پیدایش مانیکور را نمیتوان به یک فرهنگ نسبت داد. قدیمیترین مجموعه مانیکور توسط باستانشناسان در بابل باستان (سرزمین امروزی عراق) کشف شد. در مصر باستان، طول و رنگ ناخنها نشاندهنده طبقه فرد بود. بهعنوانمثال، اشراف مانیکورهای روشن داشتند و مصریان باستان نیز از رنگآمیزی ناخن حنا استفاده میکردند.
اعتقاد بر این است که لاک ناخن در قرن سوم قبل از میلاد در چین باستان اختراع شد. در سلسله مینگ در قرن چهاردهم پس از میلاد، زنان ناخنهایی به طول ۲۵ سانتیمتر میکاشتند، زیرا اعتقاد بر این بود که این روشی مطمئن برای دفع نیروهای شیطانی است. در آن زمان، اگر امکان بلند شدن ناخنهای طبیعی وجود نداشت، از اکستنشنهای مخصوص ناخن استفاده میشد. به لطف این مد است که اکنون با روش کاشت ناخن آشنا شدهایم و امروزه مانیکور در صنعت ناخن بسیار مورد تقاضا شده است. این در حالی است که کاشت ناخن فارغ از اینکه به استفتاء مراجع تقلید مانعی برای غسل و وضو است و باعث باطل شدن نماز و سایر عبادات فرد میشود، سلامتی فرد را نیز به خطر میاندازد.
ناخن مصنوعی، ناخنهای طبیعی را تخریب میکند
دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص زیبایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گذاشتن یا برداشتن ناخن مصنوعی را برای ناخنهای طبیعی یا بافتهای اطراف آنها خطرناک میداند و در این باره توضیح میدهد: «قسمت سازنده ناخن ماتریکس ناخن است که زیر قسمت هلالی سفیدرنگ و در بستر ناخن قرار گرفته است. اگر آسیب یا فشاری بر روی آن قسمت ناخن وارد شود میتواند روی قسمتهای سازنده ناخن تأثیر بگذارد و باعث تخریب ناخن فرد شود.»
او ادامه میدهد: «موادی که برای چسباندن ناخن مصنوعی استفاده میشود میتواند باعث ایجاد حساسیتهای شدیدی به بافتهای دور ناخن، اگزما، قرمزی، پوسته ریزی، خارش و اگزماهای ماندگار برای دور ناخن شود؛ حتی گاهی با برداشتن ناخن مصنوعی اگزما، خارش، قرمزی و حساسیتها تا ماهها میتواند باقی بماند و قاعدتاً ما بههیچوجه گذاشتن ناخن مصنوعی را توصیه نمیکنیم.»
ژل مانیکور باعث آلرژی به دستگاههای مختلف پزشکی میشود
آلرژی یکی از عوارض جانبی متعددی است که طی سالها توسط محققان ثبت شده است. یک مطالعه جدید حتی خطر ابتلا به سرطان با ژل مانیکور را مورد بررسی قرار داد و دریافت که اشعه ماوراء بنفش ناشی از خشککن ناخن میتواند باعث جهشهایی شود که خطر ابتلا به سرطان را در فرد افزایش دهد.
احسانی در پاسخ به این سؤال که آیا ژل مانیکور میتواند منجر به مشکلات سلامتی و ایجاد آلرژی در تمام طول عمر به دستگاههای مختلف پزشکی و پرکردگیها و ایمپلنتهای دندانی شود، میگوید: «ژل مانیکور و پدیکور حاوی یک ماده شیمیایی به نام آکریلات است که این ژل با ایجاد واکنشهای آلرژیک بهصورت خارش شدید، قرمزی و التهاب پوست میتواند باعث ایجاد واکنش مشابهی به دستگاههای مختلف پزشکی و پرکردگیها و ایمپلنتهای دندانی شود. مثلاً فرد وقتی به نیکل یا فلز بدن حساسیت دارد، ممکن است در اثر تماس با مواد مشابه نیکل در طبیعت دچار حساسیت شود؛ پس استفاده از این ژلهای مانیکور میتواند باعث واکنشهای آلرژی مادامالعمر شود.»
این متخصص زیبایی دررابطهبا درصد افرادی که دچار واکنش آلرژیک میشوند، میگوید: «اینکه چه نسبت از افرادِ دارای کاشت ناخن دچار واکنش آلرژیک میشوند، دقیقاً مشخص نیست؛ اما تقریباً بین ۱۰ تا ۲۵ درصد افرادی که از مواد ژل مانیکور استفاده میکنند، میتوانند مستعد آلرژی باشند.»
افرادی که نباید از ناخن مصنوعی استفاده کنند
باتوجهبه اینکه کاشت ناخن بهطورکلی برای همه افراد میتواند خطراتی به همراه داشته باشد اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند؛ احسانی توصیه میکند: «مبتلایان به بیماریهای دیابت، قلبی و ریوی بهتر است به دلیل خطرات عروقی از کاشت ناخن استفاده نکنند.»
این متخصص زیبایی پوشیده شدن ناخن با لایه ضخیمی از مواد کاشت ناخن را برای زنان باردار خطرناک دانست و افزود: «مواد کاشت ناخن میتواند منجر به واکنشهای آلرژیک در بدن مادر و حتی باعث زایمان زودرس شود. همچنین در هنگام زایمان قراردادن دستگاهی بر روی لبه انگشت برای اندازهگیری اکسیژن خون، با ناخن مصنوعی سازگار نیست.»
او تأکید میکند: «برخلاف تصور عموم، ناخن یک بافت مرده نیست، بلکه یک بافت نیمهمرده است؛ لذا همانطور که همه افراد به موهایشان اهمیت میدهند، باید به ناخنهایشان نیز اهمیت دهند چراکه ناخن کارکردها زیادی دارد.»
احسانی اضافه میکند: «برخی آسیبهای وارده به ناخن گاهی برگشتپذیر است. یک ضربه ساده به قسمت سازنده ناخن گاهی باعث میشود که ناخن تا آخر عمر کجوکوله و نامتوازن رشد کند؛ لذا کاشت ناخن مصنوعی نیز میتواند مشکلات جدی را در آینده ایجاد کند.»