دکتر سعید نمکی در آیین رونمایی از کار آزمایی بالینی واکسن موسسه سرم و واکسنسازی رازی (واکسن رازی کوو پارس) درباره زمان آغاز واکسیناسیون کرونا، گفت: طبق قولی که داده بودیم که واکسیناسیون کرونا را قبل از ۲۲ بهمن در کشور آغاز کنیم. بر این اساس منابع مختلف را ارزیابی کردیم و تلاش کردیم که سالمترین و کمخطرترین را از بین منابع انتخاب کنیم.
وی افزود: واکسنی را که ما انتخاب کردیم از سبد کووکس بود که در این سبد واکسنهای چینی، استرازنکا و... هم بودند که قرار است به ما برسد. ما فکر کردیم که ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کووکس جوابگوی گروه آسیبپذیر ما نیست. زیرا برای هشت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر استفاده خواهد شد. به همین دلیل واکسنهای دیگری را از کشورهای مختلف و قبل از رسیدن واکسن خودمان ارزیابی کردیم که یکی از آنها مجموعه اسپوتنیک روسیه بود.
نمکی گفت: امروز آمریکاییها میخواهند این واکسن را دریافت کنند. وقتی مشخص شد که استرازنکا در گروههای بالای ۵۵ سال ایمنی کافی نمیدهد، به سراغ اسپوتنیک رفتیم تا یک دوز از آن زده و دوز یادآور را استرازنکا تزریق کنند و اروپاییها هم داوطلب ثبت و خرید این واکسن هستند.
تزریق واکسن معتبر و قابلاعتماد
به مردم
وی گفت: ما به عنوان اولین کشوری که مذاکرات این واکسن را آغاز کردیم، اما خواستیم که پانزدهمین کشوری باشیم که آن را میخریم؛ زیرا دو اصل داشتیم اول اینکه واکسن باید فاز سه مطالعه انسانی را گذارندِ باشد، درحالیکه کشورهای همسایه که حرف از واکسیناسیون زدند، فاز آزمایش بالینی را شروع کردند اما ما میخواستیم همه آزمایشها در بیرون از مرزها گذشته باشد. دومین شرط هم این بود که حتماً باید پنج شش کشور معتبر واکسن را ثبت کرده و تزریقشان را شروع کرده باشند تا ما خیالمان راحت باشد که به مردم یک واکسن معتبر و قابلاعتماد را تزریق میکنیم.
اعلام اولویتهای تزریق
وی گفت: از روز سهشنبه اولین گروه هدف ما که در سند واکسیناسیون مورد تأیید در ستاد ملی است که گروه خط مقدم دفاع سلامت هستند، واکسیناسیونشان را شروع میکنیم که شامل افرادی هستند که در ای سی یو کار میکنند. بعدازآن هم سراغ سایر کادر سلامت، گروههای آسیبپذیر در سرای سالمندان، سالمندان بالای ۶۵ سال و … مرحلهبهمرحله میرویم. سهشنبه صبح واکسیناسیون گروههای هدف را که در این دوره همکاران شاغل در ای سی یو ها هستند، شروع میکنیم.
فاز اول آزمودن انسانی واکسن «کووبرکت» رو به اتمام
وزیر بهداشت با اشاره به ساخت واکسن در داخل کشور، گفت: اکنون فاز یک آزمایش بالینی برکت در حال اتمام است و با موفقیت دارند وارد فاز دو میشوند. اقدامی که در موسسه رازی شروع شد خوب بود.
قابلیتهای واکسن موسسه رازی
نمکی درباره واکسن کرونای موسسه رازی، گفت: واکسنی که در رازی ساخته میشود، اولین فرم واکسنی است که به اینگونه در جهان دارد ساخته میشود که مجموعهای از دوز استنشاقی به عنوان دوز یادآور و فرم نوترکیب است که میتواند دستگاه ایمنی را تحریک کند. این واکسن بسیار کم عارضه است و این قابلیت را دارد که در صورت جهش، این دوز را بازطراحی کنیم و با توجه به فرمهای جهشیافته از آن استفاده کنیم. همچنین عارضه بسیار کمی دارد و با دوز استنشاقی میتواند کمک کند تا فرد بهطورکلی قابلیت ناقل بودن ویروس را از دست بدهد که کار بسیار بزرگی است.
