نقش زن برای نسل آینده
زینب اختری مشاور وزیر کشور در امور بانوان نیز در این نشست بابیان اینکه نظارت بر حسن اجرای همه قوانین بر عهده این وزارتخانه است، گفت: باید نگاه به حوزه زنان از جنس سرمایهگذاری برای نسل آینده باشد. مادر در سه سال نخست زندگی کودک یعنی از ابتدای بارداری تا زمانی که فرزند به ۲ سالگی میرسد، دوران مهمی را پشت سر میگذارد که باید نگاه ویژهای به این دوران داشت. اگر نقش مادر را به عنوان کسی که قرار است فردی را تربیت کند، تعریف کنیم، متوجه اهمیت سرمایهگذاری در این بخش میشویم زیرا در تعاریف بینالمللی گفته میشود هر یک دلار سرمایهگذاری در این دوره برای بانوان، ۴۷ دلار برگشت سرمایه برای جامعه به دنبال دارد. اگر فرزند در فضای مناسب و حال خوب در کنار مادر تربیت شود و رشد کند، جامعه از این تربیت و آرامش بهرهبرداری میبرد. بعد از چهار هزار ساعت کار تخصصی به این رسیدیم که ۷۰ درصد از نقش مادران و خانمها به نقش شریف مادری و در خانه برمیگردد اما در میدان اجرا به حوزه خانهداری و تکریم این جایگاه بهاداده نشده است.
فضا برای زنان مناسب نیست
فاطمه قاسم پور نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست اظهار داشت: با رویکرد علمآموزی با حضور متناوب خانمها در عرصه علمآموزی مواجه هستیم. موانعی وجود دارد که زنان وارد عرصه عمومی نمیشوند که ازجمله موانع اینکه فضای عمومی اقتضائات زنانه ندارد. اگر ما زن را به عنوان یک عنصر مؤثر بپذیریم باید زنان را به عنوان کنشگر اجتماعی بشناسیم. باید فضا را برای آنان آماده کنیم و در عرصههای اجتماعی تسهیلکننده این فضا باشیم.
رئیس فراکسیون زن و خانواده در مجلس گفت: حضور اجتماعی زنان باید بین دستگاههای اجرایی به یک باور تبدیل شود. نقش مادری هم باید برای دستگاههای اجرایی به یک مسئله تبدیل و درباره آن سیاستگذاری شود.
وی بابیان اینکه حدود ۴۰ درصد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرا میشود، علت آن را در این نکته است که هنوز مادر، فرزند آوری و فرزند پروری مسئله اساسی دستگاههای اجرایی نیست.
ضرورت حمایت از مادران
فاطمه کلالی بنیانگذار طرح ملی مساوات مادری در این نشست، موضوعات تربیتی، نبود حمایتهای عاطفی و اجتماعی را از دلایلی عنوان کرد که مادران از فرزند آوری سرباز میزنند.
این فعال حوزه زنان درباره کاهش نرخ باروری در سالهای اخیر گفت: در دوران جنگ تحمیلی نرخ باروری ۶/۴ بود و خانوادهها به دلیل داشتن روحیه ایثار و فداکاری و کمک به هم نوع یکدیگر را در امور فرزند پروری یاری میکردند. اکنون ۷۰ درصد بانوان خانهدار هستند و باید بتوانند در جامعه حضور فعال داشته باشند اما در جامعه برای این مادران پذیرش وجود ندارد.
کلالی بابیان اینکه باید موقعیتی وجود داشته باشد تا مادر بتواند به همراه فرزندش در جامعه حضور فعال داشته باشد، افزود: در بسیاری از مواقع و اماکن کودکان را در جمع نمیپذیرند یا اگر هم بپذیرند فضا برای مادر مهیا نیست.
وضعیت اقتصاد زنان
معاون برنامهریزی و هماهنگی معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز در این نشست گفت: بر اساس نتایج یکی از پژوهشهایی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام داده است بهطور تقریبی آمار بانوان خانهدار کمتر از ۲۵ میلیون نفر است. لاله فرهنگ متین آمار زنان شاغل کشور را حدود ۱۴ درصد اشتغال فعال برآورد کرد و گفتت: زنان خانهدار بیشتر از زنان شاغل هستند. وی با اشاره به آمار پژوهی که از سوی بانک جهانی انجامشده، گفت: این آمار در سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۰ میلادی درباره وضعیت اقتصادی بانوان و نرخ باروری انجامشده که نتایج آن نشان میدهد بهطور میانگین وضعیت اقتصادی زنان در جهان ۵۰ درصد است. وضعیت اقتصادی زنان در ایران در سال ۱۹۷۰ میلادی پایین بود اما اکنون حدود ۱۵ درصد است.
افت شاخص باروری
فرهنگ متین در ادامه درباره شاخص نرخ باروری گفت: میانگین جهانی نرخ باروری در ۱۹۷۰ حدود ۲.۲ ثبتشده اما همین شاخص در کشور ما در بازه زمانی ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۰ میلادی بیش از ۶.۵ بود درحالیکه اکنون نرخ باروری در کشورهای توسعهیافته حدود ۱.۵ تا ۱.۷ است اما در ایران به حدود ۱.۶ رسیده است.