https://thecradle.co/Article/News/16630
8 اکتبر 2022
هیئت تحریریه
تارنمای کاردل
برگردان و تنظیم علیاصغر شهدی
[email protected]
الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، ادعاها مبنی بر اینکه کشورش پشت سر افزایش قیمت بنزین در ایالاتمتحده است را رد کرد و در عوض به تولید ناکافی محصولات پالایشگاهی اشاره کرد و تأکید کرد که این کشور، نفت را سیاسی نمیکند.
او در مصاحبهای با شبکه فاکس گفت: «دلیل اینکه شما در ایالاتمتحده قیمتهای بالایی دارید این است که کمبود پالایشگاه دارید ... شما طی دههها هیچ پالایشگاهی نساختهاید.»
این مقام سعودی افزود: «نفت یک سلاح نیست... یک هواپیمای جنگنده نیست. نفت، تانک نیست و شما نمیتوانید آن را شلیک کنید. شما نمیتوانید با آن کاری انجام دهید. ما به نفت بهعنوان یک کالا و یک عامل مهم برای اقتصاد جهانی مینگریم که در آن سهم بزرگی داریم. این تصور که عربستان سعودی این کار را برای آسیب رساندن به آمریکا یا به هر طریق دخالت سیاسی انجام میدهد، درست نیست.»
وزیر نفت این ادعا را مطرح کرد که در خصوص موضوع تولید نفت «شاید مفسران و تحلیلگران از چارچوب خارج شدهاند» و درعینحال اطمینان داد که «ریاض متعهد به تضمین ثبات در بازارهای نفت به نفع مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است.»
پس از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت به میزان دو میلیون بشکه در روز، واشنگتن به شرکای خود در خلیجفارس واکنش نشان داد و «کارین ژان پیر»، سخنگوی کاخ سفید در 13 مهر (5 اکتبر) آنها را به «همسویی با روسیه» متهم کرد.
منابع خبری به رسانهها گفتند که هفتهها قبل از کاهش تولید، مقامات ایالاتمتحده در حال لابیگری با برخی از اعضای اوپک پلاس برای قبولاندن این وضعیت که «ما در مقابل روسیه قرار داریم» و فشار بر آنها برای اتخاذ این تصمیم بودند.
بنا بر گزارشها، مقامات سعودی به همتایان آمریکایی خود گفتهاند که واشنگتن اگر میخواهد نفت بیشتری در بازار داشته باشد، باید تولید خود را افزایش دهد.
تنشها بین عربستان سعودی و ایالاتمتحده در پی کاهش تولید تشدید شده است و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه در 14 مهر (6 اکتبر) گفت که واشنگتن در حال بررسی گزینههای مختلف در رابطه با روابط خود با پادشاهی سعودی است.
وی افزود: «در مورد آینده روابط با عربستان، گزینههای متعددی را مورد بررسی قرار داده و با کنگره در حال مشورت هستیم.» او بدون توضیح بیشتر در این باره گفت: «امریکا بیش از هر چیز به منافع خود میاندیشد و برای هر تصمیمی همه ابعاد مسئله را بررسی میکند.»
از سوی دیگر، «چاک گراسلی»، سناتور جمهوریخواه آمریکایی، خواستار ضمیمه شدن قانونی درباره کشورهای عضو اوپک پلاس به قانون سیاست دفاعی سالانه امریکا شد.
همزمان شماری از دموکراتهای کنگره خواستار کاهش فروش سلاح به عربستان شدند.
کاخ سفید بامداد پنجشنبه گذشته (6 اکتبر) در واکنش به تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، تأکید کرد که این تصمیم برای «جو بایدن» رئیسجمهور امریکا، «دلسردکننده» بوده است. این بیانیه تصمیم اوپک پلاس را «فاقد دوراندیشی» دانسته و تأکید کرده که این تصمیم در اقتصاد جهانی که خود از آثار منفی حمله روسیه به اوکراین تحتفشار است، به کشورها آسیب میزند.
در این بیانیه تأکید شده که در پرتو این تصمیم، دولت بایدن با کنگره درباره سازوکارهایی جهت کاهش سلطه کشورهای اوپک بر قیمت نفت در بازارهای جهانی همکاری خواهد کرد. همچنین کاخ سفید تأکید کرد که بایدن دستور آزادسازی بخش بیشتری از نفت استراتژیک امریکا را صادر کرده است.
«ژان پییر»، سخنگوی کاخ سفید نیز تأکید کرد که تصمیم اوپک پلاس به روشنی جانبداری از روسیه بوده و افزود که واشنگتن این تصمیم را «غلط» و به نفع مسکو میداند.
اوپک پلاس چهارشنبه گذشته بدون توجه به درخواستهای مکرر ایالاتمتحده تصمیم به کاهش 2 میلیون بشکهای تولید نفت گرفت. این بزرگترین کاهش تولید نفت از زمان شیوع کرونا بوده است.