آغاز ماجرا
بر اساس برخی گزارشها، این مسمومیتها در شهر قم در ۴۰ مدرسه اتفاق افتاده و ۴۰۰ دانشآموز با علائم مسمومیت به مراکز درمانی این شهر مراجعه کردهاند.در آخرین گزارشها از این مسمومیتها طی دو روز گذشته گزارشهایی مبنی بر مسمویمت دانشآموزان چند دبیرستان دخترانه در قم، قزوین، بروجرد و تهران منتشر شد.دانشآموزان مبتلا به این مسمومیتها معمولا علائمی نظیر بیحالی، سوزش گلو و سرگیجه داشتند که تاکنون دلیلی قطعی برایشان اعلام نشده است. بعضی از آنها از «انتشار بویی شبیه نارنگی» خبر دادند که سرگیجه و بدحالی را در پی داشته است.
روند مسمومیتها
تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان در شامگاه ۲ آذر با علائمی چون دلدرد، دلپیچه، اسهال و استفراغ به درمانگاه این دانشگاه مراجعه کردند. رئیس دانشگاه تعداد دانشجویان مبتلا به مسمومیت را در ابتدا ۲۷۰ نفر اعلام کرد که در نهایت این تعداد به ۶۰۰ نفر رسید.
در روز ۱۰ آذر مسمومیت غذایی دانشجویان دانشگاه خوارزمی کرج اعلام شد. به گزارش شورای صنفی دانشجویان کشور «جمعی از دانشجویان این دانشگاه به دلیل مصرف غذای سلف، مسموم شده و دچار تهوع، بدن درد و تب و لرز شدند.» رئیس کل دادگستری استان البرز تعداد این دانشجویان را ۱۶۰ نفر اعلام کرد.
خبرگزاری ایسنا گزارش کرد که از «روز چهارشنبه ۲ آذر تا پنجشنبه ۱۰ آذرماه در فاصله کمتر از ۱۰ روز بیش از ۱۲۰۰ دانشجو با علائمی مانند تهوع، استفراغ، دلدرد و سرگیجه به مراکز درمانی» مراجعه کردند.سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری روز یکشنبه ۱۳ آذر دراینباره اطلاعیهای صادر کرد و اعلام کرد که با بررسیهای انجام شده در دانشگاه صنعتی اصفهان «منشا ویروسی عامل این بیماری گوارشی» بوده است.
واکنش نماینده قم
در همین حال، احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مجلس شورای اسلامی به نقل از وزیر آموزش و پرورش منشا مسمومیت دانشآموزان را استنشاق «گاز آمونیاک» از سیستمهای گرمایشی مدارس اعلام کرده بود. اما یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش گفته: «برخی دلایل مختلفی را برای این حادثه مطرح کردند که فرصتی برای بررسی داده شده است البته علت حادثه گاز آمونیاک نبوده است و از رئیس آتشنشانی قم هم دراینباره پرسیدم که آن را رد کرد.»
واکنش یک مقام دانشگاه علوم پزشکی قم
مجید محبی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم در روز دوشنبه ۱۷ بهمن از «مسمومیت ۶۱ دانشآموز از ۸ مدرسه قم» خبر داد. همشهری قم هم گزارش داده بود که عدهای از دانشآموزان دو مدرسه شاهد رضوی و هنرستان حسن برقعی با علائمی مثل سرفه شدید، حالت تهوع، سرگیجه و سردرد با آمبولانس به بیمارستان منتقل شدند.
روایت رسانه ها
رسانهها در روز ۲۵ بهمن از مراجعه ۱۱۷ دانشآموز با علائم مسومیت به بیمارستان در شهر قم خبر دادند. در همین روز رسانهها همچنین از مسمومیت حدود ۳۰ دانش آموز یک مدرسه در منطقه ۱۱ تهران خبر دادند. بهگفته مقامات آموزش و پرورش دلیل این مسمومیت انتشار «اسپری حشرهکش» در فضای کلاس در پی «کنجکاوی کودکانه» بوده است. همین منبع افزوده است که تعدادی از دانش آموزان «که دچار استرس شده بودند» به اورژانس بیمارستان انتقال داده شدند. با این وجود «همه دانش آموزان در صحت و سلامت به سر میبرند.»
وزیر بهداشت:مسمومیت ها خفیف است
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت در روز ۲۶ بهمن با خفیف دانستن مسمومیتها اعلام کرد منشأ مسمومیت میکروبی یا ویروسی نیست و جای نگرانی وجود ندارد. وزیر آموزش و پرورش نیز اعلام کرد مسمومیتها تاکنون تلفاتی نداشته و آنچه باعث نگرانی شده «شایعات موجهای رسانهای خارج از کشور» است. در همین روز سخنگوی وزارت بهداشت از تشکیل کمیته ویژهای برای «بررسی مستمر علت و وضعیت مسمومیت» دانشآموزان قم خبر داد. از سوی دیگر، عباس ذاکریان، فرماندار قم، ورود دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و سپاه را برای بررسی پرونده مسمومیتها اعلام کرد.
نامه دادستان کل کشور
محمد جواد منتظری، دادستان کل کشور در روز اول اسفند در نامهای به دادستان عمومی و انقلاب قم در رابطه با مسمومیتها از «احتمال اقدامات مجرمانه عمدی» سخن گفت.
واکنش آذری جهرمی
آذری جهرمی، وزیر سلبق ارتباطات در کانال تلگرامیاش نوشت:مدرسه خانه ی دوم دانش آموز است و عدم احساس امنیت در خانه یکی از آزار دهنده ترین نوع احساساست است به ویژه برای دختران .اکنون که وزارت بهداشت اعلام نموده است که این حوادث عمدی است و دستگاه قضایی هم برای رسیدگی وارد عمل شده است.به نظر می رسد پیگیری و اطلاع رسانی در مورد آن بایستی درردیف اولویت بندی مقابله با اقدامات تروریستی قرار گیرد.امیدوارم که مسولان ذیربط در پیگیری سریع و شناسایی دقیق و برخورد با عوامل این گونه اقدامات و اطلاع رسانی به موقع به افکار عمومی موفق باشندتا این نگرانی از خانوادهی دانش آموزان رفع گردد.