تخریب مزارع به بهانه ساخت مسکن
هادی اسدی رحمانی با اشاره به اینکه در هر ساعت یک هکتار تغییر کاربری در اراضی کشاورزی دیده میشود، افزود: پروندههای تغییر کاربری حدود۶ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی کشور طی ۱۸ ماه گذشته برای اعلام نظر به موسسه تحقیقات خاک وآب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی ارجاع دادهشده است. ارجاع این پروندهها به این معنا است که تغییر کاربری بالا رفته و برخی طرحها مانند قانون جهش تولید مسکن به این وضعیت دامن زده است. در تعریف برنامههای کلی کشور باید زمین از کالای سرمایهای خارج شود، زیرا اراضی خردشده برای ویلا سازی به فروش میرسد که زنگ خطر را در این بخش به صدا درآورده است.
هدر رفت آب
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: هر جا که وزارت نیرو آب را آزاد میکند به معنای تحویل به بخش کشاورزی نیست، زیرا تحویل آب به این بخش زمانی است که آب وارد مزرعه شود و در این میان عامل اصلی هدرروی آب کشور را بخش کشاورزی میدانند.
وی بابیان اینکه هدرروی زیادی در انتقال آب داریم، تصریح کرد: اکنون طرح الگوی کشت برای سامان بخشی به کشت و کار در کشور در تلاش است و در این طرح نگاهها به سمت کشت محصولات کم آب بر در کشور معطوف شده است.
ضرورت افزایش بهرهوری آب
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی با اشاره به اینکه «بهرهوری» کلمهای است که این روزها زیاد شنیده میشود، گفت: وقتی با مقدار کمتری آب بیشترین محصول را تولید کنیم یعنی بهرهوری آب را افزایش دادهایم که خود آب یک موضوع است، ولی کسانی که تخصصشان آب است میدانند که بسیاری از مسائل بهرهوری در آب نیست بلکه در سایر حوزهها است. اگر با مدیریت مزرعه، کنترل آفات و استفاده از کودهای مناسب عملکرد را بالا ببریم بهطور عملی بهرهوری بالا رفته است و بهرهوری در سالهای گذشته در عمل مغفول ماند و اکنون روی آن کار میشود؛ بیشترین عملیاتی که بهرهوری را افزایش میدهد در حوزه مدیریت مزرعه اتفاق میافتد نه در حوزه صرفهجویی آب.
هفت میلیون هکتار اراضی شور
اسدی رحمانی در ادامه به وضعیت شوری خاکهای کشاورزی اشاره کرد و گفت: آخرین برآوردها نشان میدهد که حدود هفت میلیون هکتار از اراضی با درجههای مختلف متأثر از شوری است. مقدار بیشتری از خاکهای کشاورزی شور شده است.