فرزین سواد کوهی در ابتدای سخنان خود با انتقاد به عدم مدیریت مصرف و فشار بر بخش تولید انرژی گفت: گفته می شود مصرف سوخت در حال افزایش است، کشور تعطیل شده امادر این بین تولید در میزان حداکثر نیاز، کمر صنعت پالایش را می شکند! شاهد این مدعا اخباری است که از مجاری رسمی منتشر می شود و افزایش تولید در صنعت را یادآور می شود.
وی در این رابطه تشریح کرد: طبق آمار رسمی روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق می شود. این ظرفیت وجود دارد که این رقم به ۲۵ و ۳۰ میلیون لیتر نیز برسد. درحالیکه بین تحویل سوخت پالایشگاهی به مخازن و از آنجا به مبادی مصرف، یک رابطه روشن وجود دارد. این وسط راه گریزی وجود دارد و بازاری غیر رسمی ایجاد شده که ادعای بی خبر بودن مسئولان و متولیان امر از این گریز گاه سوخت قابل طرح نیست.
این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به عدم نظارت صحیح بر بخش توزیع یادآور شد: چرا بین میزان سوخت تحویلی به نیروگاه ها و تولید برق نسبت منطقی برقرار نیست؟! چرا کسی نمی تواند از چند و چون میزان سوخت تحویلی به کامیون هایی که سهمیه می گیرند سر در بیاورد؟! چرا میزان سوخت تحویل داده شده به بخش کشاورزی و میزان بازدهی این بخش هم خوانی ندارد؟! آیا افراد عادی می توانند این میزان سوخت را از پالایشگاه تحویل گرفته و از کشور قاچاق کنند یا در بازار سیاه به فروش برسانند؟!
وی افزود: آیا می توان گفت که نهاد های زیر مجموعه وزارت نفت، صمت، کشاورزی، نیرو و راه و شهرسازی در فروش غیر رسمی سوخت و رسیدن سوخت به بازار آزاد نقش دارند. این فعال رسانه ای با معرفی دولت به عنوان عامل اصلی تشدید ناترازی انرژی گفت: پروسه قاچاق سوخت را به مافیایی خارج از دولت نسبت می دهند اما سوخت در دست چه کسانی است؟! آیا عقل سلیم می پذیرد که این بازیگران خارج از بدنه حاکمیت باشند؟! مگر مدیریت بر چاه های نفت کشور و جریان توزیع سوخت با دولت نیست؟!
وی در ادامه خاطر نشان کرد: قاچاق و مافیای سوخت وجود دارد، ولی نه در این اعداد و ارقام بزرگ چرا که افراد عادی از پس مدیریت این حجم از قاچاق سوخت بر نمی آیند. با راهکار های کوتاه و گرفتن سوخت برهای خرده پا نمی توان از هدر رفت سرمایه ملی جلوگیری کرد و حاکمیت باید شریان هدر رفت سوخت را ببندد.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: دولت باید برای جلوگیری از قاچاق سوخت به فکر روش های علمی و کار آمد باشد و شرایط را به گونه ای مهیا کند که به لحاظ اقتصادی، معیشت کسانی که در بخش های خرد به قاچاق سوخت روی می آورند، بهبود پیدا کند.
فرزین سواد کوهی در پایان سخنان خود متذکر شد: وقتی مردم شرایط اقتصادی مناسبی نداشته باشند برای تامین معیشت خود به سمت راه های غیر تولیدی کشیده می شوند. اقتصاد دلالی و واسطه محور ضربه زننده و مشکل ساز است. اگر می خواهیم کاری کرده باشیم کافی است در حوزه مدیریتی خود به درستی عمل کنیم. اگر مدیریت ها درست و افراد کاردان باشند جلوی قاچاق سوخت گرفته خواهد شد.