ضرورت سلب امتیاز مراکز متخلف
کمپین معلولان به عنوان اولین منتشرکننده این فیلم در کانال تلگرامی خود نوشت: بر اساس ۲۰ دقیقه فیلم و گزارشها رسیده به کمپین، معلولان ساکن در این مرکز مورد ضربوجرح، اذیتوآزار، بدرفتاری و سوءتغذیه قرارگرفته و از نظر بهداشتی وضعیت بدی دارند. تخلفات این مرکز مسبوق به سابقه است و قبل پرونده تخلفات مرکز در گروه ماده ۲۶ بهزیستی ناظر بر فعالیت مراکز نگهداری از معلولان بررسیشده، با این حال تا زمان انتشار این ویدئو عزمی برای سلب امتیاز مرکز از مدیر آن دیده نشد و با وجود اطلاع سازمان بهزیستی از تخلفات، مرکز همچنان به کار خود ادامه داد.
وضعیت بد تغذیه و پوشش
در مراکز معلولان
بر اساس مطلب کمپین معلولان، کتک زدن معلولان در این مرکز به امری عادی تبدیلشده، بهگونهای که به گواه شاهدان چند روز پیش دست علیرضا حیدریان، یکی از معلولان بستری هنگام بستن به تخت در اثر شدت ضربات شکست. پای محمود جواد کاشانی از دیگر معلولان این مرکز نیز به همین شکل آسیب دید اما مدیر مرکز حاضر به اعزام آنها به مراکز درمانی نشد!
کمپین معلولان همچنین اعلام کرد: غذاهایی که در این مرکز برای مددجویان تهیه میشود دون شأن انسانی مددجویان است و جا دارد نهادهای نظارتی سری به انبار، آشپزخانه و یخچالهای این مرکز بزنند تا ببینید چگونه خوراکیهای گندیده، تاریخمصرف گذشته و مضر به دلیل ارزان بودن به خورد معلولان داده میشود.
بر اساس مطلب این کمپین، وضعیت پوشینه کردن معلولان در مراکز بدترین شرایط ممکن را دارد. مراکز در بسیاری از مواقع به جای پوشینه از پارچههای کهنه و مشما پلاستیکی استفاده میکنند تا هزینههایشان را کاهش دهند.
واکنش دادگستری
رئیسکل دادگستری بوشهر گفت: فیلم منتشرشده در فضایمجازی در خصوص ضربوجرح و اذیتوآزار معلولان ذهنی مرکز نیلوفر آبی در بوشهر، مربوط به مرداد سال گذشته است. فردی که در فیلم منتشرشده اقدام به ضربوجرح معلولان کرده است همان زمان از مرکز اخراج شده است. به گفته این مقام مسئول دستور بازداشت فردی که اقدام به ضربوجرح معلولان کرده است صادر شد. همچنین برای مرکز نگهداری معلولان در سازمان بهزیستی و دستگاه قضایی پرونده کیفری تشکیل شد. اما این پرسش مطرح است که چرا این موضوع سال گذشته اطلاعرسانی نشده است؟ سازمان بهزیستی نیز طی اطلاعیهای از سلب امتیاز این مرکز خبر داد و گفت: انتقال معلولان به سایر مراکز و صیانت از افراد تحت پوشش را به صورت ویژه در دستور کار خود قرار داده است.
