افزایش ۵۰۰ درصدی صدور گذرنامه در مقایسه با سال قبل
رئیس پلیس گذرنامه کشور گفت: در مقایسه با سال گذشته صدور گذرنامه ۵ برابر شده است، یعنی میتوان گفت ۵۰۰ درصد افزایش داشته است. همچنین در مقایسه با سال ۹۸ باید اعلام کنم که صدور گذرنامه ۹۸ درصد افزایش داشته است. سردار علی ذوالقدر تأکید کرد: بر اساس اعلام ستاد اربعین و مقامات بالاتر از روز جمعه خدمات مضاعف و آنی پلیس گذرنامه متوقف شده است. منظور از این خدمات صدور برگه گذر ویژه اربعین و برچسب تمدید اعتبار برای گذرنامههای فاقد اعتبار است. این موضوع (عدم صدور برگ گذر ویژه و برچسب اعتبار) به سراسر کشور و به تمامی مراکز صدور گذرنامه و دفاتر پلیس +۱۰ اعلام شده است و بههیچعنوان برگ گذر ویژه اربعین صادر نمیشود.
چند میلیون زائر ایرانی تاکنون به عراق رفتهاند؟
سردار شرفی، فرمانده قرارگاه اربعین حسینی عصر روز جمعه ۱۸ شهریورماه در مصاحبه با رادیو اربعین گفت که از اول ماه صفر تاکنون دو میلیون و ۲۰۰ هزار زائر ایرانی به عراق سفر کردهاند و از این تعداد ۳۶۰ هزار نفر بعد از زیارت به کشور بازگشتهاند. وی با بیان اینکه با توجه به مشکلات به وجود آمده در ارائه خدمات به زائرین اربعین حسینی و عدم وجود زیرساختهای لازم در عراق و برای حفظ سلامت زائران و آسایش آنها تصمیم گرفته شد که در حال حاضر مرزهای ششگانه کشور برای سفر زائرین به عراق بسته شوند، خاطرنشان کرد: ما در تلاش هستیم جمعیت موجود در پایانههای مرزی را ساماندهی کنیم و بعد از ایجاد آرامش و ثبات در پایانههای مرزی، ستاد اربعین بار دیگر در مورد وضعیت مرزها تصمیم میگیرد.
عراق بیشتر از این نمیتواند پذیرای زائران باشد
شهریار حیدری، نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب به خبرنگار جماران گفت: «مرزها در حال حاضر با ازدحام و ترافیک شدیدی مواجه هستند و مردم هم ظرفیت محدودی برای تحمل این شرایط دارند. این در حالی است که ستاد اربعین تذکر و اطلاعیه دراینباره داده بود اما بهیکباره با جمعیت زیادی روبرو شدیم. متأسفانه ظرفیت عراق و مرزها محدود است و این حجم از زائران با توانمندیهای مرز همخوانی ندارد و ازاینجهت مردم باید مقداری صبوری کنند. این تجربه را در گذشته هم داشتیم. بنده سه سال دبیر اربعین بودم؛ طی ساعتی در روز به یکباره مرزها با جمعیت زیادی مواجه میشوند و قابل مدیریت نیستند، اما تنها تأکید و توصیه ما این است که زائرین به نکاتی که ستاد اربعین و استانها اعلام میکنند توجه کرده و همکاری کنند؛ چون تنها راه باز شدن این ترافیک همکاری مردم هست و لا غیر.»
درخواست عراق از ایران
رئیس سازمان گذرگاههای مرزی عراق از ایران خواست به شمار توافق شده برای ورود زائران از هر گذرگاه مرزی پایبند باشد. به گزارش شفقنا به نقل از میدل ایست نیوز، آقای عمر الوائلی، رئیس سازمان گذرگاههای مرزی عراق افزود: ورود زائران از گذرگاههای مرزیای انجام میشود که در طرح عالی امنیتی به ریاست وزیر کشور تصویب شده است. همه زائران بازرسی میشوند و گذرنامههای آنها مهر میشود و اجازه ورود به کسانی که سند رسمی ندارند داده نمیشود. وی از ایران خواست زائران را بهتدریج و گروهگروه و نه یکدفعه اعزام کند، چراکه این مسئله بر سلامتی زائران تأثیر میگذارد. آقای الوائلی از ایران خواست که به شمار توافق شده بین دو طرف برای ورود زائران از گذرگاههای مرزی پایبند باشد. وی بیان کرد که شمار زائران ایرانی که از گذرگاههای مرزی وارد عراق شدهاند، به 2 میلیون زائر رسیده که این مسئله باید بهخوبی بررسی شود.
گرمازدگی ۱۰ هزار زائر
سخنگوی اورژانس بیشترین علت مراجعه زائران حسینی به اورژانس را گرمازدگی اعلام کرد. مجتبی خالدی با اشاره به افزایش تعداد مراجعهکنندگان زائر به مرزهای صفر کشور نسبت به روزهای گذشته اظهار داشت: تا دیروز 10 هزار 252 نفر به نیروهای اورژانس مراجعه کردهاند که از این تعداد 426 نفر به مراکز درمانی اعزام شده است. همچنین 35 نفر از مصدومان زائر نیز از کشور عراق به ایران منتقل شده است. مجتبی خالدی خاطرنشان کرد: با توجه به پیشبینی کمیته بهداشت و درمان ستاد اربعین بیشترین مراجعات مربوط به گرمازدگی است و شاهد افزایش تعداد مراجعه کنندگان به اورژانس هستیم.
انتقاد یک کارشناس رسانه از عملکرد صداوسیما
مجتبی صمدی، دانشآموخته دکترا در رشته علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، در گفتوگویی با ایسنا از عملکرد صداوسیما در پوشش اخبار مربوط به پیادهروی اربعین انتقاد کرد و گفت: علیرغم تمامی کمبودها و کاستیهایی که در روند برنامهریزی اربعین ۱۴۰۱ مردم احساس و مشاهده میکنند، مسئولیت بخشی از این رویداد و اتفاق پیش رو را باید بر عهده رسانهها و مدیریت خبر در این جریان بدانیم. درحالیکه گفته میشود، آن طرف امکانات بسیار کم است، مدام از طریق صداوسیما، تلویزیون و شبکههای رادیویی، حضور در پیادهروی اربعین ترویج داده میشود. وی با انتقاد از عملکرد صداوسیما در این زمینه، خاطرنشان کرد: ازیکطرف صداوسیما مردم را به پیادهروی اربعین تشویق میکند و از طرف دیگر به مردم میگوید راه بسته است و نروید و این مشکلات و کمبودها وجود دارد. این مسئله یک ایراد چشمگیر دارد که حداقل در ادامه روند کار، صداوسیما باید نسبت به آن بازنگری داشته باشد. اگر ما ظرفیتمان در ارسال جریانهای کمک محدود است، باید این مسئله را بپذیریم و این جریان سازی رسانهای را کنترل کنیم. اینکه مردم را مدام نسبت به قضیه مشتاقتر میکنیم، قطعاً مردم به سمت مرزها خواهند رفت و البته این یک بعد قضیه است.