به قلم کلیا کالکات
10 آوریل 2022
تارنمای پولیتیکو
برگردان و کوتاه کننده علیاصغر شهدی
[email protected]
ناتو و اتحادیه اروپا پسازاینکه «مارین لوپن» رهبر راست افراطی برای به چالش کشیدن «امانوئل ماکرون» به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه راه یافت، دو هفته پرتنش را پیش رو دارند.
رئیسجمهور فرانسه در پایان دور اول رأیگیری 27.6 درصد آرا را به دست آورد. رقیب او لوپن که از طرفداران قدیمی پوتین، رئیسجمهور روسیه بود، 23.4 درصد آرا را به دست آورد. این سومین حضور لوپن - با بالاترین آراء نسبت به دو رقابت قبلی - در دور اول انتخابات ریاست جمهوری است. نظرسنجیها نشان میدهد که ماکرون در مسیر دور دوم رقابت بسیار نزدیکتری نسبت به انتخابات سال 1396 (2017) با لوپن دارد.
این پیشبینیها به این معناست که همه نگاهها، چه در اروپا و چه در واشنگتن، در روزهای آتی به پیچوخمهای مبارزات انتخاباتی معطوف خواهند شد، زیرا متحدان به دنبال بررسی این موضوع هستند که آیا پاریس شریک قابلاعتمادی در جنگ علیه نیروهای پوتین در اوکراین باقی خواهد ماند یا خیر. مناظره این دو در 31 فروردین (20 آوریل) احتمالاً رویارویی تعیینکنندهای خواهد بود که در آن لوپن سعی خواهد کرد تصویری شفافتر از عملکرد ضعیف ماکرون در پنج سال گذشته را ارائه دهد.
وقتی صحبت از ناتو به میان میآید، لوپن با ابراز تمایل خود برای بیرون راندن تنها قدرت هستهای اتحادیه اروپا از ساختار فرماندهی یکپارچه این اتحاد، «بهگونهای که دیگر گرفتار درگیریهایی که متعلق به ما نیست، نخواهیم شد»، سبب هشدار شده است. این موضع نگرانی خاصی را برانگیخته است زیرا - علیرغم محکومیت حمله به اوکراین - لوپن مدتهاست که از روابط آرامی با کرملین برخوردار بوده و از یک بانک روسی وامهای حزبی دریافت کرده است.
اگر او موفق شود در دور دوم بر ماکرون غلبه کند، بهطور بالقوه آسیب مهلکی به عملکرد اتحادیه اروپا وارد خواهد ساخت. درحالیکه حزب او موسوم به «تجمع ملی»، از پیشنهادش مبنی بر خروج از اتحادیه اروپا، منطقه آزاد شینگن و یورو عدول کرده است، بااینوجود لوپن بهطورکلی در مورد اروپا شکاک باقی مانده است و برنامههایی را برای کاهش مشارکت فرانسه در اتحادیه اروپا و ترویج ائتلاف با کشورهایی مانند مجارستان و لهستان که توسط سیاستمداران همفکر او اداره میشوند، در دست دارد.
همچنین پیشنهادهایی در پلتفرم مبارزات انتخاباتی لوپن وجود دارد که با اصول حرکت آزاد اتحادیه اروپا در تضاد است و این اتهامات را برانگیخته است که لوپن برنامههایی برای خروج فرانسه از اتحادیه اروپا با نام «فرکزیت» دارد، (نامی که یادآور خروج انگلستان از اتحادیه اروپا موسوم به برگزیت است- مترجم). بهعنوانمثال، لوپن میخواهد تعداد کارکنان مرزی را افزایش دهد و بازرسی کالاهای ورودی به فرانسه را بهمنظور مبارزه با کلاهبرداری و قاچاق اعمال کند. ...
نتایج انتخابات از هماکنون، این ایده را تثبیت میکند که از ورای شکاف سنتی بین چپ-راست که بر سیاستهای پس از جنگ جهانی دوم فرانسه مسلط بوده است، این کشور را به سمت نبردی برده است که ناسیونالیستهای ضد مهاجرت به نمایندگی لوپن را علیه لیبرالهای طرفدار اروپای آزاد و جهانیشدن وارد میدان کرده است.
اکنون به مقدار زیادی به این بستگی دارد که کدام نامزد بتواند از آرای جناح چپ افراطی ژان لوک ملانشون که در دور اول با کسب 21.9 درصد آرا سوم شد، برخوردار شود. به نظر میرسد رأیدهندگان او بر سر اینکه در دور دوم رأیگیری از چه کسی حمایت کنند، اختلافنظر دارند. بر اساس نظرسنجی اخیر از مؤسسه «ایپسوس»، نیمی از رأیدهندگان ملانشون ترجیحی بین لوپن و ماکرون ندارند، درحالیکه نیمی دیگر بین مکرون و لوپن تقسیم شده و ماکرون را ترجیح میدهند.
ملانشون خود از رأیدهندگان خواست تا در دور دوم به نفع لوپن رأی ندهند، اما درعینحال در حمایت از ماکرون کوتاه آمد. ملانشون در سخنرانی امتیازی خود گفت: «هر یک از شما باوجدان خود روبرو خواهید شد» و چندین بار تکرار کرد: «ما نباید به مارین لوپن رأی بدهیم.» نظرسنجی پولیتیکو نشان میدهد که در 4 اردیبهشت (24 آوریل) خانم لوپن میتواند تا 47 درصد از آرا را به دست آورد.