علی صالحآبادی – مدیرمسئول
انقلاب صنعتی 183 سال پیش (1760 – 1840 م) نخست در انگلستان به وقوع پیوست و بعد به دیگر کشورها رفت. این انقلاب در طول ده ها سال خدمات بیشماری به بشر کرده است. نماد این انقلاب اختراع ماشین بخار بوده است، اما در کنار این خدمات به دلیل نیاز ماشین به زغالسنگ، نفت، گازوئیل و گاز، بهطور پیدا و پنهان گاز کشنده دیاکسید کربن تولید و به فضا و ریههای بشر در روی کره زمین پمپاژ شد و دیری نپایید که آسمان نیلگون و پرستاره شهرها غرق در دود شد و نفس انسانها به دلیل آلودگی هوا بند آمد. دانشمندان همواره هشدار دادهاند که اگر دمای هوا در مقایسه با زمان انقلاب صنعتی (183 سال پیش) بیشتر از یک و نیم درجه بیشتر شود زیست بشر روی کره زمین به خطر خواهد افتاد.
اکنون تمام شواهد و قرائن نشان میدهد که چنین اتفاق شومی افتاده است و زمین در مسیر گرم شدن قرارگرفته و ساکنان زمین باید در انتظار فاجعه باشند.
1-بر اساس برآورد دانشمندان هر سال 40 میلیارد تن گاز کشنده گوگرد در جهان تولید و به فضا و ریههای مردم پمپاژ میشود.
2-دمای هوا در آمریکا 2 درجه، در اروپا 3 درجه و در خاورمیانه بیشتر از 4 درجه نسبت به قبل گرم شده است.
3-دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرد دمای زمین به نقطهجوش رسیده که برای زیست خطرناک است.
4-یخچالهای قطب جنوب و قطب شمال در حال ذوب شدن هستند. این اتفاق برای محیط زسیت خطرناک است.
5-آب اقیانوسها گرمتر شده و خطر وقوع سونامی و به زیرآب رفتن شهرهای ساحلی وجود دارد.
6- 195 کشور جهان در کنفرانس آب و هوایی پاریس ضمن پذیرش گرم شدن زمین تعهد دادند که هرسال 100 میلیارد دلار برای مقابله با گرم شدن زمین هزینه کنند.
7-وسعت ایران یک میلیون و 648 هزار کیلومترمربع است. حدود 80 درصد از این وسعت خشک یا نیمهخشک است؛ بنابراین ایران یکی از کشورهایی است که در معرض تغییرات آب و هوایی قرار دارد.
8-شواهد و قرائن نشان میدهد که دریاچهها، تالابها، باتلاق گاوخونی، تالاب هورالعظیم و... حداقل نسبت به دو دهه گذشته وضعشان بدتر شده و تعدادی از آنها یا خشکیدهاند یا در حال خشکیدن هستند. دستکاری در طبیعت، سوء مدیریت، سودجویی و... باعث نابودی منابع آبی شده است. به گفته عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان محیطزیست، خطر کمآبی در کشور به صدا درآمده است.
9-هوا در خرداد، تیر و مرداد در ایران بیش از هر زمان دیگری گرم شد و دما در برخی شهرها به مرز 50 درجه هم رسید و مهمتر اینکه شدت گرما در ماه ژوئیه در جهان رکورد تاریخی زد؛ بنابراین لازم است بپذیریم که خطر گرما همه ما را تهدید میکند و ممکن است جانمان را بگیرد.
10- بر اساس آماری که پلیس اعلام کرده حدود 10 میلیون موتورسیکلت فرسوده و دودزا (هر موتورسیکلت 4 برابر خودرو آلودگی تولید میکند) و حدود 11 میلیون خودرو فرسوده و دودزا در کشور وجود دارد. حضور بیش از 22 میلیون منابع متحرک آلودهکننده برای زیست 85 میلیون ایرانی فاجعه است! وقت آن رسیده که بشر آتشی که با تخریب محیط زیست به پا کرده است و در آن می سوزد با احیای محیط زیست آتش را خاموش کند.
اگر موضوع از بین رفتن جنگلها، مراتع، مزارع و ساخت پتروشیمی میانکاله و... را اضافه کنیم، آنگاه درخواهیم یافت که چه آینده بدی در انتظارمان است. جو بایدن رییسجمهور آمریکا در سال جاری میلادی 10 میلیارد دلار برای تولید انرژیهای پاک (انرژی خورشیدی، باد، برق و ...) اختصاص داده است. پرسش این است که ما چقدر برای تولید انرژی پاک هزینه کردهایم. فرانسه نیز در همین مسیر حرکت میکند. سوخت و موتور خودروها در کشورهای پیشرفته یورو 5 و یورو 6 است و نیروگاههای اتمی نیز در حال تعطیل شدن هستند. به عقیده نویسنده، مردم در کشور با مشکل تأمین «نان»، «آب» و «هوا» روبهرو هستند.
وظیفه حاکمیت است که این سه نیاز اولیه را که هر انسان بدان نیاز دارد، تأمین کند. مورخان نقل میکنند که نزدیک به چهار سال که امام علی (ع) در کوفه حکومت میکرد در فکر تأمین سرپناه، نانوآب اهالی کوفه بود.
پیشنهاد نویسنده به دستاندرکاران، همان پیشنهاد مهدی بازرگان، نخستوزیر موقت است که اول ایران، بعد جاهای دیگر. اگر کشور مثل سیره علوی اداره شود و مردم تحتفشار اقتصادی نباشند دیگر مردمان دنیا تلاش میکنند این مدل را پیادهسازی کنند. آیا نمیشود از تجربه اردوغان استفاده کرد؟ او هر جا ببیند نان، آب و... است به همانجا میرود. با همه کشورها رابطه برقرار میکند تا درآمد کسب و برای مردمش رفاه و آسایش خلق میکند. به همین دلیل مردم ترکیه در یک انتخابات آزاد و رقابتی، دو دهه است که به او رأی میدهند.
وقتی ترکیه الگویی را اجرا کرده و نتیجه گرفته چرا ما از چنین الگویی پیروی نکنیم؟