امان الله قرایی مقدم در گفتوگو با «ستاره صبح» ضمن تاکید بر هزینه سازی روند فعلی میگوید: برای اینکه انشقاق در جامعه پررنگ نشود، برخوردهای سلبی باید جای خود را به برخورد ایجابی بدهد. یعنی به جای بگیر و ببند، با خوشرویی و خوش زبانی باید دختران و نسل جوان را درباره مسئله حجاب قانع کرد. به ویژه اینکه به قول «دیوید رایزمن» جامعهشناس آمریکایی، نسل جوان امروز خردگرا و خود مختار شده و از عقل و دانش خودشان پیروی میکنند و خودشان فکر کرده و خودشان رفتارشان را تعیین میکنند.
به گفته وی، نسل جوان در کنار خودمختاری «دنباله رو» هم هستند، به سنت و سنت گرایی بی توجه هستند. در واقع جامعه از سنت گرایی عبور کرده و از بین رفته است و جوانان نمیپذیرند که پیروِ سنت و سنت خواهی شوند. پس حالا که میدانیم، جوانان در مرحله خودمختاری، خردگرایی و دنباله روی قرار دارند، لازم است رفتارهای دستوری را که متأسفانه با خشونت توام است، کنار بگذاریم تا نسل مهم جوان از حاکمیت بی اعتماد نشود.
او میافزاید: مشاهدات این روزهای جامعه ایران، موید این موضوع است که در بحث حجاب، رویه تند و دستوری نه تنها نتیجه بخش نبوده است، بلکه فاصله جوان طرفدار و جوان غیر طرفدار با حکومت و دولت بیشتر کرده است.
این جامعهشناس تاکید میکند: وقتی فیلمِ درازکش شدن خانمی در کف خیابان دست به دست میشود، جامعهای که از قدیم الایام به مقوله «ناموس» حساسیت بیشتری داشته است، نسبت به حاکمیت ذهنیتی منفی پیدا میکند. حتی آنها که عقیدهشان با نظام حاکم همخوان است هم نسبت به این رفتارهای رادیکال واکنش نشان میدهند تا در نتیجه سرمایه اجتماعی که اتفاقاً مهمترین نشانه نظام مردم مدار است، با تهدیدی جدی روبهرو شود.
این چهره ادامه میدهد: اصرار به این رفتار در شرایطی فضای جامعه را مسموم و اعتماد عمومی را به طور جدی کمرنگ کرده است که تصمیم گیران به هیچ وجه نمیخواهند بین نظام و مردم فاصیله به وجود بیاید و به همین دلیل این رفتار ریشه در ناخودآگاه دارد. در واقع اصرار و تاکید بر مسائل شرعی موجب شده است، نظام تصمیم گیری با علم بر تبعات سهمگین راهی که برای مقابله با بی حجابی برگزیده است، همچنان برخورد سلبی را برای خود لازم و واجب بداند. وی توضیح میدهد: همه باید بدانیم و این را در رفتارمان اعمال کنیم که باید جامعه را منظومهای متعدد الابعاد و متعدد الاجزا و با سطوح و جلوههای گوناگون است که هر لحظه در حال تغییر است. متأسفانه تصمیم گیران نمیخواهند با این مسئله کنار بیایند که جامعه هر روز یا هر ساعت تغییر میکند و به همین دلیل اصرار و پافشاری بی شک نه تنها جواب مثبت نمیدهد، بلکه روز به روز بر تعداد مخالفان حجاب اجباری افزوده خواهد شد.
قرایی مقدم در پایان میگوید، تاکید و تکرار میکنم، فضای مجازی و چرخش اطلاعات موجب شده است، جوانان سنت و سنت خواهی را کنار بگذارند و خردگرایی پیشه کنند. وقتی همه دستشان یک تلفن همراه دارند و در مترو، در مهمانیها ... به طور دائم رویدادهای جهان را دنبال میکنند، حتماً باید بدانیم برخورد سلبی و دستوری به هیچ وجه خریداری نخواهد داشت.