استهلاک سرمایه
نجفی عرب با اشاره به اینکه موج مهاجرت نیروی کار و البته کارآفرینان از ایران جدی است و باید سیاستگذار تدبیری در خصوص آن بیندیشد، به نرخ بالای استهلاک سرمایهگذاری در کشور اشاره کرد و گفت: از سال 1390 تا 1401 روند تشکیل سرمایه در ایران منفی بوده است این بدان معناست که میزان تشکیل سرمایهی ما در سال 1401 نصف سال 1390 بوده است. حال شما ببینید در همین یک دهه جهان چقدر تغییر کرده و کشورهای اطراف ما نیز تا چه میزان جلو رفتهاند. یزان استهلاک سرمایه در کشور هر سال حدود پنج درصد از داراییهای کشور است.
عقبماندگی
رئیس اتاق بازرگانی تهران تأکید کرد: ضرر این اتفاق این است که ما از فناوری روز جهان عقب میمانیم و درنتیجه بهرهوری ما کاهش مییابد. همین حالا هم بسیاری از ماشینآلات صنعتی ما عمر 20 سال دارند. دنیا در حال پیشرفت است اما ما درگیر بحرانهای ابتدایی و اولیه ماندهایم.
کاهش ورود سرمایه
نجفی عرب به عدم ورود سرمایهی خارجی اشاره کرد و گفت: دریازده سال منتهی به سال 1401 سرمایهی کم خارجی واردشده و در بهترین حالت بالاترین سرمایهی ورودی به ایران 5 میلیارد دلار بوده که این رقم در سال 1401 به یک میلیارد و 500 میلیون دلار کاهشیافته است.
سهم کم بخش خصوصی از اقتصاد
نجفی عرب افزود: متأسفانه با وجود بحرانها بخش خصوصی را به بازی نمیگیرند و سیاست این است که دولت و شبه دولتیها اقتصاد را در اختیار داشته باشند. سهم بخش خصوصی از حوزه صنعت و خدمات در کشور تنها حدود 12 درصد از تولید ناخالص داخلی است .این سهم با احتساب کشاورزی بیشتر از 20درصد کل اقتصاد نیست.
عطش حضور دولتیها و شبهدولتی
رئیس اتاق بازرگانی تهران به حوزهی تخصصی فعالیت خود یعنی بخش دارو اشاره کرد و گفت: بهعنوانمثال در حوزهی دارو بخش خصوصی خالص سهمی بیشتر از بیست درصد ندارد و خصولتیهایی مثل تأمین اجتماعی و آستان مقدس رضوی و ستاد اجرایی فرمان امام و بانکها و ... در این حوزه بیشترین فعالیت رادارند. این در حالی است که این بخشها را در کنار بخش خصوصی طبقهبندی میکنند و میگویند این میزان از سهم صنعت دارو در اختیار بخش خصوصی است حالآنکه تمامی حوزههای غیردولتی خصوصی محسوب نمیشوند.
ارز ترجیحی فسادزاست
رییس اتاق بازرگانی تهران شمار کارتهای بازرگانی تعلیق شده رابین 440 تا 450 کارت اعلام کرد و گفت: تعلیق یعنی اینها امکان ترخیص کالاهایشان از گمرک را ندارند و قادر به صادرات هم نیستند، این تصمیم هم به زیان تولید است هم به زیان صادرات. ارز ترجیحی را در قانون برنامه هفتم نیز گذاشتهاند درحالیکه این ارز ترجیحی فسادزاست. ارز ترجیحی یعنی باید قیمت دستوری پابرجا بماند و این سم دوباره به اقتصاد تزریق میشود.
هشدار نسبت
به مهاجرت فعالان اقتصادی
رئیس اتاق بازرگانی تهران به بحران مهاجرت کارآفرینان و نیروی کار اشاره کرد و گفت: ما میبینیم حتی برخی فعالانی که در حوزههای استارتاپی دارند کار میکنند به دلیل کاهش سرعت اینترنت و کاهش باند، مایل به مهاجرت هستند و ترجیح میدهند به کشورهای اطراف بروند. مسئولان آمار خروج نخبگان رادارند. نیاز است که سیاستگذار بحران مهاجرت را درک کنند و برای حل آن چاره بیندیشند.