آرزو مسیب زاده- کارشناس تغذیه
برخی افراد در طول سفر دچار یبوست میشوند که این مسئله بسیار آزاردهنده است. یبوست در مسافرت حدود ۴۰ درصد مردم را تحت تأثیر قرار میدهد. سیستم گوارشی برخی از مردم زمانی که وارد محیط جدیدی میشوند و برنامههای روزانهشان نیز تغییر میکند، از کنترل خارج میشود و مشکلاتی بروز میکند؛ اما قرار نیست همیشه در مسافرت دچار این مشکل ناراحتکننده باشید. در این نوشتار به بررسی چند نکته برای برطرف شدن این مسئله میپردازیم.
معمولاً علت این مسئله تغییری است که در زمان وعدههای غذایی، نوع غذای مصرفی، میزان آب بدن و حتی تغییراتی در خواب اتفاق میافتد. بیتحرک بودن خصوصاً در مسیرهای طولانی و نشستن در خودرو و یا قطار نیز مزید بر علت است.
یکی از نکات مهم برای رفع این مسئله توجه کردن به غذاهای مصرفی است؛ مصرف سالاد در کنار غذا، میوه، سبزیجات و تنقلاتی مثل انجیر، برگه آلو در میان وعدهها به دلیل محتوای فیبر بالا به حرکات روده گوارش کمک میکند، البته باید مصرف فیبر در کنار مصرف آب کافی باشد، در غیر این صورت ممکن است وضعیت بدتر شود. آب را میتوانید بهصورت ترکیب با تخم شربتی یا دانه چیا نیز مصرف کنید که محتوای فیبر بالایی دارند.
سعی کنید برنامه ورزشی مثل پیادهروی را در برنامه سفر خود بگنجانید؛ زیرا ورزش کردن باعث افزایش حرکات روده و درنتیجه ایجاد مدفوع نرمتر میشود. انجام کارهای عادی در رفع تنبلی روده تأثیری ندارد و باید فرد حتماً فعالیت فیزیکی که با نفسنفس زدن و با افزایش ضربان قلب همراه است را داشته باشد.
نکته آخر داشتن دفع بهموقع است؛ در سفر مسئله تأخیر در دفع بسیار شایع است و به دلایل مختلف ازجمله عدم دسترسی به سرویس بهداشتی باعث میشود مدفوع برای مدت طولانیتری در روده بماند و آب آن بیشتر جذب شده و خشک شود؛ بنابراین سعی کنید تا جایی که امکان دارد دفع بهموقع داشته باشید.