سکینه سادات پاد، عضو کمیته ویژه بررسی اعتراضات ۱۴۰۱ گفت: کمیته حقیقتیاب ۲۵ اسفندماه گزارش نهایی خود را اعلام میکند. ما گزارش نهایی را به رئیسجمهور ارائه خواهیم کرد. بخش زیادی از این گزارش نوشتهشده گفتوگوهایی که با مردم داشتیم و اقدامات هم آمده است. در سایت کمیته هم بخشی را مشخص کردیم تا مردم بتوانند گزارشها و شکایتهای خود را درباره ناآرامیها در آن سال به ما ارائه دهند و گزارشهای متعددی هم از این طریق به ما رسیده و ما آنها را بررسی کردهایم.
عضو کمیته ویژه بررسی ناآرامیهای ۱۴۰۱ بابیان اینکه با شروع دولت چهاردهم علی ربیعی هم به این کمیته پیوسته است، گفت: ما جبران خسارات زیادی را انجام دادیم و به اشخاص حقیقی که در آن ناآرامیها آسیبدیده بودند جبران خسارت کردیم. حتی به افرادی که ضارب آنها هم مشخص نبود خسارت پرداخت شد به دیدار خانوادهها رفتهایم. به ۱۱ استان رفتم آقای مظفر هم در استانهایی مانند البرز، اراک و تهران با خانوادههایی که درگیر این حوادث بودند دیدار داشت. با شروع دولت چهاردهم، آقای پزشکیان مأموریت این کمیته را تمدید کردند زیرا کمیته ملی است. اعضای کمیته شامل بنده که وکیل دادگستری هستم، خانم دکتر الهیان که نماینده مجلس بودند و رئیس کمیته حقوق بشر مجلس بود، آقای غریب آبادی که دبیر حقوق بشر و معاون بینالملل قوه قضاییه در آن زمان بود و آقای حسین مظفر که رئیس کمیته و از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند، انتخاب شدند. یک کارگروه حقوقی با مسئولیت بنده بود و در یک کارگروه از اساتید دانشگاه در کمیته مسودیت دارند. من به استانهای سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، فارس، مازندران و گیلان رفتم و با توجه به اینکه ناآرامیها در این دو استان زیاد بود با خانوادههای حادثهدیده و خانوادههایی که فرزندانشان در این حوادث کشتهشده بودند، دیدار داشتیم.
تحریم
پاد تصریح کرد: تاکنون سه جلسه با کمیته حقیقتیاب بینالمللی داشتیم، خانم سارا حسین که وکیل دادگستری از کشور بنگلادش است نیز در این کمیته حضور دارد. کمیته حقیقتیاب بینالمللی درباره ایران نگاه سوگیرانهای دارند ما در این جلسه به آنها اعلام کردیم که در پیشنویس گزارششان به اقدامات و جبران خسارتهایی که صورت گرفته بود اشارهای نداشتهاید. به آنها گفتیم که سوءگیرانه و با نگاه سیاسی به یک ملت نگاه میکنند و با این رفتار درهای تعامل و گفتوگو را میبندند. اقداماتی که ما انجام داده بودیم در گزارش کمیته حقیقتیاب بینالمللی نادیده گرفتهشده و این نقض حقوق ملت ایران است؛ چراکه با هر گزارشی علیه ملت ایران ممکن است مکانیزم بینالمللی طوری تنظیم شود که منجر به صدور یک قطعنامه یا تحریم علیه ملت ایران شود و ما این را نقض حقوق ملت ایران میدانیم. مشکلات کنونی ما ناشی از تحریم است و تحریمها از همینجاها رقم میخورد، بنابراین ما وظیفه خودمان میدانستیم که از حق ملت ایران دفاع کنیم و به آنها اعلام کردیم که خارج از قاعده انصاف و عدالت رفتار کردهاند و پیشنویس گزارش آنها بدون در نظر گرفتن صحبتهای ما بوده است. مطابق حقوق بینالملل وقتی یک مکانیزم داخلی در کشور فعال میشود مکانیزم بینالمللی از هیز انتفاع خارج میشود یعنی کمیته حقیقتیاب ازنظر قواعد بینالمللی جایگاهی ندارد؛ چراکه کمیته داخلی برای بررسی نقض حقوق بشر در داخل تشکیلشده است و ما این گزارش را تقدیم رئیسجمهور خواهیم کرد و مستقیم به کمیته حقیقتیاب گزارش نمیدهیم آنها سؤالاتی درباره گزارش اولیه ما داشتهاند که ما به آن پاسخ دادهایم یکی از گلایههای ما به کمیته حقیقتیاب هم این بود که گزارش ما را با دقت نخوانده و هیچکدام از جبران خسارتها را ندیده بودند.