اداره امور سیاسی سوریه روز شنبه از انتصاب اسعد حسن الشیبانی به سمت وزارت امور خارجه در دولت موقت خبر داد. الشیبانی اولین نفری است که پس از سقوط بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع این کشور، در این سمت (وزارت امور خارجه) فعالیت خواهد داشت.
اما حسن الشیبانی کیست و چه عقاید و سیاستهایی دارد؟
مغز متفکر تحریرالشام کیست؟
بر اساس آنچه فعالان سوری در شبکه های اجتماعی منتشر کردند، الشیبانی (37 ساله) در استان الحسکه در شرق کشور سوریه به دنیا آمده است. او دارای مدرک کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه دمشق و فوق لیسانس یا دکترای علوم سیاسی و روابط خارجی از یکی از دانشگاه های مهم استانبول ترکیه است.
الشیبانی که بسیاری او را "مغز متفکر تحریرالشام" و به طور کلی، مخالفان بشار اسد میدانند، از آغاز شورش های نخست سوریه در سال 2011 به جریان مخالف بشار اسد پیوست.
الشیبانی از چندین نام مستعار از جمله «نسیم»، «ابو عایشه»، «ابو عمار الشامی»، «حسام الشافعی» و معروفترین آنها «زید العطار» استفاده کرد و سالها تحت تعقیب بود.
بر اساس گزارش الجزیره قطر، الشیبانی در تأسیس دولت نجات در شمال سوریه شرکت داشت و پس از جدا شدن ادلب و تشکیل حکومت خودمختار در آن منطقه، اداره امور سیاسی آن را تأسیس کرد. عمده وظایف الشیبانی در مدت حضور در ادلب، مربوط به فعالیت های دیپلماتیک، همکاری با نهادهای بینالمللی، سازمان ملل متحد و آژانس های مختلف آن بود.
انتصاب الشیبانی به مقام وزارت امور خارجه، یک روز پس از انتصاب "عایشه الدبس" به عنوان یکی از مقامات دفتر امور زنان، صورت گرفت. عایشه اولین زنی است که در دولت جدید سوریه سمتی رسمی دارد.
مهم ترین چالش الشیبانی چه خواهد بود؟
الشیبانی در حالی مسئولیت وزارت امور خارجه را بر عهده میگیرد، که سوریه در شرایط دیپلماتیک حساسی قرار دارد. انتظار میرود کار اصلی او بازسازی روابط سوریه با کشورهای منطقه و از سرگیری گفتوگو با طرف های بینالمللی که منافع آنها با مخالفان مسلح بشار اسد در تعارض بوده و یا تحریرالشام را یک گروه تروریستی میدانستند، متمرکز شود. وظیفه اصلی الشیبانی این است که تلاش کند نام تحریرالشام از لیست گروه های تروریستی خارج شود.
بر اساس گزارش الیوم السابع، انتخاب الشیبانی در حالی صورت گرفته که سوریه و منطقه شاهد تحولات سیاسی و میدانی زیادی است و تمام توجهات به توانایی دولت جدید برای مقابله با تهدیدات محلی و بینالمللی پس از سرنگونی رژیم اسد، معطوف شده است. الشیبانی باید قدرت های جهان و قدرت های محلی را قانع کند که دولت جدید (تحریرالشام) میتواند از پس مشکلات برآمده و توانایی اداره بخش های مختلف حکومت و کشور سوریه را دارد.
اداره کل جناحهای مخالف بشار اسد در 10 دسامبر اعلام کرد که محمد البشیر، رسماً ریاست دولت موقت سوریه را در مأموریتی که تا مارس 2025 ادامه دارد، بر عهده گرفته است. الشیبانی یکی از همکاران متنفذ البشیر بوده و نفوذ زیادی روی او داشته است. او و البشیر از اعضای دولت «حیات تحریر الشام» بودند، که منطقه ادلب و اطراف آن را تحت عنوان «دولت» اداره میکردند.
در بیانیه دولت جدید سوریه آمده است که "تعدادی از وزرای دولت انقلابی از اعضای دولت نجات سوریه (دولت حاضر در ادلب) بوده و بخشی از کابینه از میان آنها انتخاب خواهد شد. این دولت یک دولت موقت محسوب میشود که تا مارس 2025 یعنی تا زمان برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید تداوم خواهد داشت."
محمد البشیر، رئیس دولت موقت در بیانیهای پس از دیدار خود با اعضای دولت قبلی گفت: «وظایف دولت موقت کنترل امنیت، حفظ ثبات نهادها و اطمینان از عدم تجزیه سوریه است.»
منبع: خبر فوری