دخالت دستوری سازمان بورس
صادق الحسینی، اقتصاددان در توییتی نوشت: برملا شدن دخالت دستوری سازمان بورس در ایجاد صفهای فروش باعث شد این اقدامات غیرقانونی متوقف شود بازار میتواند خودش باشد و البته فراز و نشیب در بازار طبیعی است و باید باشد اما هیچگونه دخالت دستوری چه در ایجاد حباب مدل دژ پسند چه در سقوط بازار مدل خاندوزی پذیرفته نیست.
(اقتصاد آنلاین)
آخرین خاکریز در برابر تورم
یک اقتصاددان، نسبت به ریزش تاریخی بورس واکنش نشان داد. علی سعدوندی در یادداشتی در فضای مجازی نوشت: بورس آخرین خاکریز در برابر تورم بود که از دست رفت.
رکورد ریزش بورس شکست
سیامک قاسمی در یادداشتی در فضای مجازی نوشت: در دولت رئیسی سریعترین رشد دلار در سال اول، رشد نقدینگی، رشد مسکن، تورم تاریخی در زمان صلح در صد سال اخیر و بیشترین ریزش بورس در یک روز را دارد. اقتصاد ایران چه در صعود و چه در سقوط از تعادل خارجشده است و این عدم تعادل و نا ترازی، راهحل اقتصادی ندارد و به تصمیمات سخت سیاسی وابسته است. (خبر آنلاین)
پولها به سمت کدام بازار میرود؟
شاهین احمدی، کارشناس بازار بورس درباره احتمال تعطیل شدن بورس پس از زیانهای پیدرپی به «انتخاب» گفت: لفظِ «باید» در این قانون وجود ندارد و دربند قانونی آن «اختیار» آمده است. شرایط پیچ حساس کنونی کشور از نظر سیاسی و وضعیت برجام و از نظر اقتصادی مبهم است. در این شرایط با کارهایی که شورا رقابت و وزارت صمت در حوزه قیمتگذاری کردهاند مقابل سودآوری شرکتها را گرفتهاند. دستکاری در بازار زیاد است. بحث انتشار اوراق نیز مطرحشده و مشخص نیست چه اتفاقی میافتد. پول بورس یک پول ترسو است و ممکن است سهامداران به سرعت در این مواقع پول خود را خارج کنند و زیانها جدی شود.
وی درباره احتمال سرازیر شدن نقدینگی بورس به سمت بازار دلار گفت: پول بین بازارها در تردد است و قاعده بازار است، اگر ابهام در یک بازار ایجاد شود، پولها به سمت بازار دیگری مانند دلار میرود و روی قیمت دلار تأثیر میگذارد. این اتفاق اولین بار بود که دو روز شاخصها منفی ۵ بخورد.
احتمال تعطیلی بورس
حمیدرضا جیهانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز درباره نوسانات روزهای اخیر در بورس به «انتخاب» گفت: در بازار سرمایه، مبنای سرمایهگذاری پیشبینی سودآوری شرکتها در آینده است و به دلیل قابلیت نقد شوندگی بالا، تحت تأثیر شرایط روزمره قرار دارد. شاخص از ابتدای رشد اخیر تا الآن بیش از ۳۰ درصد رشد داشته است، و ازآنجاییکه ذات بازار سرمایه روندهای رشدی اصلاحی است، روزهای منفی هم جزی از ذات بازار است. این بازار فراز و فرود دارد و کسانی که تخصص مالی و بورسی ندارند، نبایستی مستقیم وارد بازار شوند و بهتر است از طرق غیرمستقیم مثل سبد گردانی و صندوقها وارد شوند. اگر هم قصد سرمایهگذاری بلندمدتی در این بازار داشته باشند، از سودهای تقسیمی سالانه شرکتها بهره میبرند.
جیهانی درباره احتمال تعطیل شدن بورس گفت: بند ۳ ماده ۴ دستورالعمل اجرایی شرایط اضطراری موضوع ماده ۳۲ قانون بازار اشعار میدارد که اگر طی یک روز با کاهش ارزش بیش از ۵ درصد بازار مواجه شدیم با تشخیص سازمان بورس امکان توقف معاملات از طریق شورای عالی وجود دارد؛ که البته این کار به لحاظ حرفهای از نگاه بورسیها مذموم و خلاف قاعده است؛ چراکه ذات بازار سرمایه نوسانات دائمی است.