ستاره صبح آنلاین-گران شدن طلا در مقایسه با افزایش نرخ برابری دلار و ریال با سر و صدای کمتری همراه است. زیرا طلا در کنار ماهیت سرمایه ای اش، همچنان به عنوان کالای زینتی شناخته می شود. اما در خصوص علت افزایش قیمت در بازار طلا باید از دو عامل افزایش قیمت انس جهانی طلا در خارج و افزایش تقاضا در داخل نام برد.
در هفته های گذشته بازار ارز شاهد افزایش تقاضا برای خرید ارز بود. التهاب در بازار ارز تاثیر خود را بر سایر بازار ها گذاشت. بازار طلا متاثر از بازار ارز و متاثر از افزایش قیمت جهانی طلا با صف تقاضای فیزیکی در بازار روبرو شد. متاسفانه این وضعیت تا به امروز ادامه دارد و پیش بینی می شود همچنان ادامه داشته باشد.
بازار سکه و طلا در مقایسه با سایر بازار های کشور در سال های اخیر بازار آرامی بود و روند افزایشی منطقی و قابل توجیه را دنبال کرد. البته در تمام این مدت شاهد افزایش تقاضا بودیم. به همین دلیل نرخ خرید و فروش سکه همواره دارای حباب بود. در حال حاضر هم نرخ عرضه سکه ها با حباب یک تا دو میلیون تومانی همراه است و از این جهت وضعیت بازار سکه قابل تامل است. طلا از قدیم از محبوب ترین روش های، پس انداز و کسب درآمد و افزایش سرمایه بوده و هست. حتی روش های مدرن مثل بورس و ارز دیجیتال هم نتوانسته از محبوبیت خرید طلا و سکه بکاهد.
به ویژه وقتی التهابی در بازار ها رخ می دهد، یکی از مقاصد نقدینگی سرگردان جامعه خرید طلا و سکه است. از طرفی ماهیت بازار طلا نشان می دهد سرمایه گذاری سود آوری است چون در 35 سال گذشته قیمت طلا همواره روندی صعودی داشته است. خرید طلا این اطمینان را به خریدار داده است که ارزش پول او در بلند مدت حفظ خواهد شد و همین موجب افزایش تقاضای خرید در این شرایط است. از طرفی بازار طلا در مقایسه با سایر بازارهای مالی روند نقد شوندگی آسانی دارد. خرید و فروش آسان طلا هم از جمله دلایل اقبال سرمایه ها به این بازار است.
تنش های سیاسی در جهان و به ویژه جنگ اوکراین و بحران انرژی بر قیمت جهتنی انس طلا تأثیر گذاشته است. بن بست مذاکرات برجام نیز با تأثیر روانی بر تمامی بازار ها از جمله بازار طلا بر قیمت طلا و سکه تأثیر گذاشته است. قطعا اگر روند مذاکرات مثبت بود و برجام مطابق با نتیجه مد نظر مسئولان به سرانجام می رسید نرخ طلا نزولی می شد.
امروز بازار طلا از سه عامل تأثیر گرفته و میگیرد، جنگ اوکراین ، افزایش قیمت انس جهانی طلا و ابهام در پرونده هسته ای است که این سه بر روی بازار ها و جهت حرکت سرمایه های داخلی تأثیر گذاشته است. اگر تنشهای بین المللی ادامه پیدا کند طبیعتاً همچنان شاهد بالا رفتن قیمت انس جهانی طلا خواهیم بود که همین مساله قیمت سکه و طلا در بازار داخلی را افزایش می دهد. در خصوص مساله برجام نیز هر خبر منفی از تنش بین ایران و غرب و عدم احیای برجام می تواند بر التهاب بازار ها بیافزاید. که بازار طلا و سکه از این قاعده مستثنی نیست.به هر حال قیمت طلا نتاثر از قیمت ارز بوده و هست.