در فضای بین الملل ارزش واقعی آب درک شده و این مهم مورد توجه سیاستمداران قرار گرفته است.
امروزه آب در محاسبات دولتها و به ویژه در تصمیمات حوزه سیاست خارجی دخالت داده و در نظر گرفته میشود.
ارزش آب در خاورمیانه بیشتر است. انفعال دولتها در خصوص مرزهای آبی و بیتوجهی به ارزش واقعی آب در این منطقه اقتصاد کشورها را دچار مرگی فرسایشی و بی صدا خواهد کرد.
البته مصرف بی رویه و غیرکارشناسانه آب نباید تنها از جنبه اقتصادی دیده شود. صدمات زیست محیطی بی آبی با مشکلات امنیتی نسبتی مستقیم برقرار کرده و کشورهایی که به خشکی اقلیمی بی توجه باشند، در آینده هزینه سیاسی سنگینی پرداخت خواهند کرد.
مشكلات آبی در ایران به اقتصاد ملی صدمه میزند. این تاثیر قابل تحلیل است. یک چهارم نیروی کار کشور در حوزه کشاورزی فعال هستند و حیات این بخش وابستگی مستقیمی به آب دارد.
از سویی فعالیت این حوزه تضمینکننده امنیت غذایی است و از این مسیر امنیت کشور را پشتیبانی می کند، اما شرایط اقلیمی امروز تهدید کننده امنیت غذایی است.
تشدید تنش آب خطر كاهش تولیدات کشاورزی و به دنبال آن بحران اشتغال را سبب خواهد شد و همین مساله با تهدید امنیت غذایی و افزودن فشار بر دولت برای تامین نیازهای غذایی از طریق واردات، به اقتصاد و امنیت کشور صدمه می زند.
از سویی یکی از علل مصرف بالای آب در کشاورزی ایران عدم تناسب شیوههای آبیاری با آب و هوای گرم و خشک فلات ایران است. این نقص را میتوان با استفاده از روشهای نوین آبیاری تا درصد بالایی جبران کرد.
در کنار هدر رفتن منابع آب با شیوههای کنونی کشاورزی، استفاده از آفتكشها و كودهایی که مورد استفاده قرار میگیرد نیزموجب آلودگی آبهای سطحی است و به شکل گستردهای روند بهره گیری از آب های سطحی را مختل می کند. این آلودگی به آب های زیرزمینی نفوذ می کند. درحالی که كشورها پیشرفته برای کاهش هزینه تولید خود از مدیریت پسماند غافل نیستند ایران در مدیریت آب ضعف بالایی دارد.
شکی نیست که با ادامه روند فعلی، بحران آب تشدید شده و تامین آب شرب سالم برای شهروندان را با چالش جدی روبرو خواهد بود که تنها یکی از عواقب آن افزایش مهاجرت و رشد حاشیه نشینی در اطراف شهرهای بزرگ کشور است.
این معضل به دنبال خود افزایش آسیبهای اجتماعی از جمله سرقت، قاچاق مواد مخدر، فساد و ناامنی را به دنبال دارد.