تماشاچی نباشید
امام حسین(ع) میفرماید همه جا را ظلم و فساد گرفته و کسی هم اعتراض نمیکند. در حالی که اسلام به مسلمانان تکلیف میکند که وقتی فساد و ظلم به وجود آمد نباید بی تفاوت و تماشاچی باشند. اسلام نه تنها اجازه نمیدهد که آدمها تماشاچی ظلم و فساد باشند، بلکه دستور میدهد که باید در برابر ظلم و فساد واکنش نشان بدهند و نمیتوانند ساکت و مشغول زندگی خودشان باشند. این فرموده رسول خدا(ص) است که کسی که صبح سر از خواب بردارد و به فکر اصلاح امور مسلمانان نباشد، مسلمان نیست.
اصلاح امور
زمانی یک نفر میگوید من میخواهم اصلاح کنم که خرابی به وجود آمده باشد؛ چون اصلاح به معنای درست کردن است، باید چیزی خراب شده باشد که درستش کنند. وقتی امام حسین(ع) میگوید میخواهم در امور امت جدّم اصلاح کنم، یعنی در امت جدّم خرابی به وجود آمده و باید آن را اصلاح کنیم. کار انبیاء و اولیاء همین بود که وقتی اوضاعی خراب میشود، بی تفاوت نباشند و آن را درست می کردند.
اصلاح به دست افراد
کار اصلاح تک تک آدمها دست خودشان است و من اگر یک کار بدی انجام دادم خودم باید اصلاح کنم. پیامبران بزرگوار دین آدمها را راهنمایی میکنند که چه طور خودشان را اصلاح کنند. خداوند در قرآن فرمود هرکس با راهنمایی پیامبران خودش را اصلاح کند، به آرامش میرسد و دیگر نگرانی ندارد. هرکس هم خودش را اصلاح کند، نفعش را میبرد. امیرالمؤمنین(ع) میفرماید هرکس پنهان خودش را درست کند، خدا آشکار او را درست میکند؛ مردم خوبی او را میبینند و به او اعتماد میکنند.
رسالت انبیاء
اگر در جامعه اسلامی رابطه میان افراد به هم خورد، همه تکلیف داریم که درست کنیم؛ و تکلیف پسر پیامبر(ص) از بقیه سنگینتر است. امام حسین(ع) پسر پیامبر(ص) است و میفرماید وظیفه من در قبال خرابی اوضاع امت اسلام از همه سنگینتر است و من باید بیشتر از دیگران دل بسوزانم و دغدغه امت اسلام را داشته باشم. یک جامعهای آلوده به مفساد اقتصادی شده و کار انبیاء این بود که به مردم بگویند گرانفروشی و کمفروشی نکنند و کار جامعه این بود که این خرابی اقتصادی را از بین ببرند.
برخورد با فساد
فساد را باید از بین برد و اصلاح کرد.با آدمی که مفسد است و جامعه را آلوده میکند باید برخورد کرد. یک وقت یکی دو جنبه جامعه اشکال پیدا میکند که باید اصلاح شود. اگر شرایط سیاسی طوری شود که یک عده خیلی خودمانی و مقرب شوند و یک عده به ضعف کشیده شوند، این فساد سیاسی است و نباید تماشاچی آن بود و باید آن را اصلاح کرد. آدم نباید در برابر کسی که او را تحقیر میکند سر تسلیم فرود بیاورد و در برابر او اطاعت کند؛ بلکه باید در برابر او مقاومت کند و عزت خودش را از دست ندهد.