رئیس سازمان حج و زیارت در دیدار با سرکنسول ایران در کربلا گفت: بر اساس برآوردها بیش از ۸۰ هزار زائر ایرانی برای شرکت در مراسم اربعین حسینی وارد خاک عراق شدهاند. علیرضا رشیدیان همچنین در گفتوگو با یکی از برنامههای تلویزیونی گفت: تجمعات زائران در پشت مرزهای عراق منجر به کشته شدن یک نفر، مجروحیت ۳۶ زائر و روی مین رفتن یک نفر دیگر شده است.
به گزارش «انتخاب» از سازمان حج و زیارت، علیرضا رشیدیان در دیدار با سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در کربلای معلا افزود: تا روز سهشنبه اوج ورود زائران به کشور عراق است و پسازآن شاهد روند بازگشت این زوار خواهیم بود. وی ضمن قدردانی از تلاشهای متصدیان وزارت امور خارجه در عراق با تشریح اقدامات انجامشده برای زائران اربعین حسینی افزود: امسال دولت عراق موضوع تعداد پذیرش زوار را بسیار دیر اعلام کرد و حتی بعد از اعلام سهمیه نیز روند صدور ویزا با تأخیر آغاز شد و به دلیل همین محدودیت زمانی، اقدامات اعم از پیگیریها، هماهنگیها و برنامهریزیهای مربوط به ثبتنام و اعزام زوار اربعین با فشردگی بسیار انجام شد. رئیس سازمان حج و زیارت به موضوع تأخیر در هماهنگیها و اعزام کامیونها نیز اشاره کرد و گفت: این شرایط موجب شد تا روند امور و اجرای برنامههای سنگین اجرایی در یک بازه زمانی اندک انجام گیرد و در این میان برخی مشکلات ایجادشده در مسیر اعزامها نیز ناشی از این تأخیرها بود. رشیدیان بابیان اینکه هماکنون حجم ورود زائران به داخل خاک عراق داریم و طی روزهای آتی با حجم سنگین زوار بازگشتی مواجه خواهیم بود، ابراز امیدواری کرد: شرایط مناسبی برای زائرانی که قصد بازگشت زمینی از مرز مهران به کشور دارند، فراهم شود تا حلاوت و شیرینی این سفر در ذهن آنها باقی بماند.
وی تصریح کرد: تاکنون مشکل خاصی در ورود زائران به خاک عراق وجود نداشته و فقط در مواردی تجمع متقاضیان سفر در مرزهای شلمچه و مهران مشکلاتی را پدید آورد.
وی افزود: تاکنون خوشبختانه در داخل خاک عراق مشکلی نداشتهایم و امید است در بازگشت زوار نیز شاهد روند آرام و مطلوبی باشیم. رئیس سازمان حج و زیارت بابیان اینکه به زائران توصیه میشود به صورت هوایی به کشور بازگردند، گفت: شرایط لازم برای بازگشت زائران از مرزهای زمینی نیز در حال تسهیل است و امیدواریم هماهنگیها و همکاریهای لازم در این خصوص برای تسریع و تسهیل درروند بازگشت فراهم شود. وی افزود: در حال پیگیری هستیم تا برخی مواکب در نقطه مرزی مستقر شوند و در بازگشت از زائران پذیرایی کنند. سید مجتبی کریمی، سرکنسول ایران در کربلا بابیان اینکه برنامهریزی و تدارکات لازم برای بازگشت مناسب زائران انجامشده است، گفت: در پی آن هستیم که زائران با اتوبوسهای ایمن به پایانه مرزی کشورمان اعزام شوند تا زمینه بروز حوادث و سوانح جادهای به حداقل برسد.
تأیید فوت یک زائر و ۳۶ مجروح
در تجمعات پشت مرزهای عراق
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین در گفتوگو با یکی از برنامههای تلویزیونی گفت: تجمعات زائران در پشت مرزهای عراق منجر به کشته شدن یک نفر، مجروحیت ۳۶ زائر و روی مین رفتن یک نفر دیگر شده است.
علیرضا رشیدیان در این مصاحبه زنده افزود: ستاد اربعین حسینی در تمام طول سال مشغول تدارکات راهپیمایی و برگزاری مراسم اربعین حسینی است و ۱۶ کمیته در ستاد اربعین فعال هستند البته هر استان جداگانه برای خود کمیتهای مستقل دارد.
