پس لرزه حمله حماس به اسراییل (7 اکتیر 2023-15 مهر 1402) انگار تمام نشدنی است. هر چند عدهای در ایران حماس، حزب الله و دیگر گروههای محور مقاومت را پیروز میدانند، آنچه روی زمین اتفاق افتاده یا خواهد افتاد چیز دیگری را به تصویر میکشد. واقعیت این است که یک اتحاد و حمله گاز انبری علیه حماس، حزب الله، ایران و ... در جریان است. آمریکا و اسراییل خیز برداشتهاند تا برخورد بیشتری با حماس و حزب الله انجام دهند و کشورهای عربی را با خود همسو و همراه کنند.
اگر این پروژه موفق شود بعید نیست که عادی سازی روابط عربستان با اسراییل عملی شود. عربستان که به طور پنهانی با اسراییل ارتباط دارد خواستهاش از اسراییل و آمریکا ایجاد کشور مستقل فلسطین است. هر چند اسراییل مخالف است ولی به نظر میرسد تشکیل چنین کشوری بدون نقش حماس امکان پذیر است. غرب و جهان عرب و دیگر کشورها به دنبال طرح دو کشوری هستند. سفر مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا به اسراییل و بعد به عربستان در همین راستا ارزیابی میشود.
آمریکا در دوره ترامپ ارسال سلاحهای یک تنی سنگرشکن را به اسراییل متوقف کرده بود، اما همزمان با آمدن مارک روبیو به منطقه این سلاحها تحویل اسراییل شد.
دیدار مارک روبیو با نتانیاهو متفاوت از گذشته در هماهنگی کامل در خصوص برخورد با حماس و ایران و توافق با دولت لبنان که پرواز هواپیماهای ایرانی به بیروت را متوقف کرده است صورت گرفت.
کنفرانس امنیتی مونیخ
کنفرانس امنیتی مونیخ که روز گذشته پایان یافت مثل اجلاسهای گذشته موضوع ایران نیز در دستور این کنفرانس بود.
وزرای خارجه گروه 7 در حاشیه این اجلاس بیانیهای علیه ایران منتشر کردند و از نفوذ ایران در منطقه و فعالیت صلح آمیز هستهای ایران انتقاد کردند. این گروه نسبت از نقض حقوق بشر در ایران نیز انتقاد کرد.
میانجیگری عربستان
هر چند باب مذاکره با امریکا بسته شده، اما شبکه تلوزیونی سی.ان.ان فاش کرد که عربستان اعلام آمادگی کرده که بین ایران و آمریکا میانجیگری کند هر چندتمام میانجیگر ها در سالهای گذشته با شکست مواجه شدند اما عربستان به دلیل نفوذی که بر آمریکا دارد میتواند بین تهران-واشنگتن میانجیگری کند و از سطح تنش و جنگ احتمالی اسراییل و آمریکا با ایران جلوگیری کند. میانجیگری عربستان را نباید رد کرد بلکه باید از آن استقبال کرد.
سیاست مشترک آمریکا و اسرائیل علیه ایران
نخست وزیر اسرائیل پس از دیدار با وزیر خارجه آمریکا، دونالد ترامپ این کشور را «بزرگترین دوست» توصیف کرد و بر همکاری ۲ طرف برای مقابله با ایران خبر داد.
اسراییل در اظهاراتی خصمانه مدعی شد: اسرائیل و ایالات متحده در برابر تهدید ایران در کنار هم ایستادهاند. ما توافق کردیم که ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد. ما توافق کردیم که تجاوزات ایران در منطقه باید عقب زده شود. شک ندارم که با رهبری قوی رئیسجمهور ترامپ ما این کار را انجام خواهیم داد. نتانیاهو در این کنفرانس خبری گفت: اسراییل برنامه هایش را به کمک آمریکا درباره ایران انجام خواهد داد.
درهای جهنم
به گزارش شبکه خبری الجزیره نخست وزیر اسراییل گفت: من و ترامپ به شکل کامل با هم هماهنگی داشته و استراتژی مشترکی در خصوص زمان «باز کردن درهای جهنم» در صورت آزاد نشدن تمامی «گروگانها» داریم.
نتانیاهو افزود: با وزیر خارجه آمریکا درباره آینده سوریه بعد از سقوط دولت اسد هم گفتگوهایی داشتم.
خلع سلاح حزب الله
نتانیاهو در ادامه اظهارات خود علیه مقاومت اسلامی در لبنان مدعی شد: حزبالله باید به طور کامل خلع سلاح شود. نتانیاهو درباره صدور حکم بازداشت خود از سوی دیوان کیفری بینالمللی مدعی شد که این دادگاه بر اساس دروغهایی این حکم را صادر کرد! وی گفت: اسرائیل تحت اختیار دادگاه کیفری بینالمللی نیست و اختیارات آن را نمیپذیرد.
سخنان وزیر خارجه آمریکا
روبیو نیز در این کنفرانس مشترک رویکرد ترامپ درباره آینده غزه را «شجاعانه و جسورانه» توصیف کرد و گفت: ترامپ در این خصوص شفاف بود که حماس نباید به عنوان یک قدرت نظامی و سیاسی در غزه ادامه یابد. وزیر خارجه آمریکا همچنین مدعی شد: یک ایران هستهای نمیتواند وجود داشته باشد؛ ایران هستهای که بتواند خود را از فشار و اقدام مصون نگه دارد. این هرگز نمیتواند اتفاق بیفتد. روبیو اظهار کرد: تمامی «گروگانهای اسرائیلی» باید فورا از غزه آزاد شوند. آزادسازی آنها هدف مشترک ما است و با جدیت در این زمینه تلاش میکنیم. او افزود: فکر نمیکنم هم پیمانی بهتر از دونالد ترامپ برای «اسرائیل» وجود داشته باشد.