به نظر شما چرا در این شرايط و درحالیکه برجام در ایستگاه پایانی و منتظر نتیجه نهایی است شاهد ورود شورای حکام به موضوع هستیم؟ آیا غرب از توافق هستهای با ایران ناامید شده است؟
شورای حکام قاعدتاً به این نتیجه رسیده است که بیشتر از این نمیتواند منتظر بماند. ضمن اینکه نمیتواند دست روی دست بگذارد و اقدامی نکند. ظاهراً هم از نظر تحقیقاتی و هم از نظر چینش نیروها ظرفیت عملی پیشآمده است.
وقتیکه بایدن به منطقه میآیدو در اماراتو عربستان و شورای همکاری خلیجفارسآنبیانیهی تند را علیه ایران صادر میکنند.همسایههای ما هم مشغول دیوارکشی هستند و در مرزهایکشورهای همسایهازجمله پاکستان و ترکیه شاهد دیوارکشی هستیم، بهطور طبیعی باید نتیجه گرفت که بستر برای جلسه شورای حکام فراهمشدهاست. متأسفانه ما در روابط بینالمللی کشورهای زیادی را با خود نداریم.
آیا ایران میتواند با رایزنی در سیاست خارجی یا اجرای سیاستهای خاص در حوزه دیپلماتیک نتایج خوب بگیرد؟
مافرصتها را سوزاندهایم، کشور تحت فشار و مقاومت در توسعه برنامه هستهای است و پیشنهادهایی که برای حل مسئله به غربیهادادهشده است. آنها احتیاجی به پذیرفتن پیشنهادات ما ندارند.
البته از پیش نتیجه مشخص بود که آنهاپیشنهادها را نخواهند پذیرفت. به دلیل اینکه تحریم نیستند و تورم به اقتصاد آنها لطمه نمی زند.
غرب تحریم بانکی و صادراتی نیست. اف ای تی اف را پذیرفتهاند و پروتکلهایش را اجرامیکنند.اما ایران و کره شمالی تاکنون FATFرا نپذیرفته اند.
این موارد در زمان خود فرشتههای طلایی دیپلماتیک بودند که سوزانده شدند. ما به شرایطی رسیدهایم که گروهی در حاکمیت یکدست به آرزوی دیرینه خودشان رسیدهاند و مخالفت با برجام را در عمل اجرا کردند. آنهابرجام را برخلاف حیثیت و ارزشهایشان تلقی میکردند و ب هدولتهای پیشین میتاختند که چرا زیر بار برجام رفتهاید و محدودیتهای برجامی را پذیرفتهاید.
امروزایران نزدیک به 18 برابر حد مجاز اورانیوم دارد و مشکل این است که غرب با فعالیتهای برونمرزی ایران مخالف است.
چین 60 سال پیش سیاست تقابل با غرب را در پیش گرفت. انقلاب فرهنگی کرد در تقابل با دنیا قرار گرفت اما از این سیاست عدول کرد و به توسعه اقتصادی روی آورد. غذا، پوشاک، مسکن،بهرهمندی از هنر و دانش، آسایش و خانواده در اولویت است و بعد از آن نوبت به مسائل دیگری میرسد.
تأمین رفاه جامعه از حقوق بشر مهم تر است چین وقتی این نکته را درک کرد در مدار توسعه قرار گرفت. ولی ظاهرا ًعدهای در کشور به دنبال ارزشهای غیر ازنان، آب وهوا هستند.
پیشبینی شما از جلسه شورای حکام و نتایج آن چیست؟
اگر شورای حکام گزارش آژانس در مورد ایران را بپذیرد و پیشنویس قطعنامه کشورهای غربی تصویب شود نیازی به رأی چین و روسیه نیست.مکانیزم ماشه طوری تنظیمشده که کشورهای غربی باقیمانده در برجام میتوانند هر زمان که گزارش آژانس توسط شورای حکام تأیید شد، بازگشت شش قطعنامه ملغی شده در قالب قطعنامه 2231 را کلید زدندو تحریمها که از طرف آمریکا به ما تحمیلشده جهانی خواهد شد.در این مرحله دیگر از چین و روسیه نیز خبری نخواهد بود.