شهراد شاهرخی طهرانی- تحلیلگر مسائل اجتماعی
انسانها در جوامع بشری نیازمند رسیدگی و تأمین امنیت هستند. پرسش این است که این امنیت چگونه در جامعه نهادینه میشود؟ در باب امنیت باید گفت که تأمین امنیت اجتماعی از ضرورتهای یک جامعه است. قانون باید بر پایه تعادل و بدون افراط و سلیقه شخصی و همراه با دموکراسی وضع شود تا مردم بتوانند در آسایش زندگی کرده و زندگی نرمال داشته باشند.
زمانی که اقتصاد بیمار باشد و افراد نتوانند از پس مخارج اولیه زندگی خود بر آیند و آزادی محدود شود و انسانها از این مقوله برخوردار نباشند و زمانی که دزدی، زورگیری، فحشاء و دیگر جرائم در جامعه وجود داشته باشد و مردم احساس امنیت و آرامش نداشته باشند، آن جامعه به سمت آنارشی و نابسامانی رفته و شاهد بروز هرجومرج خواهیم بود.
ضرورت ریشهیابی مشکلات
لازم است ریشه ناهنجاریها در جامعه بررسی شود و اصلاح و تغییر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه انجام شود. اگر نیازمندیهای افراد را در نظر بگیریم و مسئولان نیز در جستجوی نیازهای اجتماعی باشند و به خواستههای مردم توجه کنند، مسلماً مردم در دایره قانون خواهند بود و ارزشهای اجتماعی نیز حفظ خواهد شد.
در حقیقت رفاه جامعه تعبیری است که معطوف به وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، حفظ کرامت انسانی و احترام به ارزشهای فکری و معنوی افراد است که باید در چهارچوب قانون و نظم باشد و مردم با یکدیگر با اصول انسانی رفتار کرده و افراد رأی خود را بر دیگری حاکم نکنند و همه افراد از آزادی و رفاه برخوردار باشند.
مشکلات اقتصادی
یکی از بزرگترین مشکلاتی که مردم در همه جای دنیا مخصوصاً در کشورهای جهان سومی با آن دستوپنجه نرم میکنند، مشکلات اقتصادی و معیشت است. نداشتن اقتصاد دانشمحور، زمینهساز بروز این مشکل است که بازار را در برخی جوامع دچار اختلال و نابسامانی میکند. اگر در هر جامعهای کارشناسان اقتصادی و دلسوز به پا خیزند و با همت مدیران بلندمرتبه اقتصادی، شرایط بد مردم را مطالعه کرده و در صدد همفکری و اصلاح بر آیند قطعاً به یک نتیجه مطلوب در ایجاد اقتصاد سالم خواهند رسید.
برابری و امنیت
جامعه زمانی به پختگی فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و معنوی میرسد که فساد در آن جامعه کاهش یافته و مردم احساس امنیت کرده و برابری اجتماعی و اقتصادی را با جان و وجود خویش احساس کنند و با امنیت خاطر و رفاه به زندگانی خود بپردازند.
شاخصهای سلامت
با توجه به افزایش آسیبهای اجتماعی لازم است شاخصهای سلامت اجتماعی بهطور دقیق مشخص و در جهت بهبود آنها تلاش شود. درواقع سلامت و رفاه اجتماعی در کنار سلامت جسم و روان از اهمیت ویژهای برخوردار است. باید بدانیم که این شاخصها به سه حیطه فرد، خانواده و جامعه وابسته هستند. درواقع میتوانیم با بهبود در برنامههای پیشگیری و اصلاح شیوه زندگی باعث افزایش شاخصهای سلامت و رفاه اجتماعی شویم. لازم است دولتمردان توجه ویژهای به روشهایی که باعث افزایش این شاخصها میشود، داشته باشند.