نلسون ونگ
5 مارس
تارنمای والدای کلاب
برگردان و کوتاهسازی علیاصغر شهدی
[email protected]
تهاجم «عملیات نظامی ویژه» روسیه در اوکراین هنوز در جریان است. دراینارتباط ایالاتمتحده و متحدان غربی آن تاکنون چندین موج تحریم را علیه روسیه اعلام کردهاند. مقالاتی که در رسانههای روسی و رسانههای غربی منتشر شدهاند، نظرات دانشمندان مشهور روسیه، اروپا و ایالاتمتحده را در مورد پسزمینه و علت اصلی بحران جاری در اوکراین به خوانندگان سراسر جهان میرسانند. ما به بررسی تحریمها علیه روسیه میپردازیم که جهان را غافلگیر کرده است.
مسلماً برخلاف بسیاری از اقدامات یکجانبه که از قبل توسط ایالاتمتحده علیه روسیه و سایر کشورها انجام شده است، موج جدید تحریمهای غرب علیه روسیه ازنظر مقیاس و ماهیت بیسابقه و برای بسیاری دلهرهآور است. ازجمله این تحریمها میتوان به مسدود کردن داراییهای روسیه در بسیاری از بانکهای کشورهای غربی و حذف روسیه از سوئیفت اشاره کرد. بدیهی است که این اقدامات باهدف تخریب و نابودی اقتصاد روسیه که شدیداً به صادرات انرژی و منابع معدنی وابسته است، ایجاد شده است.
اینکه روسیه بخواهد عواقب جدی تحریمها بر اقتصاد و ثبات سیاسی کشورش را دستکم بگیرد به همان اندازه اشتباه است که غرب عزم روسیه برای مقابله با هر مشکلی را که با آن مواجه است را نادیده بگیرد. بههرحال، دلایل زیر را نباید ازنظر دور داشت:
درحالیکه اتحادیه اروپا ممکن است روند خود را برای روی آوردن به منابع انرژی جایگزین و تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی تسریع بخشد، وابستگی آن به نفت و گاز روسیه بلافاصله متوقف نخواهد شد و نمیتواند بهطور کامل از بین برود. اینکه اروپا همچنین میتواند برای تأمین انرژی به خاورمیانه و آمریکای شمالی روی بیاورد، ممکن است منجر به اختلال گسترده در توزیع فعلی انرژی در سراسر جهان و درنتیجه اقتصاد جهانی شود.
تاریخ ثابت کرده است که تحریمهای اقتصادی اغلب یک شمشیر دو لبه هستند و تأثیر مخرب تحریمهای اقتصادی یک بازی یکطرفه نیست. بدترین حالت این است که اروپا درنهایت از افزایش هزینه انرژی متأثر و آسیب فراوان میبیند.
رأیگیری اخیر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد تحریمهای پیشنهادی علیه روسیه نشان میدهد که کشورهایی ازجمله چین، هند و امارات متحده عربی در ابتکارات تحریمی علیه روسیه به غرب نپیوستهاند و احتمالاً به تجارت با روسیه ادامه میدهند که ممکن است اشکال جدیدی مانند تجارت پایاپای و همچنین راهحلهای تسویهحساب با استفاده از سایر ابزارهای موجود را پیدا کنند.
افکار عمومی انتظار دارد که هیئتهای روسیه و اوکراین دوباره باهم ملاقات کنند تا امیدوارانه درباره آتشبس گفتگو کنند و شاید یک دولتمرد کاریزماتیک از یک کشور ثالث بتواند بهعنوان یک واسطه قابلاعتماد بایستد تا هر دو طرف را به استدلال کشانیده و درنهایت به توافق صلح دست یابند.
نتیجه یا علت این اتفاقات ناگوار هر چه باشد، باید باور کنیم که بحران در اوکراین و ناشکیبایی روسیه در به چالش گرفتن غرب به رهبری ایالاتمتحده میتواند آغازی بر پایان دوران سلطه بلامنازع ایالاتمتحده بر جهان تلقی شود. بااینحال پرسش این است که آیا این بحران منجر به جنگ جهانی سوم خواهد شد یا خیر؟ و یا بهعبارتیدیگر آیا همانطور که بسیاری پیشبینی میکنند، جنگ روسیه و اوکراین آغاز واقعی یک جهان چندقطبی خواهد بود؟ هنوز باید صبر پیشه کرد و در انتظار ماند.
واقعیت غیرقابلانکار این است که جدای از دولتهایی که موضع خود را اتخاذ کردهاند و تصمیمات خود را گرفتهاند، نظر افکار عمومی در سراسر جهان درباره این سؤال که مقصر بحران کنونی اوکراین کیست، متفاوت است. برای بسیاری از کسانی که هنوز منتظر هستند تا نظر خود را در مورد مداخله نظامی روسیه در اوکراین شکل دهند، ما حداقل میتوانیم برای اوکراینیها و روسهایی که ناخواسته در میدانهای جنگ گرفتار شدهاند، همدردی داشته باشیم و برای کسانی که جان خود را ازدستدادهاند دست به دعا (طلب آمرزش) برداریم. مهم نیست که نتیجه چه باشد، بیایید همه امیدوار باشیم که در چند روز آینده در اوکراین صلح برقرار شود.