گروه بین الملل: با پایان شمارش آرای انتخابات پارلمانی آلمان و پیروزی ائتلاف راستگرایان، راه برای صدر اعظمی فریدریش مرتس، رهبر ۶۹ ساله حزب محافظهکار دموکرات مسیحی هموار شد. بر اساس این نتایج، حزب راست افراطی «آ.اف.د» با کسب بیش از ۲۰ درصد آرا در جایگاه دوم قرار گرفت.
ائتلاف راستگرایان
ائتلاف راستگرایان به رهبری مرتس با کسب بیش از ۲۸ درصد آرا توانسته است ۲۰۸ کرسی از ۶۳۰ کرسی پارلمان آلمان را به دست آورد.
همزمان حزب راست افراطی «آ.اف.د» ۱۵۱ کرسی و حزب اولاف شولتس، صدر اعظم فعلی آلمان ۱۲۱ کرسی به دست آوردهاند. حزب سبزها با کسب ۱۱.۶آرا (۸۵ کرسی) و حزب چپ با کسب ۸.۷ درصد (۶۴ کرسی) در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.
رکورد راست افراطی از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون
حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» موسوم به «آ.اف.د» با کسب بیش از ۲۰ درصد آرا یک رکورد جدید برای خود پس از پایان جنگ جهانی دوم به دست آورده است.
براساس سیستم انتخاباتی آلمان، رأیدهندگان دو رأی به صندوقهای میاندازند که یکی مربوط به نامزدهای حوزه انتخابیه خود و دیگری رأی به یک حزب است.
مشارکت 80 درصدی
میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی این کشور در روز یکشنبه ۲۳ فوریه ۸۰.۳ درصد بوده است که بالاترین رقم از زمان اتحاد دو آلمان در سال ۱۹۹۰ به شمار میرود. در انتخابات روز یکشنبه بیش از ۵۹ میلیون آلمانی واجد شرایط رأی دادن بودند.
بحران اقتصادی، موضوع مهاجرت، حملات مرگبار و افزایش محبوبیت راست افراطی در آلمان بر اهمیت این انتخابات افزوده بود.
مرتس که بر اساس رویه مرسوم انتخاباتی در آلمان پس از پایان رأیگیری در یک میزگرد تلویزیونی شرکت کرده بود، گفت اولویت او «تقویت هرچه سریعتر» اروپا است تا «گام به گام» در مسائل امنیتی از آمریکا «مستقل» شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به آقای مرتس تبریک گفته بودند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز به فریدریش مرتس تبریک گفت. او در حسابهای کاربری خود نوشت «اروپا باید بتواند از خود دفاع کند، صنایعاش را توسعه دهد و به نتایج لازم دست یابد.»
رئیس حزب راست افراطی آلمان گفت: «هیچ تغییر سیاسی در آلمان بدون حزب آلترناتیو برای آلمان ممکن نخواهد بود.»
او همچنین در انتقاد از احتمال ائتلاف احزاب دموکرات و سوسیال مسیحی آلمان و سوسیال دموکرات گفت: «این ائتلاف به تکرار سیاستهای قدیمی خواهد انجامید.» «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا با انتشار بیانیهای در شبکههای اجتماعی، محافظهکاران در آلمان را تحسین کرد و گفت که این یک روز عالی برای این کشور و همچنین آمریکا است. ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «مردم آلمان هم مانند ایالات متحده آمریکا از دستور کار بدون عقل سلیم، به ویژه در حوزه انرژی و مهاجرت که برای سالهای متمادی حاکم بوده است، خسته شدند.»
علی بیگدلی، استاد دانشگاه و پژوهشگر سیاسی در گفت و گو با ستاره صبح:
راست افراطی بلا برای غرب است
ستاره صبح، فائزه صدر: راست میانه در انتخابات پارلمانی آلمان پیروز شد و حزب حاکم شکست خورد. اگر چه انتخابات آلمان حزبی است و شهروندان به برنامه های گروه های سیاسی رای می دهند و آن ها را در قبال عملکرد نامزد خود پاسخ گو می دانند، اما جریان راست گرا امروز در آمریکا، آلمان و بسیاری از کشور های جهان به سمت کسب حداکثری قدرت حرکت کرده و با رویکردی غیردموکراتیک و اقتدارگرایانه، ساختار سیاسی حاکم بر جهان را به چالش می کشد، وقعی به مناسبات سیاسی از جمله سلسله مراتب حزبی نمی گذارد. ستاره صبح در گفت و گو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و پژوهشگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می خوانید:
علی بیگدلی در رابطه با قدرت گرفتن جریان های راستگرا و افراطی در کشور های اروپایی هشدار داد و گفت: در یک دهه گذشته همواره ظرفیت مخرب جریان راست افراطی در فضای سیاسی کشور ها مورد بحث بود و این پیش بینی وجود داشت که راست افراطی می تواند در غرب و به ویژه در اروپا به بلا تبدیل شود، چرا که ظهور عقاید رادیکال و فاشیسم از درون این جریان متصور است. ولی حمایت از این تفكرات به ویژه در عرصه سیاست، خطرناک است و تبعات سنگینی دارد.
وی در این رابطه افزود: متاسفانه غرب نتوانست با تفکراتی که در عرصه سیاسی وجود داشت آن طور که باید آرزوهای مردم را برآورده کند، راست افراطی در چنین فضایی از خلاء موجود بهره گرفت و رشد کرد و امروز راست افراطی در عرصه سیاسی قدرت گرفته است.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به نقش آمریکا در گسترش نگاه راستگرایان در عرصه سیاسی جهان یادآور شد: آمریکا با نفوذی که در عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور های جهان و به ویژه سرزمین های اروپایی هم پیمانش دارد، به روند رشد تمایلات راست افراطی شتاب می دهد، همانطور که بسیاری از تحلیلگران پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا و شکل گرفتن حلقه یاران تندرو و راستگرای او در كاخ سفید را به معنی فراهم آمدن بستر رشد راست افراطی در دولت ها می دانند.
وی تاکید کرد: حمایت سیاسی آمریکا در سطح دولتی از تفكرات افراطی راستگرایان پیامد های خطرناكی چون رشد این جریان در دیگر کشور ها، اسلام هراسی، تبعیض نژادی، بیگانه ستیزی، برخورد با مهاجران و تنزل سیاست های حمایتی در عرصه جهانی را به دنبال خواهد داشت.
این پژوهشگر سیاست خارجی با اشاره به تبعات قدرت گرفتن راست گرایان افراطی در غرب گفت: در وهله بعد این مسائل به عامل مهم تهدید كننده برای غرب تبدیل می شود، زیرا گروه های مختلف اجتماعی در برابر هم قرار می گیرند و فضای تقابل شکل می گیرد. رفتار های مخل آرامش و امنیت اجتماعی از جمله حملات و درگیری ها در افراط گرایی ریشه دارد.
وی در پااین سخنان خود متذکر شد: رشد تروریست و حملات آنها در غرب، انتقام جویی و گسترش فعالیت گروه های افراطی از عواقب قدرت گرفتن جریان های راست افراطی است. حضور راست افراطی و شخصیت های حامی آن ها در قدرت موجب تصمیماتی می شود که شرایط هم زیستی جهانی را به خطر می اندازد.