسازاین تصمیم، امیر بنان تهیهکننده فیلم «ملاقات خصوصی» که تا آن لحظه، صدرنشین آرای مردمی بود، در اعتراض با انتشار نامهای از جشنواره انصراف داد.
اما ساعاتی بعد که اسامی نامزدهای چهلمین جشنواره فیلم فجر اعلام شد، فیلم «ملاقات خصوصی» در چند بخش نامزد شده بود و همین موضوع صدای اعتراض تهیهکننده و دیگر عوامل فیلم را دوباره بلند کرد که دبیر جشنواره در پاسخ به اعتراض عوامل گفت: «فیلمسازان، تهیهکنندگان و کارگردانان قبل از اعلام فیلمهای خود به جشنواره، آییننامهای را امضا میکنند. بر اساس این آییننامه، آنان حق انصراف و خارج کردن فیلمهای خود آنهم چند ساعت قبل از پایان جشنواره ندارند.»
پیام مشترک پریناز ایزدیار و هوتن شکیبا
به دلیل همین ماجرا، عوامل «ملاقات خصوصی» در مراسم اختتامیه حاضر نشدند و درنهایت، هوتن شکیبا و پریناز ایزدیار، پستی را در اینستاگرامشان منتشر کردند و نوشتند: «بالاخره تمام شد. سهم ما از این جشنواره تشویقها و محبتهای شما مردم عزیز و تماشاگران و همکاران و منتقدان فیلم بود که راستش را بخواهید با هیچچیزی در این دنیا قابل قیاس نیست. چه جایزهای بهتر از اینکه ببینی اثری که ساختی به دل مردم نشسته و دوستش دارند... اما همچنان شرمندهایم که آرای مردمی لحاظ نشد و این بدان معنی است که بخش مهم و جایزه بزرگ فجر که شأن آن برگرفته از رکن اصلی سینما که همانا تماشاگران است، کنار گذاشته شده...»