رشیدیان تصریح کرد: جمع ویزاهای زیارتی و زائرانی که با ویزای غیر زیارتی وارد کربلا شدهاند حدود ۸۲ هزار نفر ثبتشده است و احتمال میرود ظرف دو روز آینده به این آمار اضافه شود.
استقرار موکب
او به مشکلات موجود برای مواکب و اسکان زائران ایرانی اشاره کرد و افزود: بنا بود حدود ۵۰۰ موکب در خاک عراق برای ارائه خدمات به زوار ایرانی مستقر شوند، اما تا امروز حدود ۱۲۵ موکب در نجف و حد فاصل نجف به کربلا استقراریافته البته از عصر امروز این تعداد رو به افزایش بوده است و از سویی مشکلاتی هم در خصوص ویزا داشتیم، زیرا ویزاهای اخذشده ما هوایی بود، اما بارهایی که ارسال میکردیم از طریق مرزهای زمینی ارسال میشد و رانندههایی که مسئولیت حمل بار داشتند با ویزاهای هوایی تردد میکردند و این ناهماهنگی کمی مشکلساز بود. رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: ما وقتی میتوانیم بگوییم زائران به سمت مرز حرکت کنند که اطمینان داشته باشیم در آنسوی مرز امنیت و کرامتشان فراهم است، اما وقتی باز و بسته شدن مرز مبنی بر مجروح شدن ۳۶ نفر یا فوت یک نفر میشود باید توصیه کرد که مردم به سمت مرزهای زمینی نروند، حتی دولت عراق هم همچنان بر روی بسته بودن مرزهای زمینی تأکید دارد و برای برگشت زوار فقط مرز مهران را پیشنهاد میکند. او پیشنهاد کرد؛ گرچه تعداد مراجعه به مراکز درمانی در میان زائران بسیار کمتر از سالهای قبل است، اما باز هم توصیه میشود که پس از بازگشت از مراسم اربعین به ایران، دید و بازدیدی صورت نپذیرد و حتیالامکان از طریق فضای مجازی و به صورت تصویری دید و بازدید شود.
وزیر کشور: بازگشت زائران ایرانی از دو مرز زمینی شلمچه و مهران
وحیدی وزیر کشور تأکید کرد: دولت عراق رسماً اعلام کرده که در خصوص پذیرش زوار از طریق مرز زمینی، همکاری نخواهد کرد لذا شهروندان عزیز کشورمان به شایعات فضای مجازی در خصوص باز شدن مرزها توجه نکنند. به گزارش جماران؛ احمد وحیدی وزیر کشور، یکشنبه شب ۴ مهرماه ۱۴۰۰ با حضور در برنامه تیتر امشب به تشریح آخرین وضعیت اعزام زائرین حسینی و تمهیدات انجامشده در مرز مهران و شلمچه برای پذیرش زائرین پرداخت و گفت: دولت عراق امسال به خاطر شرایط کرونایی، محدودیتهای جدی را اعلام کرد و با توجه به این شرایط، از فرصت بینظیر حضور میلیونی در مراسم اربعین حسینی بیبهره شدیم.
آزمایش پی سی آر ۴۰ دلار
وزیر کشور در خصوص حذف هزینه پی سی آر برای کمک بیشتر به زوار هم گفت: آزمایش پی سی آر ۴۰ دلار هزینه داشت و برای همین در مذاکرات با دولت عراق، این مورد حذف شد تا زائران ایران به راحتی بتوانند به مراسم اربعین حسینی عزیمت کنند.
وی در خصوص افزایش قیمتهای بلیتهای هواپیما هم گفت: بازرسیها به نحو مناسبی صورت گرفت و چند دفتر فروش بلیت که گرانفروشی کرده بودند پلمپ شدند. وحیدی در خصوص بازگشت زائرین حسینی هم گفت: دو مرز زمینی شلمچه و مهران برای بازگشت زائران ایرانی در نظر گرفتهشده است و زائرین حسینی میتوانند از این مسیر وارد کشور شوند. وی در این خصوص گفت: در بازگشت تست پی سی آر از زائرین گرفته میشود و در این خصوص وزارت بهداشت اقدامات و هماهنگیهای لازم را انجام میدهد. وزیر کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود به شایعات مطرحشده در فضای مجازی در خصوص باز شدن مرزهای زمینی کشور اشاره کرد و گفت: باز شدن مرزها واقعیت ندارد و از همین جا اعلام میکنم که تحت هیچ شرایطی به مرزهای کشور برای حضور در مراسم اربعین مراجعت نکنند.