1100 زبالهسوز
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست اعلام کرده که بین ۱۵ تا ۲۰ درصد آلودگی هوای تهران از پسماند سوزی در حاشیه جنوبی پایتخت نشست میگیرد و اداره کل حفاظت محیطزیست استان تهران نیز اعلام کرده که در گشت و پایشهای سال جاری تاکنون ۱۱۰ مورد پسماند سوزی غیرمجاز در اطراف تهران به خصوص در مناطق کهریزک، باقرشهر و حاشیههای شهرستان ری شناسایی و اطفا شده است.
زهره عبادتی، معاون محیطزیست انسانی اداره کل حفاظت محیطزیست استان تهران در گفتوگو با ایلنا می گوید: نتایج گشت و پایشهای کارشناسان اداره کل نشان میدهد که همه زبالهسوزیهای غیرمجازی در سطح استان تهران انجام میشود، یعنی در حریم پایتخت و سایر شهرهای استان زبالهها را میسوزانند. به طوری که در ۱۱۰ مورد پسماند سوزی غیرمجاز مشاهدهشده در هفتههای اخیر؛ در ۹۹۰ مورد که در فصول سرد سال گذشته کشفشده بود، تقریباً همه موارد مربوط به حریم تهران یا حریم شهرهای دیگر استان بود. بیشترین حجم پسماند سوزیهای غیرمجاز در مناطق جنوبی، جنوب شرق و جنوب غرب تهران انجام میشود. بخش مهمی از آلودگی هوا در شبها ناشی از زبالهسوزی است.
آلایندههای پسماند سوز خطرناکتر از آلاینده صنعتی
عبادتی با تأکید بر اینکه آلایندههای ناشی از پسماند سوزی غیرمجاز میتواند خطرناکتر از آلودگی واحدهای صنعتی باشد، گفت: سازمان محیطزیست وادارات کل استانی زیرمجموعه آن بر واحدهای صنعتی، نیروگاهی، پالایشگاهی و ... نظارت دارند و عمدتاً برای ما مشخص است که از خروجی دودکش این واحدها چه گازهایی خارج میشود، ولی در فرآیند پسماند سوزی غیرقانونی، انواع بالهها در کنار یکدیگر میسوزند و ما نمیدانیم که بر اثر این اتفاق چه آلایندههایی وارد جو میشوند. فرآیند دفع زبالههای واحدهای صنعتی تحت نظارت محیطزیست قرار دارد، میتوان گفت پسماندهایی که به صورت غیرمجاز سوزانده میشوند، عمدتاً مربوط به واحدهای صنفی هستند. همچنین شاخههای درختان که توسط شهرداری هرس میشوند، بعضاً لابهلای زبالههایی قرار دارند که سوزانده میشوند. سوزاندن شاخهها آلایندههای زیادی تولید میکند.
زبالهسوزی را متوقف کنید
عبادتی گفت: بر اساس قانون، مدیریت پسماند در محدوده شهرها بر عهده شهرداریها و در محدوده روستاها بر عهده دهیاریها و در فاصله بین شهرداریها و دهیاریها بر عهده بخشداریهاست؛ این نهادها نهتنها باید زبالههای محدوده تحت مدیریت خود را مدیریت کنند، بلکه باید اجازه تخلیه غیرمجاز زباله در آن محدوده را ندهند و با پسماند سوزی غیرقانونی نیز برخورد کنند. البته به دلیل اختلافاتی که درباره نحوه مدیریت حریم تهران و شهرهای اطراف آن وجود دارد، کمتر شاهد برخورد با پسماند سوزها هستیم.
دولت و شهرداری یکدست
مشکل آلودگی هوا را حل کنند
مهدی اقراریان، عضو گروه نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر تهران در گفتوگو با ایلنا گفت: عدم وجود انسجام و تداوم بلاتکلیفی مدیریت بخشهای زیادی از حریم تهران، منجر به وقوع تخلفات پسماند سوزی غیرقانونی گسترده در محدوده شهرهای استان تهران شده است. زاکانی موظف است که موضوعات مربوط به حریم تهران را هرچه زودتر به نتیجه برساند؛ به خصوص که در حال حاضر، دولت و شهرداری تقریباً با یکدیگر همسو هستند و این مسئله فرصت مناسبی را به وجود آورده است که اختلافاتی که از گذشته بین شهرداری با استانداری تهران و فرمانداریهای شهرهای اقماری اطراف پایتخت درباره مدیریت حریم وجود داشته است، حلوفصل شود. زبالهسوزی در حاشیه تهران، معلول تداوم نابسامانی مدیریتی در حریم تهران است. برای اصلاح وضعیت مدیریت حریم پایتخت باید سطوح ارشد تصمیمگیری کشور به آن ورود کنند تا چالشهای اجتماعی و زیستمحیطی ناشی از بلاتکلیفی حریم پایتخت، حل شود.
