ایرنا: مرکز آمار نرخ تورم تیرماه را منتشر کرد. براین اساس نرخ تورم ماهانه که درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است برابر ۴.۶ درصد بود. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ٥.٧ درصد و ٣.٨ درصد بوده است. بر اساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٤,٥ درصد هست که نسبت به ماه قبل هفت واحد درصد کاهش داشته است. ه همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٤.٨ درصد بوده است. نرخ تورم نقطهای تیرماه ١٤٠١ در مقایسه با ماه قبل ١,٥ واحد درصد افزایشیافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ٤.٤ واحد درصدی به ٨٦.٠ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٠.١ واحد درصدی به ٣٦.٩ درصد رسیده است. بر اساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ٥٢,٨ درصد هست که نسبت به ماه قبل ١.٤ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٦٠.٧ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٢.٥ واحد درصد افزایش داشته است.
افزایش نرخ تورم سالانه خانوارها
نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه تیرماه ١٤٠١ برای خانوارهای کشور به ٤٠,٥ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ١,١ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۴۰ درصد و ٤٣.٢ درصد هست که برای خانوارهای شهری ١.١ واحد درصد افزایش و برای خانوارهای روستایی ١.٤ واحد درصد افزایش داشته است.
بیشترین افزایش قیمت در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» (مرغ ماشینی، سوسیس و کالباس)، گروه «لبنیات و تخممرغ» (دوغ پاستوریزه، خامه و تخممرغ) و گروه «نان و غلات» (انواع برنج ایرانی، کیک و بیسکویت) است. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «بهداشت و درمان» (خدمات طبی سرپایی و خدمات بیمارستانی)، گروه «هتل و رستوران» (هزینه هتل و تالار پذیرایی) و گروه «مبلمان و لوازم خانگی» (انواع شوینده) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
نرخ تورم دهکهای درآمدی
دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در تیرماه ١٤٠١ برای دهکهای مختلف هزینهای از ٣٨,٩ درصد برای دهک دهم تا ٤٤.٨ درصد برای دهک اول است.
گوشت رکورددار تورم ماهانه
به گزارش تجارتنیوز، بررسی گزارش جدید مرکز آمار از تورم ایران نشان میدهد در هر سه شاخص سالانه، نقطهای و ماهانه گروه خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نقش پررنگتری نسبت به گروه غیرخوراکی دارند. عبور تورم خوراکی از نرخ ۸۶ درصد نسبت به تیر سال گذشته میتواند نشانه جدی از تخلیه بار تورم روی سفره مردم و فشار معیشتی باشد.
تورم خوراکی در شاخص نقطه به نقطه ۸۶ درصد و شاخص سالانه آن ۵۴٫۶ درصد است. بدین ترتیب در شاخص نقطهای و سالانه، نرخ تورم این گروه نسبت به خرداد سال جاری به ترتیب رشد ۴٫۴ درصدی و سهدرصدی را به تصویر میکشد. در محاسبه تورم ماهانه گرچه تورم خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات ۱۹٫۷ درصد افت داشت. اما همچنان نسبت به گروه غیرخوراکی و خدمات رقم بالاتری را نشان میدهد.
روغن رکورددار تورم نقطه به نقطه و سالانه؛ گوشت صدرنشین شاخص ماهانه
گرچه در بررسی تورم خوراکی نقطهای تا پایان اردیبهشت روغن پرچم تورم خوراکی را در دست داشت، اما برای دومین ماه متوالی این «روغن و چربیها» رکورددار این شاخص در مجموع کالاهای موردمحاسبه شد. بر این اساس میانگین قیمت روغن در مقایسه با تیر سال گذشته ۲۹۳٫۱ درصد افزایش را تجربه کرد. روغن در ۱۲ ماه منتهی به پایان تیر سال جاری نیز تورم ۹۱٫۱ درصدی را ثبت کرد تا در هر دو شاخص نقطهای و سالانه رکورددار تورم باشد. گوشت قرمز و گوشت ماکیان نیز با ثبت تورم ۱۱٫۶ درصدی بیشترین رشد قیمت را در مجموع کالاهای موردمحاسبه نسبت به پایان خرداد ۱۴۰۱ داشت. گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که بدهی دولت به بانکها همچنان ادامهدار است. به عبارت دیگر، علاوه بر رشد پایه پولی و نقدینگی که خود عامل اصلی تورم هستند، در ماههای اخیر بدهیهای بخش دولتی به بانکها هم با سرعت افزایش پیدا کردهاند. اخبار منتشر شده از مذاکرات هسته ای نیز چندان امیدوارکننده نیست. البته این احتمال وجود دارد که بازارساز با سیاستهایی از جمله ارزپاشی، قیمتها را موقتا کنترل کند. اما این اقدام نمیتواند ادامهدار باشد. گزارش نهاد ناظر پولی و بانکی کشور نشان میدهد، استقراض دولت از بانک مرکزی همچنان تداوم دارد. در واقع، علاوه بر رشد پایه پولی و نقدینگی که خود عامل اصلی تورم هستند، در ماههای اخیر بدهیهای بخش دولتی به بانکها هم با سرعت افزایش پیدا کردهاند.