ضارب تا ۸ روز پیش
در مرکز کار میکرد
بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان دراینباره میگوید: فرد ضارب تا هفته پیش در مرکز مشغول به کار بود. برخی فیلمها مربوط به سال گذشته است اما فرد ضارب تا هفته پیش در مرکز فعالیت داشت و اخیراً به دلیل تخلفی دیگر و نه کتککاری معلولان اخراج شده است. بهزیستی چگونه از معلولان صیانت میکند درحالیکه تا پیش از انتشار فیلم شکنجه معلولان اقدام و واکنشی نسبت به فعالیت مرکز نداشته است؟ فیلمهای چند روز اخیر این مرکز حذفشدهاند و باید دید آیا بازرسان بهزیستی از وجود این فیلمها و علت حذفشان اطلاع دارند یا خیر؟ سازمان بهزیستی باید پاسخ دهد که چرا تخلفات قبلی موجب خلع ید صاحب امتیاز این مرکز نشد و کار به کتککاریهای بعدی و ورود دستگاه قضا کشید؟ اگر این ویدئو منتشرنشده و موجب ورود دستگاه قضا نمیشد این کتککاریها تا کجا قرار بود ادامه پیدا کند؟
ضارب، یک نفر نیست
مروتی میگوید: بر اساس تصاویر موجود، چندین نفر در حال بدرفتاری با معلولان هستند و این یعنی ضارب فقط یک نفر نیست که با اخراج او مسئله کتککاری حل شود. بدترین بخش تصویر این است که رئیس مرکز هم شاهد آزار جسمی مددجویان است و این یعنی کتککاری در این مرکز عادی است و اگر رئیس مرکز راست میگوید که فرد ضارب سال گذشته اخراج شده، فیلمهای هشت روز پیش مرکز را منتشر کند. مدیر کمپین معلولان ادامه میدهد: بدرفتاری و کتککاری با معلولان در مراکز موضوع مهمی است که در سالهای اخیر افزایشیافته. بارها این اتفاقات را اطلاعرسانی کردهایم اما بحث نظارت بر مراکز همچنان جدی گرفته نمیشود.
اقدام و اطلاعات دادگستری
ناکافی است
مروتی اقدام دادگستری مبنی بر بازداشت یک نفر را ناکافی دانست و گفت: صدور دستور بازداشت برای یک نفر به عنوان عامل اصلی درحالیکه آمر ضربوجرح مدیر مرکز است و شخصاً در جریان تخلفات و حتی شاهد برخوردها بوده اقدامی ناکافی است. غیر از مدیر مرکز حداقل دو مرد و دو زن دیگر در جرم صورت گرفته مباشرت داشتهاند و نادیده گرفتن نقش آنها موجب میشود یک نفر قربانی شود تا مباشران و مجرم اصلی که مدیر مرکز است نجات پیدا کنند. ضارب اصلی که گفته میشود سال گذشته اخراج شده تا هفته پیش در مرکز مشغول به فعالیت بوده و همه این موارد نشان میدهد اطلاعات درستی به رئیس دادگستری بوشهر نرسیده است.
نبود نیروی مجرب، متخصص و ناظر
دارا آشوری، مسئول نظارت بر امور مراکز می گوید: مشکل اصلی استخدام افراد فاقد تخصص است. مدیران مراکز افراد بدون تخصص و کمسواد را استخدام میکنند تا با پرداخت دستمزد کم، سود و درآمد خود از مراکز را افزایش دهند و این نیروها چون دانش و مهارت مراقبت و نگهداری از معلولان را ندارند معلولان را به باد کتک و آزار جسمی میگیرند. این درحالی است که کار در مراکز باید به دست تیمهای مجرب و متشکل از مددکار، متخصصین توانبخشی، روانشناس و... سپرده شود. واگذاری امتیاز مراکز نگهداری هممحل بحث است. این امتیاز اغلب به وابستگان مدیران، کارکنان سازمان و وابستگان آنها واگذارشده و در بیشتر موارد مسئولیت نظارت بر مراکز توسط خود این افراد یا مداخله و سفارش آنها صورت میگیرد و این امر امکان نظارت و برخورد صحیح با تخلفها را مخدوش میکند. وظیفه نظارت بر مراکز و رعایت حقوق انسانی معلولان باید به نهاد دیگری به جز بهزیستی سپرده شود.
راهکار
سید مهدی صادقی، فعال حوزه معلولین گفت: بهترین مکان برای نگهداری از معلولان خانواده است، ایجاد فضای مناسب و امکانات لازم برای نگهداری از این افراد در کانون خانواده از مواردی است که باید به صورت جدی به آن پرداخت. حضور داوطلبان در مراکز نگهداری میتواند به عنوان ناظران مردمی احتمال وقوع اینگونه حوادث را به حداقل برساند.
وی بابیان اینکه سازمان بهزیستی حکم والد معلولان را دارد، میگوید: چرا مسئولان بهزیستی مانند پدر و مادری که به دلیل نگرانی از برخورد پرستار با فرزند خردسالش اقدام به نصب دوربینهای آنلاین نمیکند تا با نظارت لحظهای و روشهای نوین نظارتی این مشکل را حل کند؟