ستاره صبح-
حسین میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی روز گذشته گفت: شیوع کرونا میتوانست فرصت بزرگی برای بالا بردن سرانه مطالعه در کشور باشد که متأسفانه فعالان فرهنگی از این فرصت بهدرستی استفاده نکردند. وی در گفتوگو با خانه ملت در مورد برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت: شیوع اپیدمی کرونا تمام فعالیتهای کشور از مسائل سیاسی و اقتصادی گرفته تا اجتماعی و فرهنگی را تحت تأثیر قرار داده است. خسارات کرونا در حوزه فرهنگ و هنر بیش از تمام حوزههای دیگر بوده و متأسفانه بیش از دیگر مسائل مورد بیمهری مسئولان امر قرارگرفته است.
محاسن برگزاری نمایشگاه کتاب
بهصورت مجازی
نماینده مردم اصفهان در مجلس یازدهم با انتقاد از تعطیلی بسیاری از برنامههای فرهنگی کشور تأکید کرد: چرا بسیاری از اماکن عمومی مثل بازارچهها، متروها، پارکها با ازدحام جمعیت تعطیل نشدهاند، اما شیوع کرونا تمام مراکز فرهنگی و هنری از سینما و تئاتر گرفته تا نمایشگاه کتاب را تعطیل کرده و امروزه شاهد بازگشایی نمایشگاه کتاب بهصورت مجازی هستیم؟ نمایشگاه کتاب با اجرای پروتکلهای بهداشتی میتوانست بهصورت حضوری برگزار شود، با تمام این تفاسیر شاهد برگزاری آن بهصورت مجازی هستیم که خالی از لطف نخواهد بود. وی تأکید کرد: نمایشگاه مجازی کتاب دارای محاسنی از قبیل دسترسی آسان به نمایشگاه در طول ۲۴ ساعت شبانهروز بدون اتلاف وقت و درگیری در ترافیک و معایبی همچون عدم دسترسی به محتویات کتاب و انتخاب مجازی آن است. همچنین خبرهایی که در چند روز اخیر از طرف خریداران محصولات نمایشگاه کتاب منتشرشده حاکی از آن است که نمایشگاه کتاب مجازی ضعفهایی نیز دارد که منجر به نارضایتی متقاضیان شده است؛ امیدوارم با توجه به زیرساختها، ضعفها و کمبودهای آن برطرف شود. عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یادآور شد: شیوع کرونا میتوانست فرصت بزرگی برای بالا بردن سرانه مطالعه در کشور باشد که متأسفانه فعالان فرهنگی از این فرصت بهدرستی استفاده نکردند و در ایام قرنطینه حرفوحدیثهای کمتری از کتاب و کتابخوانی به میان آمد؛ با تمام این تفاسیر کتاب میتواند یک گزینه مناسب برای اوقات فراغت خانوادهها باشد.
بیمهری ستاد ملی مبارزه
با کرونا به حوزه فرهنگ
میرزایی ادامه داد: در طول یک سال اخیر مسائل فرهنگی و هنری در حاشیه موضوعات کشور قرار گرفت که یکی از دلایل این بیمهری حضور نداشتن مسئولان فرهنگی در ستاد ملی مبارزه با کرونا بود. تمام تصمیم گیران ستاد ملی مبارزه با کرونا از حوزه بهداشت و مسئولان سیاسی کشور بودهاند و بر همین اساس این حوزه مورد بیمهری متولیان امر قرار گرفت.
خسارات کرونا به صنعت نشر
زهره سادات لاجوردی عضو هیئترئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خانه ملت در مورد برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت: حدود ۶۹ درصد ناشران معتقدند که صنعت نشر در یک سال اخیر حداقل ۴۰ درصد خسارتدیده است، اما برگزاری نمایشگاه کتاب بهصورت مجازی با تقویت زیرساختها میتواند یک روش بُرد-بُرد برای حمایت از ناشران و خریداران کتاب باشد. وی نشان کرد: دنیا هرروز بیشتر با فناوری همسو میشود و ما نیز باید بتوانیم خود را با این روند هماهنگ کنیم. اکنون دنیا به سمت مجازی شدن پیش رفته که این فضا بهویژه در شرایط شیوع بیماری، فرصتهایی را در اختیار حوزههای مختلف قرار داده است. نمایشگاه مجازی کتاب نیز در این راستا با برنامهریزی برگزار شد که البته بدون شک مزایا و معایبی خواهد داشت.
