قاسم محبعلی در مورد موضوعاتی که طی سفر وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه مورد بررسی قرار می گیرد گفت: مسائل متعددی در سفر وزیر امور خارجه جدید آمریکا به اسرائیل مورد بحث قرار گرفت، ولی مهمترین مساله ماجرای غزه است. آتش بس غزه هنوز پیچیدگی هایی دارد و حواشی خود را نشان می دهد. هنوز روشن نیست که این آتش بس به صلحی دائمی خواهد رسید یا نه؟!
وی افزود: صحبت های ترامپ در مورد غزه همه را نگران کرده است. اینکه باید فلسطینی های غزه را به کشور عربی دیگری مهاجرت بدهند موجب نگرانی است. رابطه اسرائیل و کشور های عربی در پیشبرد طرح های دولت ترامپ در این سفر مورد بررسی قرار می گیرد.
محبعلی در مورد محور دیدار های روبیو و اعراب منطقه اظهار کرد: مارک روبیو به دنبال این است که بداند نظر اعراب درباره آینده غزه چیست و چه طرحی دارند؟ آنچه امروز موجب اتفاق نظر اعراب، آمریکا و اسرائیل است، عدم قدرت گرفتن حماس است و نمی خواهند این گروه در آینده غزه نقشی داشته باشد. اما چگونگی بازسازی و اداره غزه محل اختلاف است.
وی گفت: مارک روبیو در ادامه این سفر به کشور های عربی منطقه می رود و احتمالا در ریاض موضوع دیدار پوتین و ترامپ نیز طرح شود. تمامی مسائل طرح شده در این سفر از اهمیت بالایی برخوردارند و چشم دنیا به آینده این ماجرا ها است.
مدیر پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه با تاکید بر اهمیت مساله ایران در این دیدار ها خاطر نشان کرد: موضوع ایران از محور های سفر وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل است. در مصاحبه ها هم اعلام شده موضوع ایران و تحولات خاورمیانه از مهمترین مسائل در گفت و گوی روبیو و نتانیاهو است.
وی در ادامه افزود: اسرائیل و آمریکا در مورد ایران سیاست مشترکی اتخاذ خواهند کرد هر دو در مورد پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح های هسته ای توافق نظر دارند و می خواهند گروه های مورد حمایت ایران در منطقه تضعیف شوند. این دو موضوع در صحبت های ترامپ و نتانیاهو شنیده می شود و نزدیکی نظر این دو رهبر سیاسی در مورد ایران کاملا مشهود است.
این کارشناس منطقه در رابطه با واکنش اعراب در قبال اتحاد ضد ایرانی آمریکا و اسرائیل یادآور شد: وقتی چنین اتحادی شکل گرفته اعراب با آمریکا و اسرائیل در قبال اینکه ایران نباید سلاح هسته ای داشته باشند و محور مقاومت تضعیف شوند موافق اند.در منفعلانه ترین حالت با برخورد ها همکاری نمی کنند اما مخالف نیز نخواهند بود.
وی تاکید کرد: در چنین شرایطی ایران باید هشیارانه عمل کند. مسائل ایران و آمریکا باید حل شود. نباید دیگران درباره مسائل ایران صحبت کنند یا به نمایندگی ایران برای حل و فصل مسائل پا پیش بگذارند. در چنین شرایطی ایران به دستاویزی تبدیل می شود تا دیگر کشور ها منافع خود را از این اختلافات کسب کنند و سر ایران بی کلاه بماند.
قاسم محبعلی در پایان سخنان خود متذکر شد: سیاست ایران جامع و متوازن نیست و با تمام قدرت ها هم ارتباط ندارد از این رو دیگر کشور ها بر سر ایران معامله می کنند. این خطر منافع و امنیت ایران را تهدید می کند. کنار کشیدن از مذاکرات و نفی گفت و گو چیزی عاید کشور نخواهد کرد، بلکه بستر خوبی برای سوء استفاده از کارت ایران برای دیگر کشور ها فراهم می آورد.