ستاره صبح-نویسنده در آمریکا زندگی نمیکند نمیتوانیم از نزدیک درباره فضای انتخاباتی این کشور داوری داشته و صرفاً بر اساس تحلیلهای مؤسسات پژوهشی و نظرسنجی و دریافتهای رسانهای قضاوت میکنیم. بر این اساس و بر اساس دادههای بیش از ده موسسه نظرسنجی آمریکا تا این لحظه اختلاف در سطح ملی بین 7 تا 15 درصدی بین دو رقیب، احتمال انتخاب ترامپ را بسیار پایین میداند و اگر امروز انتخابات برگزار شود بایدن بخت بیشتری دارد موسسه تحقیقاتی پیو اختلاف را ده درصد برآورد کرده و موسسه محافظهکار و جمهوریخواه راسموسین برآورد کرده است که بایدن با تفاوت ۱۲ درصد پیشروی انتخابات است؛ اما هنوز بیشتر از سه هفته تا انتخابات باقی است.
سه هفته آینده برای هر دو کمپین حیاتی است. چو ن هر دو طرف تلاش حداکثری خواهند داشت. جبران عقبماندگی دشوار به نظر میرسد اما غیرممکن نیست. لجستیک انتخابات آمریکا بسیار بزرگ است و روند شکلگیری افکار عمومی از نزدیک یک سال قبل آغازشده است. اینک در سطح ملی که در بیش از شش ایالت از یازده ایالت کلیدی مؤثر ازجمله پنسیلوانیا و ویسکانسین و میشیگان و مینه سوتا و نوادا و نیو همپشایر در رأی الکترال فاصله بالای 5 درصد است که جبرانش دشوار است و در سه ایالت دیگر ازجمله فلوریدا و آریزونا وو کارولینای شمالی نیز بایدن پیش است گرچه این فاصله کمتر از سه درصد است و احتمال جابجایی وجود دارد. تنها در دو ایالت جورجیا و تگزاس ترامپ به شکل واضح پیش است.
ترامپ گرچه در حفظ آراء پایگاه خود موفق بوده اما استراتژی انتخاباتی او در جذب آراء شناور هنوز موفقیت چندانی نداشته است و هر چه در صد رأیدهندگان بالاتر رود این بخت کمتر خواهد شد. بنابراین اگر دادهها درست باشد و همین روال در سه هفته آینده طی شود، آمریکا به دوران مابعد از ترامپ نزدیک میشود. دموکراتها که تکلیفشان با ترامپ روشن است. علاوه ترامپ هم در جریان کرونا، هم در مناظره و هم در جریان بیماری خودش و هم در مسامحهاش با جریان راست افراطی و هم منازعهی خطرناک با چین و هم خروج از برجام و معاهدات دیگر بینالمللی، برای مخاطب شناور آمریکایی که تعیینکننده انتخابات هستند، غیر قانعکننده و حتی خطرناک ظاهرشده است. به رغم برخی دستاوردهای اقتصادی، همهی این رخدادها تا این لحظه کمپین ترامپ را در موقعیتی شکننده قرار داده است. برخی از قطبیتر کردن جامعه آمریکا، احتمال ارائه واکسن کرونا یا ماجراجوییهای خارجی ترامپ در صورت جدیتر شدن احتمال باختش برای تغییر وضعیت انتخابات گفتهاند. مخصوصاً که او پیشتر قابلیت تصمیمات خطرناک و غیرقابلپیشبینی را نشان داده که محتمل است، اما اینکه واکسن کرونا و یا ماجراجویی احتمالی ترامپ و قطبیتر ساختن فضای داخلی بهتنهایی بتواند نتیجه را به نفع او در این شرایط که فاصله زیاد است، تغییر اساسی دهد، قطعیت ندارد و باید دید تا چه اندازه میتواند افکار عمومی داخلی آمریکا را به حفظ وضع موجود قانع سازد. ازاینروی برای پیروزی ترامپ باید در کمپین بایدن هم خطا، رسوایی یا شکست فاحش و غیرمنتظرهای روی دهد.
رفتارهای ترامپ در طی چهار سال در فضای چند صدایی در معرض افکار عمومی بود و در زمان انتخابات بیش از هر زمان با تلاش رسانههای گروهی وجدان جمعی تحت تأثیر قرا گرفت و بهنوعی بیدار شد. تجمیع همه رفتارها و ادبیات تهاجمی، افراطی و نژادپرستانه در فضای مناظره و تجلی اوج نخوت به ویژه در رفتارهای فردی و دربرداشتن ماسک در برابر چشم میلیونها بیننده، شاید امضای سقوط او توسط خودش باشد. همین حالا هم ترامپ چه بماند و چه برود در نزد افکار عمومی جهان سقوط کرده است و آمریکا برای این انتخابش مورد سؤال است، اگرچه میدانیم ریشهها، میراث و آیندهی رویکردی که ترامپ نماد آن است، موضوع بحث دیگری است و یکشبه به وجود نیامده که یکشبه از میان برود. ممکن است گفته شود سیستم کلی دو حزب آمریکا در ارتباط با جهان دچار تغییرات اساسی نخواهد شد؛ اما ترامپ نماد حاکمیت افراطیترین جریانهای سیاسی و حزبی آمریکا است و در حوزه دیدگاه فردی نیز هیچکس نمیتواند ترامپ را با اوباما یکی بداند. همین تفاوتها فضا را برای تدبیر ملتهای دیگر در برابر این غول کج رفتار اقتصادی و نظامی باز میکند. سقوط احتمالی ترامپ، جریان راست افراطی در جهان و امثال نتانیاهو و بن سلمان را بیشتر از هرکسی نگران خواهد کرد. ازاینروی لابیهای پنهان آنها در این سه هفته قویاً دست به کار خواهند شد تا شرایط را تغییر دهند. از سوی دیگر بسیاری از کشورها نظیر چین، اتحادیه اروپا و یا حتی ایران نیز منتظر تغییر در هیئت حاکمه آمریکا هستند تا به تنظیم جدیدی در روابط خود با این کشور بپردازند. گفته میشود روسیه نیز موضع میانهای گرفته است.
منبع : شفقنا