جزئیات ساخت واکسن کرونا
در موسسه رازی
وزیر جهاد کشاورزی ضمن تشریح جزئیات تولید واکسن کرونا در موسسه سرمسازی رازی، گفت: موسسه رازی یکی از مطمئنترین پلتفرمهای واکسنسازی را برای تولید واکسن کرونا انتخاب کرد؛ یعنی یک واکسن پروتئین نوترکیب که یکی از ایمنترین واکسنهاست.
به گزارش ایسنا، کاظم خاوازی در آیین رونمایی از کار آزمایی بالینی واکسن موسسه سرم و واکسنسازی رازی (کوپارس)، افزود: ویژگی خوب این واکسن این است که یک گروه بسیار قوی نزدیک به ۱۰۰ نفر از دانشمندان، داروسازان، دامپزشکان و کلیه رشتههای مرتبط با واکسنسازی در این گروه مشارکت کردند و بسیاری از دستورالعملهای سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و دارو با وسواس زیاد مطالعه و اقدام کردند. بیش از ۵۰۰ حیوان اعم از موش، خوکچه هندی، میمون و ... مورد ارزیابی قرار گرفتند. خاوازی گفت: داشتن میمون هم در ایران داستان مفصلی داشت و تعداد زیادی از کارمندان موسسه رازی به دلیل آوردن میمونهای آفریقایی سبز مبتلا به بیماری شدند. ۲۵ مورد از این میمونها برای این اقدام استفاده شدند که این عدد معادل بهترین واکسن سازهای دنیاست. بنابراین خیال همه مردم ایران را جمع میکنیم که این کار تحت رهبری وزارت بهداشت و با کار کارشناسی و دقیق سازمان غذا و دارو پیش رفت و فکر میکنیم از همه جوانب این کار کامل است.
واکسیناسیون روزانه ۱۰۰۰ نفر
سخنگوی سازمان غذا و دارو، درباره جزئیات واکسیناسیون با واکسن روسی، توضیحاتی ارائه داد. به گزارش مهر، کیانوش جهان پور، در حاشیه آئین رونمایی از کار آزمایی بالینی واکسن مؤسسه سرم و واکسنسازی رازی (کووپارس)، اظهار داشت: واکسن رازی کوو پارس، نامزد واکسن، علیه بیماری کووید ۱۹ است و با طی مراحل کار آزمایی بالینی میتواند به عنوان یک واکسن ثبتشده در کشور، مجوز مصرف و تولید انبوه را پیدا کند.
وی درباره تفاوت این واکسن با سایر پلتفرمهای واکسن کرونا، گفت: واکسن کوو برکت ویروس غیرفعال شده است و واکسن کوو پارس بخشی از پروتئین اسپایک یا انتی ژن ویروس را به صورت نوترکیب بازسازی میکند و در دو فرم استنشاقی و تزریقی و ترکیبی از این دو در مطالعه بالینی موردبررسی قرار میگیرد.
وی درباره میزان ورود واکسن اسپوتنیک روسی به کشور نیز، گفت: واکسن روسی در مرحله اول حدود چند ۱۰ هزار دوز وارد شد و بخشی از آن هم برای نمونهبرداری و تأیید نهایی و انطباق با اسناد فنی، به آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو خواهد رفت.
وی افزود: واکسیناسیون با روزانه ۱۰۰۰ نفر آغاز خواهد شد و سپس با توجه به ارزیابی مجدد دستگاه، روزانه ۵ هزار، ۱۰ هزار و به صورت تصاعدی افزایش مییابد. البته واکسن در مرحله اول به کسانی تزریق میشود که آزمودن مثبت PCR نداشته باشند، اما بهطورکلی در پروسه واکسیناسیون منعی برای تزریق به افرادی که قبلاً مبتلا شدهاند، نداریم.