اعلام خبر باقی ماندن ایران در لیست سیاه اف ای تی اف در کنار کره شمالی چه تاثیری بر روابط خارجی و تجاری ایران می گذارد؟
اگر هدف توسعه اقتصادی و رفاه عمومی جامعه نباشد چنین اخباری تاثیری بر روابط خارجی نخواهد داشت.ایران سرزمین بزرگ و دارای منابع طبیعی مناسب است و با همین وضعیت کنونی می تواند ادامه دهد.
در حالی ایران درگیر مسائل اقتصادی و تجارت جهانی است که کشورهای حوزه خلیج فارس پیشرفت های قابل ملاحظه ای را در توسعه اقتصادی داشته اند.این کشورها به لحاظ تمدن سال ها از ایران عقب هستند.
در حقیقت یکی از عوامل رشد اقتصادی در کشور ها پذیرش پروتکل های بین المللی است.کشورها حاشیه خلیج فارس به مراتب پتانسیل های کمتری از ایران دارند اما توانستند با تعامل،تنش زدایی و پذیرش قوانین بین المللی به رشد و توسعه اقتصادی دست پیدا کنند.
برای نمونه می توان به اتفاقی که برای کره جنوبی و شمالی هم رخ داد اشاره کرد.کره جنوبی با پذیرش قوانین بین المللی و ارتباط با جهان توانسته به توسعه دست پیدا کند اما کره شمالی با قرار گرفتن در لیست سیاه اف ای تی اف در فقر و فلاکت مانده است.
اف ای تی اف تلاش می کند مانع تامین مالی تروریست،قاچاق انسان،قاچاق اسلحه،قاچاق مواد مخدر و .. شود.
این سازمان عضویت روسیه را تعلیق کرد اما مسکو تعهدات خود به این سازمان را کاهش نداد.روسیه با وجود اینکه عملا با اروپا و آمریکا در حال جنگ است اما شرایط بهتری نسبت به ایران در سازمان اف ای تی اف دارد.
به نظر شما چرا مجمع تشخیص مصلحت در مسئله اف ای تی اف به جمع بندی نرسیده است؟
برخی در مجمع تشخیص استدلال می کنند که اگر عضویت در اف ای تی اف را بپذیریم مسیرهای دور زدن تحریم بسته می شود و این موضوع اقتصاد کشور را به خطر می اندازد.اما نکته اینجاست که پروتکل های اف ای تی اف مربوط به نقل و انتقالات بانکی است امری که در حمایت ایران از برخی گروه های سیاسی منطقه نقشی ندارد.
کمک های ایران به این گروه ها در قالب نقل و انتقالات بانکی نبوده بنابراین اگر اگر ایران قوانین اف ای تی اف را بپذیرد خللی در روابطش با گروه های نزدیک به او وارد نمی شود.
به نظر شما اگر برجام احیا شود بدون اف ای تی اف کارایی لازم را خواهد داشت؟
خیر، برجام بدون اف ای تی اف کارایی ندارد.اما برجام دریچه های دیگری به صورت های مختلف باز می کند.به طور مثال از طریق صرافی انتقال پول انجام می شود.تا مادامی که انتقال پول مربوط به مسائل تروریستی نباشد می تواند به غیر از مجرای بانکی پول را در صورت احیای برجام انتقال داد.
با توجه به تعلیق عضویت روسیه توسط اف ای تی اف ایا به نظر شما رفتار این سازمان سیاسی نبوده است؟
اصولا سازمان های بین المللی وقتی مقرراتی وضع می کنند و به کشورهای جهان ابلاغ می کنند طبیعتا رنگ سیاسی دارند.زیرا بزرگترین هدف اف ای تی اف جلوگیری از نقل و انتقال پول برای تروریست ها است.کار تروریست به خطر انداختن صلح و امنیت مردم جهان است.اقدامی که امروز دولت روسیه انجام داده به نوعی تروریسم دولتی است.بنابراین از قوانین بین المللی برای استقرار صلح و امنیت در جهان استفاده می شود و این موضوع طبیعتا رنگ و بوی سیاسی پیدا می کند. مبنای سیاست بر مبنای حقوق و قانون نیست بلکه سیاست بر مبنای منافع و قدرت می گردد. منافع اقتصادی بیش از آنکه در اختیار روسیه باشد در اختیار آمریکا است.زیرا آمریکا بزرگترین قدرت اقتصادی است.قدرت آمریکا در اقتصاد حدود 4برابر چین است که جمعیتی بالغ بر یک میلیارد 200 میلیون نفر دارد.یعنی اگر حتی قدرت چین به آمریکا برسد قدرت فردی اقتصاد چین بازهم یک چهارم آمریکا می شود. بنابراین تردیدی نیست چین به دلیل مسائل اقتصادی منافع خود را قربانی کشورهایی مانند روسیه و ایران نمی کند.هرچند که در برخی مقاطع به صورت غیر مستقیم از مواضع روسیه دفاع کرده باشد. به همین دلیل شی جین پینگ در سفر به ریاض کشورهای عربی را به ایران ترجیح داد.چین به بازارهایی می اندیشد که پتانسیل بیشتری برای کسب منافع و سود دارد.