مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در نشست بررسی علل مهاجرت نخبگان از کشور در موسسه اطلاعات، گفت: بارها درباره روند مهاجرت نخبگان و سرمایههای علمی با ارائه مدرک سخن گفتهایم، اما متأسفانه با ما برخورد شده است. به تازگی هم علاوه بر قطع بودجه موردنیاز این رصدخانه، حکم تخلیه از ساختمان این رصدخانه صادرشده است.
آفتاب نیوز: نشست «راه گفتگو» با موضوع واکاوی موضوع مهاجرت نخبگان با حضور علی حسینی، معاون مرکز تعاملات معاونت علمی ریاست جمهوری و بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در موسسه اطلاعات برگزار شد.
در این نشست علی حسینی با اذعان به اینکه تاکنون کار خاصی در مقابله با کاهش روند مهاجرات صورت نگرفته است، گفت: متأسفانه در چند سال اخیر اقدامات لازم در حوزه نخبگان و بحث مهاجرت صورت نگرفته است. وی با اشاره به ابراز تمایل هفت میلیون ایرانی مقیم خارج کشور برای بازگشت به ایران گفت: آیا ظرفیتهای لازم برای جذب و استفاده از این سرمایه علمی انسانی در داخل کشور وجود دارد؟
وی همچنین از غفلتها و کم توجهیها نسبت به آهنگ مهاجرت نخبگان و سرمایههای علمی از ایران گلایه کرد.
به گفته این مقام مسئول در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال حاضر تمایل برای خروج از کشور افزایشیافته است درحالیکه درگذشته هدف از مهاجرت نیز برای افراد مهم بود. برخی از کشورها ازجمله آمریکا و کانادا از اردیبهشتماه امسال سیاستهای پذیرش نخبگان و مهاجران را بهگونهای تغییر دادهاند که زمینه جذب این افراد سادهتر از گذشته باشد.
عواقب برخورد با استارتاپ ها
بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران از روند برخورد روزهای اخیر با برخی از استارتها انتقاد کرد و گفت: با این روشها فضای ناامن ذهنی ایجاد میشود و باید پاسخگوی عواقب آن باشیم. متأسفانه در سطح جذب و حفظ سرمایه انسانی با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم و برخی مسئولان به راحتی اجازه و امکان مهاجرت را برای جوانان و نخبگان ایجاد کردهاند.
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران تأکید کرد: نمیتوانیم با مدل ۳۰ سال گذشته با نخبگان و سرمایههای علمی مواجه شویم. افرادی که در حوزه نخبگان مسئولیت دارند باید طرحی نو دراندازند و مسائل را از دریچه جوانان و نخبگان علمی ببینند.
وضعیت ایرانیان خارج از کشور
بر اساس پیماش رصدخانه مهاجرت ایران در میان ایرانیان خارج از کشور در سال ۱۴۰۱ تنها ۱۴ درصد افراد تصمیم برای بازگشت به کشور دارند. ۶۲ درصد قصد بازگشت به کشور را ندارند و ۲۴ درصد نیز تصمیم مشخصی در این خصوص ندارند. همچنین بیش از ۹۰ درصد آنها به وعدههای حاکمیت در خصوص استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور باور نداشتهاند.