گروه اجتماعی: تعطیلی مدارس و ادارات در ماههای گذشته در استانها به دلیل کمبود انرژی و آلودگی هوا بوده است. مشکلی که به دلیل سوء مدیریت به مردم تحمیلشده و زندگی آنان را تحت تاثیر قرار داده است. آموزش غیرحضوری اغلب برگزار نمیشود و ناکارآمدی و بهرهوری ادارات نیز کاهشیافته است.
مهمتر اینکه در مناطق محروم بسیاری از دانش آموزان از داشتن تلفن همراه و اینترنت محروم هستند. در حقیقت تعطیلی ها به نفع طبقات پولدار و مدارس غیر انتفاعی است. خسارتی که تعطیلی ها به تحصیل وارد می کند حال قابل مشاهده نیست ولی در آینده سطح سواد دانش آموزان و دانشجویان، کارمندان کاهش پیدا می کند که به ضرر کشور است. این بدترین ضربه ای که به اقتصاد می خورد. دانش آموزان و دانشجویان، کارمندان باید تلاش کنند تا آینده کشور بهتر از دیروز باشد
روند صعودی آلودگی هوا
تعداد روزهای با هوای آلوده در سال ۱۴۰۰ ؛ ۱۱۴ روز، در سال ۱۴۰۱؛ ۱۷۰ روز، در سال ۱۴۰۲ به ۱۰۲ روز کاهش یافت. اما در سال ۱۴۰۳ تعداد روزهای آلوده افزایشیافته و به ۱۴۰ روز رسیده است. کارشناسان آلایندگی وسایل نقلیه و حملونقل عمومی و ناکافی و فرسوده بودن حملونقل را عامل آلودگی هوا در کلانشهرها میدانند.
منشأ آلایندهها
احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست در خصوص نقش حملونقل عمومی در کاهش آلودگی هوا گفت: حملونقل بهصورت کلی در آلودگی هوای کلانشهرها مانند تهران و مشهد، نقش برجستهای دارد.
بهطوریکه در آینده، حدود ۶۰ درصد از ذرات معلق و ۸۰ درصد از آلایندههای گازی مرتبط با انتشار آلایندهها از ناوگان حملونقل است. تکالیف قانون هوای پاک شامل اسقاط خودروها، حملونقل عمومی پاک و استفاده از انرژیهای تجدید پذیر انجامنشده است. علیرغم تصویب قانون در این زمینهها از ۷ سال پیش، این موارد اجرانشده است.
ناترازی انرژی
امسال تعطیلی مدارس به دلیل برودت هوا به دلیل نا ترازی انرژی هم زیاد بود. تعطیلی به دلیل کمبود انرژی به مدارس تحمیل شد. بر همین اساس در مهر و آبان سال جاری شهر تهران ۷ روز تعطیل بوده ؛ در آذر ۹ روز و در دی ۱۲ روز تعطیل بودند.
وضعیت نا ترازی انرژی و آلودگی هوا در بهمن هم ادامه پیدا کرد و ۴ روز مدارس تعطیل شدند. همچنین در ماه اسفند هم تاکنون ۲ روز مدارس تعطیل بوده است. بهصورت کلی، مدارس شهر تهران در پنج ماه سال تحصیلی جاری حداقل ۳۵ روز تعطیل بوده و غیرحضوری اداره شده است. این در حالی است که بسیاری از مدارس بهصورت غیرحضوری و مجازی همکلاسهای درس خود را دایر نمیکنند.
شهر اصفهان هم مانند تهران تعطیلی مدارس را تجربه کرده است. شهر تبریز هم روزهای زیادی را تعطیل بوده است. نا ترازی انرژی و آلودگی هوا مدارس تهران و اصفهان را در آذرماه نیز تعطیل کرد؛ در روزهای ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ آذر یعنی در چهار روز متوالی مدارس تبریز تعطیل بود.
در بهمن و اسفند تعطیلی مدارس و ادارات بیشتر شد بهطوریکه سهشنبه ۷ اسفند، مدارس و ادارات ۲۵ استان کشور تعطیل شدند. مدارس این استانها روز دوشنبه ۶ اسفند هم تعطیل بودند.
مدیریت مصرف برق و انرژی نباید مانع از تحصیل دانش آموزان شود؛ تعطیلی بیرویه مدارس و عدم تأکید مسئولان نظام آموزشی بر برگزاری غیرحضوری کلاسهای درس لطمات جبرانناپذیری به روند آموزشی در کشور زده است. ادارات کل آموزشوپرورش شهرستانها و نواحی و مناطق آموزشوپرورش نظارت بر برگزاری کلاسهای درس به شیوه مجازی ندارند. اگر تنها راه مدیریت مصرف انرژی در کشور تعطیلی مدارس است؛ با توجه به تعطیلی گسترده، برودت هوا و نا ترازی ادامهدار انرژی و امکان تعطیلی مدارس در روزهای آینده؛ وزارت آموزشوپرورش اقدام مؤثری در خصوص برگزاری کلاسهای درس حداقل بهصورت غیرحضوری داشته باشد و کلاسهای درس را تا پایان سال تحصیلی حضوری برگزار کند.