نیروگاه شازند اراک روزانه ۵ میلیون لیتر مازوت میسوزاند
مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق منطقه مرکزی گفت: اکنون سه واحد در مدار است که ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر مازوت مصرف میکنند اگر گاز هم در اختیارمان قرار گیرد به همین میزان مصرف گاز خواهیم داشت.
عبدالرضا تقوی در گفتوگو با ایلنا، درباره استفاده از مازوت در نیروگاه استان مرکزی گفت: نیروگاه شازند به عنوان پروژه عظیم ملی ۴ واحد ۳۲۵ مگاواتی یعنی ۱۳۰۰ مگاوات توان اسمی و ۱۲۰۰ مگاوات توان عملی دارد و ۲ درصد از برق کشور را تأمین میکند. شازند یک نیروگاه پایه گازسوز است اما در ۶ ماه دوم سال به دلیل مصرف گاز در بخش خانگی و اولویت تأمین آن؛ سوخت گاز همه نیروگاهها ازجمله شازند کم میشود و به همین دلیل روی سوخت دوم میرویم.
وی بابیان اینکه استفاده از مازوت در نیروگاهها بهصرفه نیست، گفت: مازوت غیر از آلودگی هوا؛ خوردگی و استهلاک تجهیزات نیروگاهی را به دنبال دارد. تا ۲۰ آذر از ۴ واحد ۲ واحد روی سوخت مازوت و واحد ۳ روی سوخت گاز بود از آن به بعد شرکت ملی گاز اعلام کرد که باید نوع سوخت تغییر و مازوت استفاده شود تا یکمیلیون مترمکعب گازی که در واحد سوم به مصرف میرسد نیز صفر شده و مازوت استفاده شود، برای واحد ۴ نیروگاه نیز از ابتدای آذر تعمیرات ۱۱۰ روزه و اورهال آغازشده و تا انتهای اسفند این واحد را در مدار نداریم، یعنی ۲۰ درصد سوخت کمتر در نیروگاه مصرف میشود.
نا ترازی گاز
تقوی گفت: برخی تصمیمات از حیطه اختیارت ما خارج است و در سطح کلان تصمیمگیری میشود، یکی از این تصمیمات هم مصرف سوخت در نیروگاهها است، به عبارت دیگر مصرف مازوت در نیروگاهها یک مسئله کشوری است. ما امسال ۳۳ روز دیرتر از سال گذشته مازوتسوزی را شروع کردیم، یعنی تا ۲۰ آذر سه واحد نیروگاهی ما روی سوخت گاز بوده است، اکنون که محدودیت و نا ترازی بیشتر شده روی سوخت مازوت رفتهایم. ۵۰ درصد هزینههای سرویس نگهداری و استهلاک قطعات مربوط به مازوت است، در صورتی که گاز نیروگاه تأمین شود ما هر ۴ سال یکبار باید تعمیرات اساسی انجام دهیم ولی با استفاده از سوخت مازوت هر ۲ سال یکبار باید تعمیرات انجام دهیم چون سوخت ناخالص است و منجر به آلودگی محیط خورندگی و استهلاک تجهیزات میشود. میزان مصرف مازوت هر یک واحد نیروگاه یکمیلیون و ۷۰۰ هزار لیتر در هر ۲۴ ساعت است، یعنی اکنون که سه واحد در مدار است ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر مازوت به مصرف میرسد. تقوی کیفیت مازوتی که در اختیار نیروگاه شازند قرار میگیرد را با گوگرد ۲.۵ درصد عنوان و یادآور شد: احتمالاً تا اوایل اسفندماه مصرف سوخت نیروگاه از مازوت باشد.