معاون حقوقی و پارلمانی وزارت آموزش و پرورش از افت ۲ نمرهای معدل دانشآموزان کلاس دوازدهم خبر داد و گفت: ۴۸ هزار معلم در ماه گذشته ۲۳ میلیون ورقه امتحانی را به صورت الکترونیکی تصحیح کردهاند.
قاسم احمدی لاشکی گفت: در امتحانات نهایی پایه دوازدهم امسال ۲ نمره معدل دانشآموزان پایین آمده چراکه امتحانات را به صورت کنکور برگزار کردیم و علت این امر آن است که شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب کرد تأثیر نمره این امتحانات در کنکور ۴۰ درصد و به صورت قطعی باشد.
وی همچنین درباره تصحیح برگههای امتحانی افزود: این امر در حالی انجام شد که حقوق مربوط به تصحیح اوراق سال قبل را، ماه اخیر پرداخت کرده بودیم.
مواجه 16 میلیون دانشآموز
با کمبود معلم
لاشکی در بخش دیگر سخنان خود به بیان آمارهایی در خصوص کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش پرداخت و توضیح داد: از سال ۱۲۹۷ که آموزش و پرورش کشور رسماً آغاز شد، ما دچار کمبود نیروی انسانی هستیم. حدود ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشآموز داریم از سازمان اداری و استخدامی انتظار داریم که نیروی انسانی در آموزش و پرورش را متفاوت از سایر حوزهها ببیند. دچار چالش نیروی انسانی هستیم و امیدواریم امسال برای اول مهر دغدغه نداشته باشیم؛ هرچند برای رویه تأمین کسری نیرو برنامه کوتاه مدت و بلندمدت داریم.
۲۳ نوع مدرسه داریم
به گفته وی در حال حاضر ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشآموز در مدارس غیردولتی، ۴۰۵ هزار دانشآموز در مدارس شاهد، ۱۲۵ هزار دانشآموز در مدارس سمپاد، یکمیلیون و ۱۰۰ هزار دانشآموز در مدارس هیئتامنایی و حدود ۴۸ هزار دانشآموز در مدارس "سما" مشغول به تحصیل هستند و بهطورکلی ۲۳ نوع مدرسه در کشور داریم.
لاشکی توضیح داد: سال گذشته ۱۷۸ کلاس بالای ۵۰ دانشآموز داشتیم و بیش از ۱۷ هزار کلاس درس با بالای ۴۰ دانشآموز داریم. البته دولت در برنامه هفتم به این مسئله اشارهکرده است و امیدواریم مجلس عدد این امر را اصلاح کند.
وضعیت شاغلان در آموزش و پرورش
او درباره آخرین آمار مربوط به حقوق اردیبهشت ۱۴۰۲ حقوقبگیران آموزش و پرورش توضیح داد: طبق این آمار ۹۹۶ هزار و ۵۸۹ نفر کل کارکنان ما هستند. از این تعداد ۷۳۵ هزار و ۳۵۰ معلم داریم و حدود ۳۱ هزار و ۹۲۹ نیرو اداری داریم و باقی تعداد نیز در گروههای دیگر جای میگیرند. آمار نیروی اداری شامل مربی پرورشی، مشاور و معلمهایی که حالت اشتغال جانبازان دارند نیز میشود. ما ۹۵۰ نفر حالت اشتغال جانبازان داریم. تعداد مرخصی بدون حقوق رسمی ما ۲۷۹۸ است، تعداد مرخصی زایمان ما در این ماه، ۷۸۰۵ است و تعداد افراد از کارافتاده و فوتی ما در این ماه ۲۵۵۴ است.
