منصور رضایی، دکتری علوم تغذیه گفت: کودکان، سالمندان، مادران باردار و شیرده و بیماران قلبی ریوی و مبتلایان به نارسایی کبد و کلیه و کبد چرب از گروههایی هستند که در آلودگی هوا بیشتر از سایر افراد آسیب میبینند. اما میتوان با بکارگیری تدابیر تغذیهای، اثرات مضر آلودگی هوا را در آنها تا حدودی کاهش داد.
این دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری تاکید کرد: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به ویژه در شرایط آلودگی هوا حتما از سبزیها و میوههای فصل استفاده کرده و روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزیها و دو تا چهار واحد از گروه میوهها را در برنامه غذایی خود قرار دهند. هر واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است. هر واحد سبزی نیز معادل یک لیوان سبزی خام برگی (سبزی خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط است.
سیب درختی سرب بدن را دفع میکند
رضایی سیب درختی را منبع غنی پکتین عنوان کرد که از دسته فیبرهای محلول در آب و باعث تسهیل دفع سرب از بدن است. به گفته وی مرکبات مثل پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار از سایر منابع پکتین محسوب میشوند. وی مصرف روزانه میوههای حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا را بسیار مهم دانست و توصیه کرد حداقل یک سیب در طول روز مصرف شود.
مصرف پروتئین ها
وی دریافت سلنیوم را برای بهبود عملکرد آنزیمها برای مقابله با شرایط بد محیطی و آسیب رسان به سلولهای بدن ضروری دانست و یادآور شد: ماهی، گوشت قرمز کم چرب، غلات کامل، حبوبات، تخم مرغ ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ حاوی این ماده است. انواع گوشت، غلات و حبوبات خیسانده شده و ترجیحا جوانه زده به خصوص غلات سبوسدار از منابع سرشار از روی هستند. وی مصرف انواع فراوردههای دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم را که از منابع خوب ریزمغذی روی هستند را به افراد توصیه کرد.
رضایی با بیان این مطلب که منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم و افزایش دفع سرب میشود گفت: انواع سبزیهای با رنگ سبز تیره (کلروفیل دار ) غنی از این ماده مغذی هستند.
چای سبز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
رضائی مصرف ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ و پروتئین، روی، منیزیم ، سلنیوم ، آهن و ید را در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید دانست . سرخ کردن ماهی با شعله ملایم باشد و ترجیحا ماهی به صورت بخارپز، آبپز و یا تنوری طبخ شود. به گفته وی چای سبز با داشتن مقدار قابل توجه آنتیاکسیدان تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهای مختلف به ویژه بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیت های فصل پاییز و آلودگیها می شود. نوشیدن چای سبز باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس میشود ولی باید توجه داشت که مصرف بیش از حد آن میتواند مضر باشد. مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر و مواد لبنی کم چرب توصیه دیگر این متخصص تغذیه بود که میتواند باعث کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن و دستگاه گوارش شود .