محمد آذری جهرمی در رویداد بانک و بیمه فینشورتک گفت: در اقتصادی که مبتنی بر رانت است و پول درآوردن غیر مرسوم تعریف شده، خلاقیت معنا ندارد. در این اقتصاد بانک ملک فروشی میکند. مجموعهها میتوانند به بهانه دور زدن تحریمها نفت بگیرند و پول آن را یا میآورند یا نمیآورند. بنابراین این اقدامات راحتتر از این است که بخواهند برای بازار و خدمات تلاش کنند.
وزیر پیشین ارتباطات با بیان اینکه در شرایطی قرار داریم که چرا عاقل کند کاری کلا! گفت: در این شرایط رانتی افراد چرا به دنبال خلاقیت باشند و در نهایت با استفاده از واسطهها کار میچرخد. البته در دنیا رانت وجود دارد اما این رانت در خدمت توسعه هم قرار میگیرد اما در ایران رانت فقط برای ثروتمند شدن برخی از افراد خاص است. در شرایطی قرار داریم که رگولاتور خود مانع است و نه توسعه دهنده و بانکها فقط شرکتهای متعلق به خود را پوشش میدهند. همچنین رگولاتور خلاقیت را سرکوب میکند و مانع جدی رگولاتوری داریم. بیمه خودرو با ارزش بالای ۵٠٠ میلیون تومان را در دسته خودروهای غیر متعارف میدانند و در این شرایط فینشورتک معنا ندارد . اقتصاد با موانع اولیه و بدیهی مواجه است. نیروی کار مهاجرت میکند و سرمایه گذاری صورت نمیگیرد چراکه ریسک آن بالا است. مردم با تورم فزاینده و نرخ ارز از دست در رفته مواجه هستند و توان خریدشان کمتر شده، فضا برای تولیدکنندگان محدود شده و مجبور به تعدیل شدند که ناامید کننده است.
سنگینی بار فقر بر شانه حقوق بگیران
یک فعال صنفی بازنشستگان از گلایههای مدام دولت و تامین اجتماعی مبنی بر پول نداشتن انتقاد کرد. تامین اجتماعی به بهانه کمبود نقدینگی، پرداخت عیدی بازنشستگان و مستمریبگیران خود را در این شرایط سخت معیشتی به تعویق انداخته است و دولت به بهانه کمبود منابع و کسری بودجه، ارز دولتی دارو و کالاهای اساسی را حذف کرده و دست به آزادسازی قیمت نیازهای مردم زده است. سعید علیزاده، بازنشسته کارگری می گوید: روسای مجلس، تامین اجتماعی، وزارت کار و کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی، یک صدا میگویند«دولت پول ندارد»؛ چرا بازنشستگان باید برای عیدی ۴ میلیون تومانی منتظر بمانند؟ اختصاص ۸ میلیارد دلار برای تهیه و واردات قطعات خودروهای لوکس، ۴ میلیارد دلار برای واردات طلا و ۳.۵ میلیارد دلار برای واردات خودروی دست دوم که همگی برای تامین منافع دلالان در عرصه خودرو و ارز و طلاست، چطور مدعی میشوند پول نداریم؟ این کارگر بازنشسته با انتقاد از سیاستهایی که به نفع اصحاب قدرت و ثروت است؛ اضافه کرد: بودجه ۱۵ میلیارد دلاری واردات کالاهای اساسی از جمله غذا و دارو که برای امسال در نظر گرفته شده بود نه تنها افزایش نیافته تا فقر کمتری نصیبِ اکثریت مردم شود، بلکه برای سال بعد ۳.۵ میلیارد دلار از آن کم کردهاند تا گروهی سودهای نجومی کسب کنند و بخش بزرگی از مردم از دریافت خدمات دارویی محروم بمانند و مجبور به تحمل فقر بیشتر شوند. بازار ارز به نفع خواصیست که از محل گرانی دلار منتفع میشوند. دولت پیگیر ارزهای پتروشیمی و نفت که باید از خارج وارد خزانه بانک مرکزی شود، نیست و اجازه میدهد دلار از کانال ۶۰ هزار تومان به ۹۲ هزار تومان برسد. سرمایهداران مواد اولیهای را که با ارزهای کمتر از ۳۰ هزار تومان وارد کردهاند تبدیل به کالا می کنند و کالاهایشان را با قیمت دلار ۸۵ هزار تومان با مردم حساب کنند.
به گفته علیزاده، این مدل از سرمایهداری نئولیبرال فقط جیب خواص را پر میکند و مردم را هر روز از روز قبل فقیرتر میسازد؛ امروز بار اصلی این فقر گسترده بر دوش کارگران شاغل و بازنشسته، معلمان و پرستاران، غیررسمیکاران و کارگران فصلی و پارهوقت افتاده است.
او در پایان گفت: پس پول هست که حقوق نجومی و عیدی و پاداشِ آنچنانی به مدیران شستا و وزارت کار و ... به وکلای مجلس و مدیران بانکها داده شود و وام های ۹۰۰ ماهه و ۵۰۰ ماهه به مافیا داده شود اما برای بهبود وضعیت درمانی و معیشتی مردم و بازنشستگان پول نیست، ولی برای پرداخت عیدی ۴.۵ کارگر بازنشسته که حقوق ماهانهشان یکسوم خط فقر است، پول نیست، ولی برای زنان سرپرست خانوار پول نیست ....!