تدریس مدیر و ناظم مدرسه
معاون حقوقی و پارلمانی وزیر آموزش و پرورش، یادآور شد: سال گذشته به مدیران مدارس گفتیم باید ۶ ساعت در کلاسها درس دهند و به ناظمها هم تدریس در کلاس دادیم. فعلاً ناچاریم چراکه محدودیت نیروی انسانی داریم و تا زمانی که به رقم عادی برسیم همکاری این عزیزان را نیاز داریم. لاشکی با تأکید بر اینکه به صورت قطعی کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش وجود دارد، در خصوص حواشی پیشآمده پیرامون حرف وزیر آموزش و پرورش مبنی بر لزوم ارتقا سن بازنشستگی معلمان به ۵۰ سالگی، توضیح داد: فصل الخطاب ما باید قانون باشد. قبلتر دوره تعهد دبیری که یک نفر در دانشگاه فرهنگیان شروع به کار میکرد ۲۳ سالگی بود، بعد ۲۴ سالگی مصوب شد قانون میگوید اگر کسی ۲۴ سالگی وارد آموزش و پرورش شد باید ۳۰ سال خدمت کند و ۵۴ سالگی بازنشسته شود. ما قانون را میپذیریم.
آموزش و پرورش مجموعاً ۱۱۸ هزار میلیارد تومان طلبکار است
معاون حقوقی و پارلمانی وزیر آموزش و پرورش، بابیان اینکه آموزش و پرورش مجموعاً ۱۱۸ هزار میلیارد تومان طلبکار است، توضیح داد: بخشی از این طلب به معلمان ما مربوط میشود، بخشی به قراردادها و بخشی به املاک ما مربوط میشود. یکدهم این طلب ۱۱۸ هزارمیلیاردی مربوط به کارکنان و نیروهای اداری ما است. چرا هرروز یک عدهای میآیند در جلوی درب وزارت آموزش و پرورش؟، حق دارند، میگویند ما نیروهایی هستیم که خارج از کشور برایتان درس دادیم، زندگی اینجا را فروختیم و رفتیم آنجا درس دادیم اما ما پول نداریم به آنها دهیم.
کاهش کیفیت آموزش به دلیل نبود معلم
لاشکی گفت: سال گذشته ۹.۹۶ درصد از کمبودهای نیروی انسانی خود را از طریق خرید خدمات آموزشی پر کردیم. ۳.۳۶ درصد از کمبود خود را با سرباز معلم پر کردیم، ۷.۲۶ درصد از کمبود خود را از طریق نیروهای بهکارگیری دانشجویی پر کردیم که مربوط به سال ۱۳۹۸ بودند و کار آنها باید ۴ سال تمام میشد اما ۳ ساله تمام شد و آقای نوری گفته بودند به هر روشی میدانید این کار را انجام دهید تا کلاس درس خالی نباشد. همچنین ۹.۹۲ درصد از کمبود خود را از طریق تدریس موظف عوامل اجرایی مدارس پر کردیم. از سوی دیگر حقالتدریسیهای شاغل و بازنشسته به کمک ما آمدند و ۴۷.۶۷ درصد از کمبود خود را با این نیروها پر کردیم. وقتی شرایط اینگونه باشد کیفیت پایین میآید.
۴۷ هزار نفر کمبود نیروی خدماتی مدارس
لاشکی با اشاره به کمبود نیروی خدماتی در مدارس، عنوان کرد: نیروی خدماتی باید با حقوق ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان زندگی خود را بچرخاند. کمبود ما در حوزه نیروهای خدماتی حدود ۴۷ هزار نفر است که شامل سرایدار، نیروهای خدماتی، آشپز، کمک آشپز و راننده میشود. در لایحه برنامه هفتم نیز به موضوع بهکارگیری نیروی جدید از طریق خرید خدمات اشارهشده است.
معاون حقوقی و پارلمانی وزیر آموزش و پرورش، معتقد است: در هیچ نظام آموزشی کیفیت نظام تحصیلی از کیفیت معلمان بالاتر و فراتر نخواهد رفت. باید روی کیفی سازی کارکنیم. برآورد ما به نسبت سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ این است که امسال به ما ۴۶۲ هزار دانشآموز اضافه خواهد شد. برآورد ما این است که امسال ۹۴۵۲ کلاس باید اضافه کنیم. پس به تعدادی معلم جدید هم نیاز داریم و کمبود نیروی انسانی داریم.