تغذیه تضمینکننده جامعه سالم؛ سوء تغذیه باعث کوتاهی قد
اگر کاهش مصرف مواد غذایی را به معنی کاهش مصرف نمک، قند، شکر، مواد غذایی چرب و کربوهیدرات ها در نظر بگیریم ، کاهش مصرف این مواد در بین مردم مبارک است.
اما به گمان نگارنده اخباری که در خصوص کاهش مصرف مواد غذایی در جامعه منتشر می شود، گروه هدف یعنی افراد دارای اضافه وزن، افراد مبتلا به پر فشاری خون و افراد مستعد ابتلا به دیابت و... را شامل نمی شود.
این گروه ها تلاش می کنند در سبک تغذیه خود تغییر ایجاد کنند شاید در میان افراد پر مصرف و بی توجه به سلامتی باقی بمانند و کاهش مصرف مواد غذایی، متوجه کاهش مصرف اقلام خوراکی ضروری و در میان سایر اقشار جامعه اتفاق افتاده باشد.
با توجه به جمعیت بالای کودکان در دهک های کم درامد، نگارنده توجه خوانندگان را به پیامد ها و عوارض سوء تغذیه در کودکان جلب می کند.
مدت ها است که برخی اقلام غذایی از سبد غذایی برخی از خانواده ها حذف شده است. امروزه این حذفیات به اقلام دیگری از جمله ماهی، گوشت قرمز و سفید، لبنیات ، میوه و سبزیجات نیز رسیده است.
نگارنده نگران احتمال بالای افزایش سوء تغذیه در بین ایرانی ها و به ویژه کودکان طبقات کم برخوردار است.
کاهش مصرف مواد غذایی اصلی مثل گوشت قرمز از سبد یک خانوار، با ایجاد نا امنی غذایی سلامت آن خانواده و فرزندانی که در آن خانواده متولد و بزرگ می شوند را به خطر می اندازد.
افزایش احتمال مرگ و میر نوزادان و کودکان، سقط جنین و ابتلا به برخی از بیماری ها از عوارض بلند مدت سوء تغذیه است.
اثرات زودرس تغذیه نامناسب خود را با کاهش وزن و تحلیل رفتن عضلات نشان می دهد. متاسفانه سوء تغذیه در ادامه و در دوران بلوغ باعث تاخیر در بلوغ و ناهنجاری در رشد جسمی و ذهنی کودک می شود و در دوران نوجوانی نمایان خواهد شد. کوتاهی قد از جمله عوارض شایع سوء تغذیه است.
به دلیل سوء تغذیه ضعف سیستم ایمنی کودک ابتلا عفونت را در بدن اش شایع می کند. این مشکل در کودکانی که کم غذا یا بد غذا هستند نیز دیده می شود. عفونت در کودکان باعث کاهش اشتها می شود و وضعیت سوء تغذیه را تشدید می کند.
بچه هایی که در مرز سوء تغذیه قرار دارند دچار مشکلات عصبی و پرخاشگری هستند و در نوجوانی و جوانی در مقایسه با سایر همسالان خود افسرده تر و کم تحرک تر خواهند بود.
جامعه در شرایط افسردگی قرار دارد در این وضعیت تشویق به فعالیت های گروهی، ورزش، پیاده روی، سفر و استفاده از یک رژیم غذایی ناسالم توصیه می شود که می تواند در رفع افسردگی موثر باشد.
متاسفانه سفر هزینه به خانوار تحمیل می کند. آلودگی هوا مانع از پیاده روی و ورزش شهروندان در هوای آزاد شده و تغذیه سالم نیز جای خود را به خوردن غذا با هدف پرکردن شکم داده است.
به جز کودکان زنان باردار نیز با کاهش دسترسی به نیاز های تغذیه ای در معرض خطر قرار می گیرند.
یک مادر باردار در طول دوران حامله گی اش حدود 10 تا 12 کیلو وزن گیری دارد؛ این وزن گیری مستلزم یک تغذیه با کیفیت و غنی است که تاثیر مستقیمی بر رشد و نمو جنین دارد.
وقتی نیاز های مادر تامین نشود، بارداری نرمالی را طی نخواهد کرد. نوزادی که از ماد ر دچار سوء تغذیه متولد می شود، تمام نیاز های اولیه اش را از بدن نحیف مادر گرفته و این مادران ضعیف و آسیب پذیر خواهند بود.
در مورد نوزاد متولد شده نیز آثار سوء تغذیه در ابتدا آشکار نیست یعنی ممکن است فرزند متولد شده در ابتدا سالم به نظر برسد اما در طول سال های بعد از تولد آسیب های حاصل از تغذیه ناسالم یا ناکافی مادر آشکار خواهد شد.
در شرایطی که زن باردار دچار سوء تغذیه باشد؛ آسیب های غیر رقابل بازگشتی متوجه او و نوزاد اش خواهد بود. نگارنده مسئولین امر را به تامل در این نکته دعوت می کند که تغذیه سالم و کافی، تضمین کننده جامعه سالم و با نشاط است.