مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تأکید بر اهمیت مصرف لبنیات در کاهش خطرات ابتلا به پوکی استخوان، گفت: لبنیات کمچرب خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش میدهد. دکتر احمد اسماعیلزاده، در خصوص اهمیت مصرف لبنیات، گفت: پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی با کاهش تراکم معدنی استخوان (BMD) و استحکام استخوان است که منجر به افزایش خطر شکستگی میشود. وی بابیان اینکه پوکی استخوان به اولیه و ثانویه تقسیم میشود، خاطرنشان کرد: اگر پوکی استخوان بهمرورزمان با افزایش سن بروز پیدا کند، به آن پوکی استخوان اولیه و اگر به دلیل عوامل دیگر مانند سبک تغذیه و عدم دریافت مواد مغذی مناسب و بیماریهایی نظیر مشکلات کبدی، رودهای، پرکاری تیروئید، بیماریهای کلیوی و مصرف برخی از داروها به وجود آید، پوکی استخوان ثانویه گفته میشود. سبک و عادات تغذیهای، استعمال سیگار، استرس، آلودگی هوا، سن بالاتر، فعالیت بدنی کم و بیماریهای همزمان ازجمله عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند. وی بابیان اینکه پوکی استخوان در زنان به دلیل شرایط فیزیولوژیک دو برابر مردان است، تصریح کرد: پوکی استخوان در ایران شیوع بالایی دارد، تازهترین آمار وزارت بهداشت حاکی از این است که بیش از ۶۰ درصد افراد بالای ۵۰ سال درگیر این بیماری هستند. آماری نگرانکننده که میگوید، از هر ۲ زن یک نفر و از هر ۴ مرد یک نفر در سنین بالای ۵۰ سال شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکنند. این آمار در بین افراد بالای ۷۰ سال، حدود ۸۰ درصد است، یعنی از هر ۵ فرد بالای ۷۰ سال، ۴ نفر پوکی استخوان دارند. یکی از عوامل تأثیرگذار در ابتلا به پوکی استخوان، کمبود مواد مغذی مانند کلسیم، فسفر و پروتئین است که از عوامل اصلی تشکیل توده استخوانی هستند؛ این مواد مغذی در محصولات لبنی وجود دارند و مصرف محصولات لبنی مانند شیر، ماست و کشک به میزان موردنیاز بر حسب سن افراد، بسیار تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین برای سلامت استخوانهای خود، مصرف روزانه شیر یا ماست یا کشک را فراموش نکنید.
گفتنی است، پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم باهدف آگاهی بخشی آحاد جامعه در خصوص مصرف نمک تصفیهشده یُددار و افزایش مصرف لبنیات با شعار "انتخاب همه، نمک کم اما تصفیهشده یددار" برای هفته اول و شعار "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" برای هفته دوم، از تاریخ ۱ بهمنماه آغازشده و تا ۱۵ بهمنماه سال جاری ادامه دارد.
جمعیت کشور ۸۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است
رئیس سازمان ثبت احوال کشور گفت: جمعیت ایرانیان داخل کشور ۸۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است و با احتساب ایرانیان خارج از کشور جمعیت ایرانیان حدود ۸۷ میلیون ۵۰۰ هزار نفر برآورد میشود. هاشم کارگر در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه جامعه ایرنا افزود: تاکنون هیچ دستگاهی اطلاعات دقیقی از آمار ایرانیان خارج از کشور ندارد ولی حدود ۴ تا ۴.۵ میلیون نفر ایرانیان خارج از کشور زندگی میکنند.
ثبت ۸۰۰ هزار ولادت در ۹ ماهه امسال
رئیس سازمان ثبت احوال کشور اعلام کرد: بر اساس آمار مرکز رصد جمعیت کشور در این سازمان از ابتدای فروردین تا پایان آذر امسال ۷۹۸ هزار و ۵۵۰ ولادت در کشور به ثبت رسیده است که استان تهران رکورددار میزان ولادتها بود.
کارگر ادامه داد: میزان نرخ خام ولادت در کشور برای ۹ ماهه امسال برابر با ۸.۱۲ در هزار نفر جمعیت بود و استان سیستان و بلوچستان با ۹.۲۷ در هزار نفر جمعیت بیشترین همچنین استان گیلان با ۷.۷ در هزار نفر جمعیت کمترین نرخ خام ولادت را در بین استانها به خود اختصاص دادهاند.
وی تصریح کرد: در ۹ ماهه امسال ۷۹۸ هزار و ۵۵۰ ولادت در کشور به ثبت رسیده است و بیشترین میزان ولادتها مربوط به استان تهران با ۹۹ هزار و ۶۳۳ نوزاد و کمترین آن مربوط به استان سمنان با تعداد ۵ هزار و ۲۰۱ نوزاد بود.
وی تأکید کرد: در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ بیشترین تعداد ولادتها با ۲۹۶ هزار و ۸۸۶ نوزاد مربوط به فرزند دوم بود که سهم تعداد ولادتها بر حسب مرتبه تولد ۳۶.۴ درصد مربوط به فرزند اول، ۳۸.۹ درصد مربوط به فرزند دوم، ۱۷.۶ درصد مربوط به فرزند سوم، ۵.۱ درصد مربوط به فرزند چهارم و ۲ درصد مربوط به فرزند پنجم است.