میراسلام تیموری رئیس هیئتمدیره انجمن صنایع لبنی در نشست خبری اظهار داشت: با افزایش قیمت لبنیات بعد از اصلاح یارانه کالاهای اساسی مصرف این محصولات در کشور ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهشیافته است، اما پیشبینی میشود این کاهش مصرف به تدریج جبران شود. در این زمینه میتوان فرهنگسازی داشت تا به جای مواد غذایی که ارزش غذایی کمی دارند مردم مصرف لبنیات را جایگزین کنند. رئیس هیئتمدیره انجمن صنایع لبنی ادامه داد: در صورتی که ۲۰ تا ۲۵ درصد یارانه اختصاصی دولت به کالاهای اساسی اختصاص یابد مصرف این محصولات در سطح قابل قبولی افزایش مییابد، اما با توجه به اینکه با یارانه پرداختی دولت امکان خرید کالاهای مختلف وجود دارد این یارانه به سمت مصرف لبنیات نرفته است. انجمن صنایع لبنی طرحی درباره کالابرگ لبنیات به دولت ارائه داد که در این صورت سرانه مصرف لبنیات نیز در کشور افزایش مییابد. وی در پاسخ به سؤالی درباره دلایل افزایش قیمت لبنیات در یک سال باوجوداینکه نرخ شیر خام در سال تنها یکبار افزایش مییابد تصریح کرد: شیر تنها یکی از مؤلفههای تعیین قیمت لبنیات در کشور است، اما با توجه به اینکه مؤلفههای دیگر مانند نرخ ارز و مواد پتروشیمی همواره در حال تغییر است نمیتوان قیمت ثابتی نیز برای لبنیات در نظر گرفت. تیموری اظهار دشت: گاز مصرفی صنایع لبنی در آذرماه ۷ برابر شده و قیمت شکر هم بهیکباره افزایش یافت در این شرایط نمیتوان از صنایع لبنی انتظار داشت محصولات خود را افزایش قیمت ندهند.
سرانه مصرف لبنیات در کشور به زیر ۷۰ کیلوگرم در سال رسید
حسین مشاور انجمن صنایع لبنی و متخصص حوزه سرانه مصرف شیر اظهار داشت: سرانه تولید شیر در کشور ۱۱۰ کیلوگرم است، اما سرانه مصرف این محصول در کشور کمتر از ۷۰ کیلوگرم است؛ درحالیکه در کشورهای صنعتی سرانه مصرف این محصول ۲۶۰ کیلوگرم است حتی کشورهایی داریم که مردم آن سالانه معادل ۵۰۰ کیلوگرم شیر مصرف میکنند. مصرف شیر در دهکهای ۸ تا ۱۰ جامعه ۱۱۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم در سال است که باید برای افزایش مصرف شیر در کشور و فرهنگسازی برای جایگزینی مصرف شیر با برخی از محصولات اقدام کرد.
نهادههای دامی با قیمت جدید در بازار گاه بارگذاری شد
احمد مقدسی رئیس انجمن صنفی چاوداران ایران نیز در این نشست اظهار داشت: دامداران از همان زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهادههای دامی اختصاص یافت مخالف این امر بودند و اکنون نیز حامی اصلاح یارانه کالاهای اساسی هستیم. وی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت تخصیص نهادههای دامی بعد از اصلاح قیمت آن گفت: در حال حاضر نهادههای موردنیاز دامداران بر اساس ارز نیمایی در بازار گاه وجود دارد، اما دامداران برای خرید این محصولات با کمبود نقدینگی مواجه هستند. مقدسی اظهار داشت: مطالبات نهاده دامداران با ارز ۴۲۰۰ تومانی، اما هنوز به طور کامل پرداختنشده است؛ دامداران بعد از آزادسازی نرخ ارز واردات نهادهها نیاز به سرمایه در گردش چند برابری دارند. بانکها ۵۰ درصد نقدینگی موردنیاز دامداران را با ارز جدید تأمین کردهاند، اما با توجه به اینکه باید بهره بانکی پرداخت کنند این امر خود هزینههای تولید را افزایش داده است.
افزایش ۱۵ درصدی قیمت برنج ایرانی در یک ماه
رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل گفت: طبقه متوسط و رو به پایین با برنج ایرانی خداحافظی کردند چراکه توان خرید هیچیک از ارقام برنج ایرانی را ندارند. حسن تقی زاده در گفتوگو با ایلنا، بابیان اینکه برنج داخلی در یک ماه اخیر افزایش نرخ 15 درصدی را تجربه کرده است، گفت: قیمت برنج کشت دوم (هاشمی، امراللهی، بینام) در بنکداری به کیلویی 130 هزار تومان و برنج کشت اول به کیلویی 110 تا 115 هزار تومان رسیده است. این فعال اقتصادی با اشاره به نرخ ارقام مختلف برنج داخلی در بنکداری، افزود: فجر کیلویی 92 هزار تومان، شیرودی کیلویی 78 هزار تومان، ندا کیلویی 70 هزار تومان شده است. به گفته وی؛ نرخ برنج خارجی نیز روند افزایشی شده و برنج با سماتی پاکستانی کیلویی 40 هزار تومان و برنج پاکستانی 386 به کیلویی 27 هزار تومان رسیده است. تقی با اشاره به تأثیر برنج خارجی در ایجاد تعادل در بازار، گفت: طبقه متوسط و رو به پایین با برنج ایرانی خداحافظی کردند چراکه توان خرید هیچیک از ارقام برنج ایرانی را ندارند. وی بابیان اینکه 80 درصد از افزایش قیمت برنج داخلی در یک ماه اخیر متأثر از تورم بوده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر عواملی چون احتکار فروشگاههای زنجیرهای و ورود دلالان به شبکه فروش در افزایش نرخ برنج متأثر نیست و افزایش نرخ برنج متأثر از تورم موجود در کشور است. همچنین عرضه برنج داخلی در هفتههای اخیر کاهش یافت این در حالی است که تقاضا برای خرید برنج افزایش پیداکرده است بنا به اظهارات رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل؛ گرم شدن هوا احتمال دپو برنج داخلی را کاهش میدهد چراکه این نوع برنج در گرما شپشک میزند.تقی زاده تأکید کرد: از اوایل مرداد سال جاری برنج کشت جدید روانه بازار خواهد شد و این احتمال وجود دارد باعرضه برنج کشت جدید قیمت این محصول حدود 20 درصد افت قیمت داشته باشد اما نباید انتظار داشته باشیم نرخ برنج مانند گذشته شود. رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل با اشاره به مقاومت کشاورزان در عرضه برنج، تصریح کرد: سال گذشته افزایش قیمت برنج باعث شد کشاورزان رغبتی برای فروش محصول از خود نشان ندهند و یکچهارم محصول را میفروشند تا بدهیهای خود را بپردازند و بقیه محصول را به امید افزایش نرخ مجدد نگه میدارند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا برآورد افزایش حجم تولید برنج در سال زراعی جدید قابل پیشبینی است، افزود: شرایط آبزدایی و همت کشاورزان باعث شده امیدوار به افزایش تولید باشیم و احتمال برداشت بالای 2 میلیون و 400 هزار تن برنج وجود دارد.