واکنش زاکانی به دودزا بودن اتوبوسهای برقی
علیرضا زاکانی، شهردار تهران در واکنش به خبر دیزلی و دود زا بودن اتوبوس های برقی وارد شده از چین، گفت: اتوبوس برقی است. این موضوع خلاف منعکس شد.
چون این اتوبوس برای نقاط مختلف دنیا صادر میشود، در نقاطی که برخی روزها، سرمای هوا زیر صفر دارند، برای اینکه بتوانند انرژی بخش برقی اتوبوس را نگه دارند، برای بخاری اتوبوس از این امکان استفاده میکنند. این خلافگوییها زشت است؛ این که کسی دستاورد شورای شهر تهران، مدیریت شهری، دولت و سایر دستگاهها را که کمک کردند تا این اتفاق بیفتد، بخواهد مخدوش کند.
موتور دیزلی اتوبوسهای برقی
شورای شهر تهران در اسفند ماه سال ۱۴۰۲، طی مصوبهای برای تجهیز ناوگان حملونقل عمومی شهر تهران، به شهرداری تهران برای واردات اتوبوس برقی از چین مجوز داد. با این حال، تاکنون حدود 189 اتوبوس برقی وارد ناوگان شده است. اتوبوسهایی که تمام برقی نیستند.
جعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، به دیدهبان ایران توضیح داد: اتوبوسهایی که قرار بود تمامبرقی باشند، دارای یک موتور دیزلی برای گرمایش مسافران و فضای داخل اتوبوس هستند. یعنی برای گرمایش در فصل سرما و در فصلی که کشور با پدیده آلودگی هوا روبهروست، از موتور دیزلی استفاده میشود. این نقض غرض است.
طبق گزارشها، هنگام روشن کردن سیستم بخاری، دود زیادی از اتوبوس ساطع شده است که جای تاسف دارد. اتوبوسهایی خریداری شده که دو برابر یک اتوبوس دیزلی قیمت دارند، اما در فصل زمستان موتور دیزلی آن را روشن میکنند. علاوه بر هزینه اتوبوسها، برای هر جایگاه شارژ نزدیک به 10 میلیارد تومان هزینه شده است.
اتوبوس تمام برقی
پرویز سروری، نایبرئیس شورای شهر تهران، روز 7 اسفندماه پیش از آغاز جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران درباره دودزا بودن اتوبوسهای برقی وارداتی گفت: این اتوبوسها آخرین تکنولوژی دنیاست و همین اتوبوسها به اروپا و آمریکا صادر میشود، اما حتماً رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورا استدلالهایی دارد که باید شنیده شود. اکثر اتوبوسهای برقی جدید از سیستمهای گرمایش و سرمایش برقی و پمپهای حرارتی استفاده میکنند. این سیستمها از برق باتریهای اتوبوس تغذیه میشوند. پمپ حرارتی، حرارت را یا از بیرون یا از داخل کابین میگیرد و به داخل منتقل میکند. بسیاری از شرکتهای چینی هم این مدل از اتوبوسهای تمامبرقی را تولید میکنند. بسیاری از شرکتهای چینی مانند BYD ،Yutong ،King Long و… اتوبوسهای تمامبرقی تولید میکنند که از فناوریهایی مانند باتری لیتیوم-یونی یا حالتجامد استفاده میکنند. اتوبوسهای تمامبرقی در جهان وجود دارند و اتفاقاً به دلیل صرفه اقتصادی، استفاده نکردن از سوختهای فسیلی و آلایندگی پایین، تمایل بر توسعه و استفاده از آنها در جهان بیشتر است.