افزایش قیمت بیش از 400 قلم دارو باعث شده تا بیماران و همراهان بیماران در داروخانهها سرگردان باشند و در مواردی به دلیل نبود یا گرانی دارو از خرید دارو منصرف شدهاند. هنوز اعتباری از سوی سازمان برنامهوبودجه به بیمهها برای پوشش دهی افزایش قیمت دارو پرداختنشده است. سهم هزینه درمان از جیب مردم بیشتر شده است. تا زمانی که بدهیهای کلان در چرخه معیوب بیمه، سازمان تأمین اجتماعی، دولت و نظام سلامت وجود دارد، بیمارستان، درمانگاه و داروخانهها بدهکار هستند و دیگر نمیتوانند خدمات بدهند.
چرخه نارضایتی دارو و درمان
تولیدکننده معتقد است افزایش قیمت داروهای داخلی تنها راه نجات چرخه تولید داروست چراکه شرکتهای تولیدکننده باید بتوانند هزینههای خود را تأمین کنند. از طرف دیگر وزارت بهداشت و درمان به مردم قول میدهد که افزایش قیمت داروها به آنها تحمیل نشود. اما درنهایت بازهم مردم باید با تورم دستوپنجه نرم کنند.
گرانی دارو
علی، جوانی 38 ساله که از بیماری آسم رنج میبرد به تجارتنیوز میگوید: من چند سال است که از اسپری «سیمبیکورت» که برای بیماران با انسداد مزمن ریوی است استفاده میکنم. سال 1400 آن را باقیمت 65 تا 70 هزار تومان خریدم. یک سال بعد قیمت این اسپری به 400 هزار تومان رسید والان برای خرید آن باید 980 هزار تومان پول بدهم. به این صورت هر نفس کشیدنی برای من بین 3 تا 4 هزار تومان تمام میشود که اصلاً مقرونبهصرفه نیست. جالب اینجاست که این اسپری را بهراحتی نمیتوانیم در هر داروخانهای پیدا کنیم و بعضی از داروخانهها حتی آن را بالای یکمیلیون تومان هم میفروشند.»
افزایش 5 برابری قیمت برخی داروها
یکی دیگر از بیمارانی که برای تهیه داروی اعصاب آمده به تجارتنیوز میگوید: «ساعتهاست که اینجا ایستادهام. اول باید احراز هویت شوم درحالیکه من بیش از یک سال است این دارو را مصرف میکنم و اسمم در لیست بیماران وجود دارد. بعدازآن مسئول باجه به بهانه اینکه نسخه خوانا نیست دارو را تحویل نداد. من هر بسته 30 عددی قرص ویاش را بیش از یک سال پیش 200 هزار تومان میخریدم اما الان هر بسته این قرص 900 هزار تومان قیمت دارد. سالهاست که میگویند قرار است سهم پرداخت بیمه از هزینههای درمان 70 درصد باشد و مردم 30 درصد هزینهها را پرداخت کنند اما همچنان این ما هستیم که 70 درصد هزینههای درمان خود را پرداخت میکنیم و بیمه تنها 30 درصد آن را میپردازد.»
انصراف از درمان
مینا یکی از مسئولان گیشههای پذیرش به تجارتنیوز میگوید: متأسفانه افزایش قیمت داروها باعث بروز اتفاقات تلخی شده است. ما هرروزه شاهد بیشتر شدن تعداد افرادی هستیم که بعد از دریافت پیش فاکتور دارو با دیدن قیمتها از خرید منصرف میشوند. این یعنی انصراف از درمان، بهبودی و ادامه زندگی.بسیاری از افراد بازنشسته با این مشکل مواجهاند زیرا توان پرداخت هزینههای دارویی را ندارند. بیمهها در پرداخت سهم خود به این افراد تعلل میکنند و خیلی از آنها خودخواسته و البته تحت تأثیر مشکلات معیشتی از چرخه درمان بیرون میروند.