برنامه تلویزیونی «تمام ترکیه یکدل» که در استودیوی مشکیرنگ سادهای برگزار شد، در دکور خود دارای چند میز و تلفن مقابل شرکتکنندگان بود؛ شرکتکنندگانی که همگی چهرهها و سلبریتیهای شاخص این کشور بودند که هرکدام به تنهایی در شبکه اجتماعی چند میلیونی خود رسانه مستقلی داشتند، اما تصمیم گرفته بودند در اقدامی همدلانه و هماهنگ مقابل دوربینهای تلویزیونی بنشینند و با اهداکنندگان به شکل تلفنی صحبت کنند و مبالغ جمعآوری شده را یادداشت و سپس در برنامه اعلام کنند. هنرمندانی که برخلاف فضای خارج از برنامه و پیشین خود با لباسهای رسمی و مشکی و با آرایش مو و صورت بسیار ساده و بهدوراز فضای مد و با شمایلی عزادار، شهرت و محبوبیتشان را در خدمت این برنامه قرار دادند تا کمک بزرگی برای زلزلهزدگان عزادار این کشور باشد. از چهرههای شناخته شده شرکتکننده در این برنامه میتوان به «باریش آردوچ»، «بوراک دنیز»، «هانده اورچلی»، «بوراک اوزچیویت»، «ابراهیم سلیم»، «دمت اوزدمیر»، «ادا اجه» اشاره کرد.
شکستن رکورد تاریخی
در ابتدای این برنامه رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه نیز از طریق تماس تلفنی با این برنامه همراهی کرد تا او نیز در کمپین «ترکیه یکدل» شرکت کرده باشد. وی در این برنامه گفت: «ما بزرگواری ملت خود را در چنین شرایطی از فاجعههای گذشته از نزدیک دیدهایم؛ و این بار امید داریم یکبار دیگر بزرگواری خود را با چهرهای که رکورد تاریخ را بشکند نشان دهند و من شک ندارم که به اذن خدا میتوانیم این بار هم به این مشکل غلبه کنیم.» کلیدواژه شکستن رکورد تاریخی که اردوغان به زبان آورد باعث شد بسیاری از تجار و فعالان اقتصادی، هنرمندان، سیاستمداران، ورزشکاران، مؤسسات و بانکهای غیردولتی این کشور نیز وارد میدان شوند و همراه با کمکهای مردمی مبلغ بسیار بالایی که به شکل لحظهبهلحظه در برنامه گزارش میشد جمعآوری شود. بعد از اردوغان برخی چهرههای سیاسی این کشور نیز روی خط برنامه آمدند و هرکدام با کمکهای مالی ویژه و اهدای دستمزدهایشان و همچنین با صحبتهای انگیزشی خود سعی در گرم کردن تنور این پویش ملی داشتند؛ بهگونهای که «تانسو چیلر» یکی از نخست وزیران سابق این کشور که با یکمیلیون لیره از این کمپین حمایت کرد گفت: «امروز میخواهم خود را از تمام هویتهای سیاسیام پاک کنم و به عنوان یک زن و یک مادر صحبت کنم، نه به عنوان نخستوزیر سابق. من معتقدم که با این قدرت و اتحاد بر این امر پیروز خواهیم شد و من این پیروزی را میبینم.» درنهایت این برنامه توانست مبلغی معادل ۵ میلیارد دلار جمعآوری کند و در اختیار هلالاحمر و مرکز مدیریت حوادث اضطراری ترکیه (آفاد) قرار دهد.
معجزه برنامه «تمام ترکیه یکدل»
بعد از زلزله تلخ کرمانشاه در ۲۱ آبان ۱۳۹۶ بلافاصله سازمانهای مرتبط در کشور طبق روال سابق از مردم برای مشارکت و کمک به خدمترسانی به مردم زلزلهزده درخواست کمک کردند. نهادهایی مانند هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران و کمیته امداد امام خمینی (ره) شماره حسابهایشان را اعلام کردند و خواهان کمکهای مردمی شدند؛ اما یکباره شاهد مداخله سلبریتیها و چهرههای مختلف هنری، ورزشی و حتی اینستاگرامی شدیم که به جای هدایت مردم به سمت سازمانهای مرتبط تصمیم گرفتند به شکل مستقل پول و کالا جمعآوری کنند و با راه انداختن کاروان ماشینهای سنگین خودشان کالاها را به دست مناطق زلزلهزده برسانند. بههمریختگی و همگن نبودن شیوههای ارسال و انباشت و کموزیاد نبودن برخی کالاها، دزدیده شدن بار برخی ماشینها توسط راهزنها، نامعلوم شدن سرنوشت برخی از پولهای جمع شده، سلیقهای عمل کردن برخی چهرهها و همچنین نامعلوم شدن سرنوشت برخی پولهای جمع شده حاشیههای زیادی را به راه انداخت. بیاعتماد سازی مردم نسبت به نهادهای حاکمیتی امدادرسان به مناطق زلزلهزده توسط برخی سلبریتیها و چهرههای اینستاگرامی، هدر رفت بسیاری از کمکهای مردمی را به همراه داشت و همین موضوع باعث شد مردم در کمکرسانی دچار ابهامات جدی شوند. همچنین ضعف مسئولان در مدیریت سلبریتیها و ماجرای پیش آمده، همچنین ناتوانی در اقناعسازی و مقابله با بیاعتمادی ایجاد شده مدیریت ماجرای زلزله کرمانشاه را دچار اختلالات جدی کرد. اما برنامه «تمام ترکیه یکدل» نمونه بینظیری از هماهنگی افراد حاکمیتی در کنار سلبریتیهای این کشور و دست یاری دو طرفه برای حل یک بحران ملی است. جایی که سلبریتی شهرتش را در اختیار دستگاههای حاکمیتی قرار میدهد و دستگاههای حاکمیتی و چهرههای سیاسی نیز تمامی رنگهای سیاسی خود را کنار گذاشته و از قدرت رسانهای سلبریتیها و چهرههای محبوب و مشهور کشور استفاده میکند تا نتیجهای مطلوب برای همه کشور بگیرد که سود آن بیشتر به نفع مردم آسیبدیده و بحرانزده است. لازم است هم سلبریتی در چارچوب عمل کند و هم دستگاههای فرهنگی هرچقدر میتوانند از سرمایه اجتماعی آنان در جهت کنشهای مثبت استفاده کنند، زیرا این موضوع به نفع کل کشور خواهد بود.