تورم یعنی دست در جیب مردم بردن. چرا مردم باید تاوان بدهند؟ بررسی میدانی خرج یک هفته خانوار 4 نفره نشان میدهد: یک کیلو گوشت: یکمیلیون تومان، دو کیلو مرغ: 500 هزار تومان، 10 عدد نان: 300 هزار تومان، 4 کیلو برنج: 1 میلیون و 200 هزار تومان؛ میوه و صیفیجات: یکمیلیون تومان، حبوبات: 500 هزار تومان، شیر و لبنیات: 500 هزار تومان و 10 عدد تخممرغ 125 هزار تومان... این ارقام نشان میدهد که خرج خوراک هر خانوار در هفته بیش از 5 میلیون تومان و در ماه بیش از 20 میلیون تومان میشود. اگر هزینه اجارهبها، آموزش، رفتوآمد، پوشاک و ... به هزینه خوراکیها اضافه شود فشار بر مردم بیشتر میشود. وزارت بهداشت هشدار داده است که 45 درصد جامعه اقلام غذایی موردنیاز بدن را دریافت نمیکنند و دچار سو ءتغذیه هستند. وقتی چنین است سرنوشت سلامت افراد به ویژه کودکان و سالمندان چه میشود؟
احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به گرانی مواد غذایی به ایلنا گفت: «در چند سال اخیر شاهد افزایش قیمتها بهویژه در حوزه اقلام خوراکی بودهایم و این روزها هم شاهد تشدید این روند هستیم. برخی اقلام خوراکی به حدی گران شدهاند که دسترسی خانوادهها و بخصوص دهکهای یک تا پنج به مواد غذایی محدود و سخت شده است. بررسیهایی که در سالهای قبل انجامشده، نشان میدهند که حدود ۳۵ تا ۴۵ درصد خانوارها برخی اقلام غذایی مانند سبزیها و لبنیات را کمتر از مقادیر موردنیاز مصرف میکنند.»
برخورد با اخلالگران
به گفته او علت مصرف کمتر مواد غذایی موردنیاز علاوه بر فرهنگ بهداشت و تغذیه جامعه، مسئله افزایش قیمتها هم تأثیرگذار است: «وزارت بهداشت در کنار مردم از دستگاههای مربوطه مانند جهاد کشاورزی، وزارت صمت و… در این حوزه مطالبه گر هستیم تا این دستگاهها با نظارت کافی بر قیمتها و برخورد با اخلالگران بازار مواد غذایی از افزایش قیمت اقلام خوراکی موردنیاز مردم جلوگیری کنند و این مواد را به نحو مطلوب در دسترس مردم قرار دهند.»
برقراری کالابرگ
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه، تأکید کرد: وزارت بهداشت به جد پیگیر ایجاد برنامههای حمایت غذایی برای مردم است. ما پیگیر برقراری کالابرگ الکترونیک هستیم تا اندکی از نیازهای غذایی مردم بهویژه در دهکهای پایینتر تأمین شود. فهرستی در اختیار وزارت رفاه قرار میدهیم مشخصات به مواد غذایی با بهترین کیفیت اشاره میکند مثلاً برنج ایرانی، اما وزارت رفاه بر اساس بودجه و اعتباری که در اختیار دارد در خصوص کیفیت مواد غذایی در نظر گرفتهشده برای کالابرگ، تصمیمگیری میکند. البته نمیتوان گفت اگر کیفیت یک ماده غذایی در کالابرگ کمی نازل باشد، به معنای کمبود مواد مغذی آن است. تمام کالاهای در نظر گرفتهشده در کالابرگ شرایط بهداشتی مناسب و مواد مغذی کافی دارند.»
سالم خوری
این مقام مسئول در وزارت بهداشت در حوزه تأمین مواد مغذی توصیههایی هم به شهروندان دارد: «قیمت مواد غذایی سالم و مواد غذایی ناسالم، هر دو افزایشیافته است. سالم غذا خوردن همچنان ارزانتر تمام میشود. بهعنوانمثال نان از طرف دولت حمایتشده و به آن یارانه تعلق میگیرد بنابراین تهیه نان ارزان است.»
گرانی حبوبات
اسماعیلزاده در خصوص تأمین گروه میوهها و سبزیها هم عنوان کرد: مردم دارای توان مالی، از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند تا بیماریهایی مانند تب مالت به مردم سرایت نکند. مردم برای تأمین پروتئین، آهن و روی موردنیاز خود باید بتوانند در هفته دو بار گوشت قرمز مصرف کنند. اما با توجه به افزایش شدید قیمت این ماده غذایی و محدودیت دسترسی بسیاری از خانوادهها به گوشت، خرید گوشت سفید مانند مرغ و ماهی هم یک راهکار جدی است. تخممرغ نباید از برنامه غذایی مردم حذف شود. تخممرغ میتواند تأمینکننده پروتئین موردنیاز مردم باشد. با مصرف تخممرغ میتوان به پروتئین کافی دستیافت بدون آنکه دغدغهای بابت مصرف نکردن گوشت وجود داشته باشد. قیمت حبوبات مانند لوبیا هم بالا است، اما سویا، عدس و لپه قیمتهای کمتری دارند. آجیلها هم سرشار از پروتئین هستند که متأسفانه قیمت آنها از گوشت هم بیشتر است.»