هیئت تحریریه
21 اکتبر 2022
تارنمای ایران دیلی
برگردان و تنظیم علیاصغر شهدی
[email protected]
اگرچه ایران رسماً ارسال تجهیزات نظامی به روسیه را تکذیب کرده است، اما مقامات آمریکایی همچنان اصرار دارند که شواهدی مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در اوکراین وجود دارد.
«ودانت پاتل»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما در تماس نزدیک با متحدان و شرکای خود از جمله آنهایی که در سازمان ملل هستند، برای رسیدگی به گسترش خطرناک تسلیحات ایران به روسیه هستیم».
او در پاسخ به این سؤال که آیا آمریکا معتقد است ایران در حال آماده شدن برای ارسال تسلیحات اضافی بهویژه موشکهای بالستیک کوتاه برد به روسیه است، گفت: «من آن گزارشها را دیدهام، اما چیزی برای ارائه در این زمینه ندارم.»
وی همچنین از ارزیابی فرانسه و انگلیس حمایت کرد که ارائه این پهپادها توسط ایران به روسیه ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است و این چیزی است که ما با آن موافقیم.
علیرغم چنین ادعاهایی، یک مقام بلندپایه در پنتاگون در مصاحبه با الجزیره تأکید کرد که «ما نمیتوانیم با قطعیت بگوییم که روسیه از پهپادهای ایرانی در حملات به کییف استفاده کرده است».
همچنین روسیه سهشنبه گذشته اتهامات مربوط به استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کرد.
«پسکوف»، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در پاسخ به این سؤال که آیا روسیه از پهپادهای ایرانی استفاده کرده یا خریداری کرده است، گفت: «پهپادهایی که در جنگ مورد استفاده قرار میگیرند، روسی هستند. ما اطلاعات بیشتری نداریم. سختافزار مورد استفاده روسی است و نامهای روسی دارد. شما میتوانید سایر سؤالات را از وزارت دفاع بپرسید.»
ادعای غرب مبنی بر اینکه ایران قطعنامه 2231 را نقض کرده است در حالی مطرح میشود که تهران قاطعانه فروش تسلیحات به مسکو را رد کرده است. بااینحال، همکاری نظامی و حتی فروش تسلیحات ایران به روسیه یا هر کشور دیگری مغایر با قطعنامه 2231 شورای امنیت نیست، زیرا طبق توافق هستهای سال 1394 (2015)، تحریم تسلیحاتی تهران پنج سال پس از امضای توافق چندجانبه پایان مییابد.
تلاشهای آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی شکست خورد و منجر به شکست سنگین حقوقی و سیاسی برای واشنگتن شد، زیرا قطعنامه پیشنهادی دولت ترامپ تنها یک رأی موافق از جمهوری دومینیکن دریافت کرد. بااینوجود دیپلمات سابق ایرانی میگوید غرب ممکن است به دنبال اعمال تحریمهای سازمان ملل علیه ایران با استفاده از مکانیسم ماشه باشد.
یک دیپلمات سابق ایرانی میگوید که ایالاتمتحده و غرب این اتهام را مطرح کردهاند که ایران در بحبوحه درگیری در اوکراین پهپادهای مورد نیاز روسیه را تأمین میکند. آنها درصدد هستند تا این موضوع را به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد توافق هستهای 2015 ایران گره بزنند و با فعال کردن مکانیسم ماشه تحریمها مرتبط را دوباره آن را اعمال کنند.
«کوروش احمدی» دیپلمات سابق در گفتوگو با خبرنگار «انتخاب»، گفت: «فرانسه و پسازآن انگلیس و آمریکا مدعی شدند که کمکهای ادعایی به روسیه ناقض قطعنامه 2231 است و توافق هستهای ایران بین ایران و قدرتهای بزرگ جهان در سال 1394 (1915) موسوم به برجام این نقض را تائید میکند.»
احمدی تصریح کرد: تحریم تسلیحاتی علیه ایران در مهرماه 1399 (اکتبر 2020) لغو شد، با این توضیح که طرف غربی پهپادها را در زمره موشکها طبقهبندی میکند و تحریمهای موشکی علیه ایران را تا سال 1402 (2023) پابرجا میداند.
این دیپلمات سابق ایرانی هشدار داد که طرفهای آمریکایی و اروپایی ادعا میکنند که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ به مکانیسم ماشهای برای بازگرداندن اقدامات سازمان ملل علیه ایران متوسل میشوند.
چندین مقام ایرانی، از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، بار دیگر تأکید کردند که جمهوری اسلامی به هیچیک از طرفهای جنگ اوکراین اسلحه صادر نکرده است و آمادگی تهران برای مذاکره با اوکراین برای رفع این اتهامات را اعلام کردهاند.