فشار خون در اغلب موارد نشانه خاصی ندارد، به همین دلیل معمولاً به فشارخون قاتل خاموش گفته میشود. باید توجه کرد که پیادهروی در کاهش فشار خون و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بسیار مؤثر است. برای کنترل وزن و فشارخون خود، روزانه ۳۰ دقیقه بهصورت تند پیادهروی کنید. درعینحال باید توجه کرد که برخی مواد غذایی میتوانند بهطور طبیعی فشارخون را پایین بیاورند؛ کرفس، پیاز، سیر، شنبلیله، چای سبز، خرما، گلابی، زیتون و برگ زیتون، تره فرنگی، سویا، گوجهفرنگی، گریپفروت و لیموترش از این جملهاند؛ اما یادتان باشد که مصرف این مواد اصلاً به معنی قطع درمان دارویی نیست. بد نیست برای مصرف این مواد، نظر پزشک خود را هم جویا شوید؛ بهخصوص در مورد گریپفروت؛ زیرا این میوه میتواند غلظت برخی داروهای فشارخون را بالا ببرد و عوارض جانبی آنها را تشدید کند.
تأمین پتاسیم برای بیماران مبتلابه فشارخون بالا ضروری است. بر این اساس مواد غذایی مانند موز، آناناس، زردآلو، انجیر، گریپفروت، هلو، انگور، آلو، سیبزمینی، سیر، بروکلی، کدوسبز، قارچ، گوجهفرنگی، انواع سبزیجات و حبوبات از منابع خوب پتاسیم هستند.
افرادی که فشار خون بالا دارند، باید توجه داشته باشند که ازآنجاکه در حین پخت غذا از نمک استفاده میشود، دیگر لزومی ندارد هنگام صرف غذا، دست به نمکدان ببرند. میتوانید از گلپر، آویشن، مرزه، ترخون، ریحان یا نعناع خشک یا کنجد بهعنوان جانشینهای نمک استفاده کنید.
در تهیه غذاهای آماده و نوشابهها نیز سدیم فراوانی به کار میرود. ازآنجاییکه سوسیس، کالباس، فرآوردههای گوشتی، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهیدودی یا کنسرو شده، انواع سسها و ... حاوی نمک فراوان هستند، بنابراین افراد دارای فشار خون بالا، باید مصرفشان را محدود کنند.
افراد دارای فشار خون بالا، در میان وعدهها از ذرت بدون نمک یا مغزها شامل بادام، پسته، فندق و گردو البته از نوع خام استفاده کنند. ازآنجاکه کاهش مصرف چربی، در کاهش وزن بدن و کنترل فشارخون تأثیر زیادی دارد، بیماران مبتلابه فشار خون از یک رژیم غذایی با چربی محدود استفاده کنند. روغنهایی با منبع حیوانی مثل پیه، دنبه و کره را کمتر مصرف کرده و بهجای آنها از روغنهای گیاهی مایع مانند روغن ذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده کنید.
محصولات لبنی (شیر، ماست و پنیر) کلسیم فراوانی دارند، ویتامینهای متنوعی هم در آنها وجود دارد؛ اما باید سراغ انواع کمچرب آنها بروید. همچنین حبوبات سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها میتواند به کاهش فشارخون کمک کند و همچنین تأمینکننده پروتئین موردنیاز بدن باشد.
در بین انواع گوشتها، ماهی بهترین انتخاب برای بیماران مبتلابه فشار خون است. چربی ماهی نهتنها موجب عوارض قلبی عروقی نمیشود، بلکه به سلامت قلب و عروق کمک میکند. همچنین مرغ، ماهی و گوشت فاقد چربی و تازه بسیار مناسبتر از انواع دودی، کنسروی یا فرآوری شده هستند. نوشیدنیهای حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای و نوشابهها سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. میتوانید بهجای آنها از انواع چای و دم کردنیهای گیاهی یا دوغ کمنمک استفاده کنید. بیماران مبتلابه فشار خون تا حد امکان غذاها را بهصورت آب پز، بخارپز یا کبابی تهیه کنند و از سرخ کردن مواد غذایی خودداری کنند. پیادهروی در کاهش فشارخون و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بسیار مؤثر است. برای کنترل وزن و فشارخون خود، روزانه ۳۰ دقیقه بهصورت تند پیادهروی کنید. بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، باید توجه کرد که بسیاری از مواد غذایی که ظاهراً شور نیستند، درواقع نمک دارند. انواع بیسکوئیتها، کلوچهها، سبزیجات کنسرو شده، سسهای سالاد، پنیرها، انواع نانها و غلات صبحانه و ... ازجمله این مواد هستند. مراقب نمک پنهان موجود در غذاهایی که مصرف میکنید، باشید.