با توجه به تحریم های جدید نفتی علیه روسیه دولت پوتین تا چه میزان از این تحریم ها لطمه می بیند؟
طبیعی است که با کاهش 90درصدی واردات گاز اتحادیه اروپا از روسیه، دولت پوتین به لحاظ اقتصادی آسیب جدی می بیند.البته زمانبندی این تحریم ها نکته مهمی است زیرا اکنون تابستان است و نیاز کشورها به گاز یک میزان حداقلی است.اما در مجموع صادرات روسیه را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
پوتین در اظهاراتی مدعی شده است در پیدا کردن مشتریان جدید انرژی مشکلی نخواهیم داشت،نظر شما چیست؟
مشتریان نفتی و انرژی در جهان جابه جا نمی شوند.پوتین طبیعی است که در مقابل تحریم های نفتی چنین مواضعی را اتخاذ کند.تنها مسئله ای که دولت روسیه اکنون به آن متکی است ذخایر ارزی کشورش است.دولت روسیه پیشبینی می کرد که با حمله به اوکراین مورد تحریم کشورهای اروپایی قرار گیرد بنابراین ذخایر ارزی خودش را در شرایط مطلوبی نگه داشت.لذا تحریم ها در کوتاه مدت نمی تواند اقتصاد روسیه را تحت تاثیر قرار دهد. امااستمرار تحریم ها باعث می شود مسکو تحریم ها را دور بزند و این امر هزینه زیادی برای آنها خواهد داشت و اثر منفی بر اقتصاد این کشور می گذارد.
اتحادیه اروپا با قطع دسترسی "اسبربانک"، بزرگترین بانک روسیه به سیستم مالی بینالمللی سوئیفت موافقت کرد،آیا این موضوع برای دولت روسیه که گفته بود انتقالات با روبل انجام شود آسیب زاست یا خیر؟
حتی در صورتی که دولت پوتین بخواهد صادرات و واردات خود را با واحد پولی "روبل" انجام دهد اما قطع شدن سوئیف مشکلات فراوانی در جهت انتقالات بین المللی پول برای دولت به وجود می آورد.اسبر بانک و مجموعه هایی که به این بانک وابسته هستند باید هزینه های زیادی برای نقل و انتقال پول بپردازند که به ضرر اقتصاد روسیه است
تحریم های اقتصادی چه تاثیری در روند جنگ اوکراین خواهد داشت؟
جنگ ضمن اینکه پشتوانه نظامی و سیاسی می خواهد نیازمند پشتوانه اقتصادی هم هست.جنگ روزانه هزینه های فراوانی دارد.تحریم های اقتصادی در صورتی که باعث شود ذخایر مالی پیش بینی شده مسکو برای جنگ پایان یابد تاثیر قابل توجهی در روند اتفاقات جنگ اوکراین خواهد گذاشت.شاید تحریم نتواند به جنگ خاتمه دهد اما پیشروی روسیه را متوقف می کند.تحریم های اقتصادی یک فاکتور مهم و اساسی در تنش های نظامی است.
جو بایدن در اظهار نظری گفته است موشک هایی که توانایی رسیدن به روسیه را داشته باشد در اختیار اوکراین قرار نمی دهد،این تناقض چگونه قابل تحلیل است که از سویی تحریم هلای گسترده علیه روسیه و از سوی دیگر عدم ارسال سلاح های سنگین به کی یف صورت نمی گیرد؟
اروپا و آمریکا علاقه ای ندارند که در جنگ اوکراین وارد درگیری نظامی بشوند.هر گونه درگیری نظامی بین آمریکا و اروپا با روسیه پای ناتو را به میدان خواهد کشید.ناتو برای ورود به هر جنگی دلایل متقنی نیاز دارد بنابراین اروپا و آمریکا تلاش می کنند تا جایی که امکان دارد پیش روی روسیه را با تحریم های اقتصادی متوقف کنند. از سوی دیگر ارسال سلاح های سنگین به اوکراین ممکن است واکنش های غیر قابل پیشبینی از سوی مسکو داشته باشد.امکان دارد در این صورت جنگ وسعت بیشتری پیدا کند.
به نظر شما جمهوری اسلامی در مقطعی که روسیه تحریم شده روابطش با مسکو را چگونه باید ادامه دهد؟
ایران دلیل خاصی برای قطع روابط با روسیه ندارد.ایران در شرایطی می تواند از تحریم های روسیه تبعیت کند که این تحریم ها توسط شورای امنیت سازمان ملل علیه روسیه وضع شده باشد.تا مادامی که چنین تحریم هایی وضع نشده باشد جمهوری اسلامی در حد ظرفیت خودش باید روابط با مسکو را حفظ و ادامه دهد.
ایا روابط تهران-مسکو در روند احیای برجام تاثیر نمی گذارد؟
خیر تاثیری ندارد.موضوع برجام ارتباطی با این مسائل پیدا نمی کند.وقتی تحریم یک طرفه از سوی آمریکا و اروپا است ایران دلیلی ندارد که روابطش را با روسیه و یا حتی اوکراین را قطع کند.