صعود بازار طلا و دلار
تا ظهر روز گذشته قیمت طلای ۱۸ عیار هر گرم یکمیلیون و ۷۰۵ هزار تومان، قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز ۱۸ میلیون و 800 هزار تومان بود.
در بازار سبزهمیدان، قیمت نیمسکه بهار آزادی ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، ربعسکه بهار آزادی ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه یکگرمی ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شد.
علاوه بر این، در بازار متشکل ارزی در لحظه انتشار این گزارش، قیمت فروش دلار توافقی ۳۶ هزار و ۳۵۶ تومان و قیمت خرید دلار توافقی ۳۶ هزار و ۳۴۳ تومان اعلامشده است. قیمت فروش یوروی توافقی نیز معادل ۳۸ هزار و ۶۰۸ تومان اعلامشده است.
ناکارآمدی دولت
حسین راغفر درباره التهابات بازار ارز و دلایل افزایش نرخ دلار اظهار داشت: دولت عامل گرانی نرخ ارز است. دولت هر صبح به بانکها و صرافیها اعلام میکند که امروز نرخ دلار و نرخ ارز چقدر باشد و چقدر بفروشند. استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا اظهار داشت: مشکل دیگر بانکهای هستند که به غده تبدیل شدند. این غده در اقتصاد کشور را باید تعطیل کنند و این مجموعههایی که دردسر اقتصاد کشور شدهاند باید یا تعطیل یا در هم ادغام شوند. اما موضوع این است که این بانکها و مجموعهها متعلق به بنیادها و ستادها هستند. وی در گفتگو با ایلنا بابیان اینکه دولت به دلیل کسری بودجه نسبت به افزایش نرخ ارز اقدام کرده است، ادامه داد: به نظر میرسد دولت توان اداره امور را ندارد و اعضای آن ناکارآمد هستند از سوی دیگر منافع عدهای سودجو در این میان بوده و منافع آنها در این وضعیت و گرانی ارز است. این کارشناس اقتصادی درباره افزایش نرخ ارز درحالیکه دولت مدعی است برنامههای ضد تورمی را به اجرا میرساند، گفت: نرخ دلار در 6 الی 7 ماه گذشته 11 هزار تومان افزایشیافته است. به معنای دیگر تنها در این مدت بیش از 40 درصد بر قیمت دلار اضافه شد و خود دولت هم عامل گرانی افزایش نرخ دلار بوده چراکه با کسری بودجه مواجه است. راغفر افزود: پیامد این وضعیت شورش طبقه فقرا یا گرسنگان است و به نظر میرسد.
راهکار
وی بابیان اینکه راهکار پوشش کسری بودجه افزایش نرخ دلار و ارز نیست، اظهار داشت: دولت باید بودجه را اصلاح کند و بر پایه مالیات باشد و آن هم نه اخذ مالیات از مردم و کسبه بلکه مالیات باید از تریلیارد رهایی که در این کشور ساخته شدند و از ثروت و داراییهای آنها گرفته شود. بانک مرکزی آمار و اطلاعات تمام آنها را دارد و میتوانند مالیات ستانی از آنها را انجام دهند اما ارادهای برای انجام این کار وجود ندارد و اساساً این اجازه به دولت داده نمیشود. وی افزود: باید سیاستها و جهتگیریها تغییر کند. باید در نظام فاسد بانکی جراحی عمیقی داشته باشند و غدهها را به دور بیندازند و نظام مالیاتی اصلاح شود و از افرادی که در سه دهه گذشته ثروتهای کلانی به دست آوردند، مالیات اخذ کنند. از سوی دیگر دولت هم باید مخارج خود را کاهش دهد، در این شرایط کسری بودجه دیگر امکان ولخرجی وجود ندارد. باید از خروج سرمایه از کشور جلوگیری شود و تمرکز دولت بر روی بهبود وضعیت طبقات محروم و فقیر کشور باشد.