فروش بهتر کتابهای شناختهشده
در نمایشگاه مجازی
علیرضا رئیسدانایی، مدیر انتشارات نگاه در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، روند برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب را رو به بهبود دانست و گفت: نخستین سالی که نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران راهاندازی شد، همین مشکلات را داشت. قطعاً در سالهای بعد فضای در نظر گرفتهشده برای نمایشگاه مجازی کتاب بهتر خواهد شد. با حجم عظیمی که مردم اقدام به خرید کتاب میکنند، طبیعی است که چنین مشکلاتی پیش بیاید، اما هرچه پیش میرویم، ارائه خدمات بهتر شده است. وی با اشاره به اینکه بسیاری از مخاطبان نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با بررسی کتاب در غرفه، خرید میکردند و لیست خرید از پیش نوشتهشده نداشتند، بیان کرد: شاید مردم در فضای مجازی چنین عادتی نداشته باشند، اما میبینم که بازخورد خیلی خوب بوده است. او با اشاره به اینکه در نمایشگاه مجازی کتاب، بیشتر، عناوین شناختهشده از ناشران مطرح خریداری میشود، ادامه داد: کتابهایی که خوب میفروشیم کتابهای کاملاً شناختهشده است، مانند «چشمهایش» نوشته بزرگ علوی، مجموعه اشعار احمد شاملو و سیمین بهبهانی، کتاب «خوشههای خشم» اثر جان اشتاین بک و ... . به گفته این ناشر، نمایشگاه مجازی کتاب میتواند مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دوره 10 روزه برگزار شود تا افرادی که بهتازگی با نحوه استفاده از سایت نمایشگاه آشنا میشوند، بتوانند در روزهای آینده خرید موفق داشته باشند.
فروش ۳۰ میلیارد تومانی
ایوب دهقانکار، رئیس نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران روز گذشته در گفتوگو با ایرنا، با اعلام اینکه نمایشگاه مجازی فروش نمایشگاه فیزیکی را پشت سر گذاشت، گفت: فروش نمایشگاه مجازی کتاب در روز ششم از مرز ۳۰ میلیارد تومان عبور کرد. وی به حال و هوای این روزهای نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران اشاره کرد و افزود: خوشبختانه با مرتفع شدن برخی مشکلات موجود در زیرساختهای مجازی، شاهد استقبال چشمگیر بازدیدکنندگان و علاقهمندان کتاب و کتابخوانی از این رویداد بزرگ فرهنگی هستیم. ثبت ۵۰۰ میلیون درخواست که پاسخ کمتر از چند ثانیه دریافت کردهاند، گواه این مدعاست که بسیاری از موانع قبلی برطرف شده و اینک بازدیدکنندگان برای ورود به سایت نمایشگاه مشکلی ندارند.
تمدید نمایشگاه
نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به مدت دو روز تا ساعت ۲۴ چهارشنبه (۸ بهمنماه) تمدید شد. در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، کتابها بهصورت رایگان برای خریداران ارسال میشوند و علاقهمندان میتوانند برای خرید کتاب به tehranbookfair.ir مراجعه کنند. ساعت بازدید و خرید در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران بهصورت ۲۴ ساعته است و کتابهای ناشران داخلی با تخفیف ۲۰ درصدی و کتابهای ناشران خارجی با تخفیف حداقل ۵۰ درصدی ارائه میشود. نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول بهمنماه کار خود را آغاز کرده و پیشتر قرار بود ششم بهمنماه به کار خود پایان دهد.