دکتر عزیزاله کمالزاده متخصص تغذیه و فیزیولوژی میگوید: ایرانیان در مقایسه با دهه ۸۰ غذای کمتری میخورند و هزینه بیشتری بابت خوراکیهای مختلف اعم از گوشت و تخممرغ، لبنیات، برنج و قند و شکر میپردازند. البته در نیمی از استانهای کشور وضعیت بدتر و شرایط سختتر است؛ چراکه درآمدها پایین و شرایط تأمین غذا سخت است و وضعیت نابسامانی داریم و بسیاری از کودکان و خانوارها دچار سوءتغذیه هستند. بر این اساس، وقتیکه غذای کافی به افراد نمیرسد، بخصوص فرزندان آن خانواده و افراد در سن رشد، به خاطر ضعف جسمانی و روحی، بهرهوری بالایی در زندگی ندارند؛ عملاً سوءتغذیه و فقر، دو بال یک جریان هستند که هر دو موجب تضعیف خانواده و سوق دادن آن به شرایط وخیم و ناگوار است.
کاهش ۴۶ درصدی مصرف گوشت قرمز
وی در گفتوگو با شفقنا افزود: امروزه بسیاری از مردم از تأمین نیازهای اولیه زندگی محروم هستند و در مورد مسکن و غذا، شرایط بسیار بد است؛ بهنحویکه بیش از ۸۰ درصد بودجه یک خانوار برای این دو مورد هزینه میشود؛ در طی چند سال اخیر، مصرف آبزیان کاهش ۵۰ درصدی داشته یا در مورد مصرف گوشت قرمز، کاهش ۴۶ درصدی را تجربه کردهایم. همچنین در مصرف برنج، شیر، لبنیات، میوه و سبزی نیز کاهش ۳۰ درصدی رخ داده که از همه بدتر، کاهش ۳۰ درصدی مصرف شیر و لبنیات است، زیرا لطمات زیادی را به کشور تحمیل خواهد کرد و هزینه درمانی دولتها را افزایش میدهد. کاهش مصرف شیر و لبنیات در کاهش رشد قدی، جسمی، فکری و سلامتی کودکان تأثیر قابلملاحظهای دارد و برای رشد استخوانهای طولی و پیشگیری از پوکی استخوان مهم است. درحالیکه با کار علمی و کارشناسی میتوانستیم شرایط بهتری ایجاد کنیم.
کاهش سطح IQ مردم ایران!
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: مسئولان کشور وظیفه دارند برای حفاظت و حراست از کشور، به امنیت غذایی توجه ویژه داشته باشند. در جامعهای که فقر به وجود میآید و غذا، مسئله اصلی مردم است، همه ناهنجاریها اعم از سرقت، دزدی و انحراف اخلاقی قابلتصور است و افرادی که در ابتدا با شرایط بد و ناسالم پرورش مییابند، در بزرگسالی و مسئولیتهای خصوصی و دولتی خود نیز مشکلزا میشوند. همه موضوعات به هم مرتبط هستند و اگر شغل خوب نباشد، غذای خوب نیست و اگر غذای خوب نباشد، توانایی انجام بهینه کار از بین میرود؛ پس خلق ثروت نیز صورت نمیگیرد و وضعیت معیشت مردم روزبهروز بدتر میشود. از طرفی موضوع نیروی انسانی مبتکر، خلاق و صاحب ایده است که اگر تغذیه قشر جوان مناسب نباشد، بر روی ذهن، هوش و توان فکری افراد تأثیر خود را بر جای میگذارد و اکنون هم گزارشهای بینالمللی حکایت از کاهش سطح IQ مردم ایران دارد.
ضرورت اصلاح ساختار در زمینه یارانه
وی تأکید کرد: برای رسیدن به یک چشمانداز مناسب، نیاز به اصلاح ساختار در زمینه یارانه و قیمتهای تمام شده و اعلامی به مردم داریم و ذیل آن باید قیمتگذاری کالاهایی که استفاده از یارانه دارند و محدودیتهایی که ناشی از آن است، اصلاح شود. این همه یارانه در انواع مختلف به مردم ارائه میشود، ولی به دست مصرفکننده نهایی و قشر آسیبپذیر نمیرسد و بهتبع آن، این یارانه باعث افت تولید و کیفیت میشود.
خودداری از حذف یکباره ارز ۴۲۰۰ تومانی
دکتر کمال زاده تأکید کرد: باید وضعیت ارز ۴۲۰۰ تومانی را مشخص کرد و از حذف یکباره آن خودداری شود و در صورت اجبار، بهتدریج در طی چند سال حذف شود تا راهکارهای جایگزین برقرار گردد و در صورت حذف آن به سمت کمک به اقشار ضعیف جامعه رفت و از آنها حمایت شود؛ یعنی یارانهها را بهصورت غیرمستقیم در قالب کالاهای اساسی و مهم مثل شیر و لبنیات، گوشت، تخممرغ، برنج و مواد پروتئینی به آنها پرداخت کرد و همچنین برنامههایی که میتوان یارانه را به اقشار نیازمند بهطور هدفمند رساند از قبیل برنامههایی مثل تغذیه مدارس، شیر مدارس، تغذیه افراد محروم، تغذیه سالمندان، کارگران، اقشار و خانوادههای ضعیف را اجرا کرد.